Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Syns denne vesle boken tar opp dette omdiskuterte og vanskelige temaet på en svært god måte. Lettfattelig, enkelt språk. Kort, men likevel tilstrekkelig. Syns denne boken er bedre enn Andenæs sin "Det vanskelige oppgjøret". Et mer objektivt syn. Troverdig syns jeg.
Nå har jeg lest flere bøker om dette emnet, og ender opp med at jeg syns det står seg dårlig i ettertidens lys. Finner det vanskelig å godta at de straffet det jeg vil kalle politiske holdninger i et såpass stort omfang. Man ble trukket for norsk rett og straffet for sine meninger. Omtrent som om det i dag ville vært straffbart å ytre støtte til Russland i krigen mot Ukraina, eller det å være kommunist (noe det vel forresten er - i USA…). Ytringsfriheten var åpenbart ikke så romslig som vi er vant med. Kanskje regjeringen Nygårdsvold, som var kritisert fro sin svakhet, her skulle demonstrere handlingsstyrke?
At man henrettet de verste landssvikerne som Quisling, Rinnan og enkelte andre kan jeg forstå. Men å bruke rettssalene til å straffe unge mennesker for at de gikk inn i røde kors, at passivt NS medlemskap ble straffeforfulgt syns jeg tar seg dårlig ut. Saken mot Hamsun, han hadde ikke forårsaket noens lidelser så vidt jeg har skjønt. Det måtte vært bedre å heve seg over ham og "tie ham bort". Trøsten får kanskje være at danskene kom enda dårligere ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMarianne MBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad Wøien