Kvitt

roman

av (forfatter).

Kolon 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.76 (17 terningkast.)

31 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Steinar Jøsoks eksemplar av Kvitt - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

2014

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Jill er sytten og lengtar etter å gi seg hen. Ho er lei av kjærasten, den kristne lækjarstudenten Kristoffer. Når han reiser bort, forelskar ho seg i læraren sin, Peder. Han er kjekk, vaksen og gift. Meir eller mindre motvillig blir Peder tiltrekt av Jill, og dei innleier eit forhold. Kjærleiken mellom dei tilfredsstiller, tærer og utmattar.

Kvitt er ein studie i makt, begjær og ulovleg kjærleik, og ei forteljing om tap av uskuld.

Bokdetaljer

Forlag Kolon

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788205434776

EAN 9788205434776

Språk Nynorsk

Sider 163

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 10 4 1 0 0

Bokomtaler

Jau; kor mange bøker, songar og filmar har ikkje vore laga om forboden kjærleik, og om forboden seksuell utforsking i ubalanserte maktforhold? Vi les om fenomenet mest kvar dag i avisene, og vert like forbina og forbanna kvar gong. Så oddsen for at ei lita bok om temaet skal trollbinde ein stakkar til langt på natt er sjølvsagt liten - men han er der. Klokka er i skrivande stund 01:43.
Må berre sei at eg vart veldig imponert over kor forfattaren klarte å halde på spenninga i ei bok, som på ein måte var føreseieleg når det gjeld handling. I bøker går det oftast som det går, når det går for vaksne menn i unge jenter. Det var nok ikkje om dei fekk kvarandre, eller om dei kom til å flykte saman, eller ikkje, som var spaninga og driven i boka. Det var måten ho var skriven på. Forfattaren klarte å dreie perspektivet frå den eine til den andre. Frå den svake til den sterke, som var ”svak” for den svake part her, og svikta både den eine og det andre. For det er det som er gale. Det er ikkje aldersforskjellen, sjølv om ho var sytten, han over førti og far til ei som var året eldre enn ho. Den lyt vi tåle, også blant andre folk en filmstjerner og andre kunstnarar. Det er maktforholda elev/lærar som er det gale her.
Det flotte handverket med skrivinga, er at ho klarer å la oss føle lengselen og saftene til denne unge eleven, som ikkje får utforske seksualiteten sin saman med sin prektige kristne kjærast, fordi han har eit noko gamalmodig syn på sex før ekteskapet – ”å spara seg er betre enn å para seg”. Sevja i hovudpersonen Jill stig, hormona rasar i kroppen, og dei vert vanskeleg å kontrollere før blikket stoppar på Peder, denne flotte læraren, som forfattaren, når ho skiftar til hans perspektiv, får oss til å føle at han litt motvillig og karakterlaus, svikta mangt og mykje, og følte seg dregen over den eine grensa etter den andre, og den tredje…… Ja, og så er plutselig gamle vaner vonde og vende, og det er i boka, som "in real life", vondare for den eine enn for den andre - sjølv om ingen gikk heilt fri.
Det einaste eg ikkje likte med boka var slutten. Der var det nokre sider som eg ikkje forstår kvifor ho har lessa på, men det gjer ikkje so mykje for heilheita. Kanskje moraliserer forfattaren om korleis det kan gå om ein sluttar i kyrkjekoret, får seg nye venar som ein prøvar ut ungdomens kraft med - eg veit ikkje - men ho skriv utruleg bra, så eg velgjer å slette dei siste sidene frå minnet om boka.
Ei knasande god bok med mange veldig gode dialogar, godt komponert om eit utslite plot, som ho meistrar på en framdragande god måte. Dei viktigaste karakterane vart vi kjende med, dei ikkje fullt so viktige vart statistar - og det var heilt greitt, det var det dei skulle være også. Heilt til........
Det var rett og slett berre flaks at eg kom over denne boka. Grunnen til at eg festa meg med den var at forfattaren heite Djupvik, opphavleg frå Gurskøy - som meg sjølv. Og topografien stemmer veldig godt med Hareidlandet, Ulsteinvik, Herøy og omegn – berre so det er nemnt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kvitt er mitt første møte med Laura Djupvik, et svært hyggelig sådan. Jeg hadde egentlig ingen forventninger til denne boka, noe som antakelig skyldes en kombinasjon av manglende markedsføring og det faktum at jeg ikke leste noen avisanmeldelser før jeg startet. Jeg kan faktisk ikke huske å ha lest om boka noe sted før den plutselig dukket opp i ei kulturfondeske på biblioteket på senhøsten i fjor, og det er jo litt rart, for alle anmeldelsene er så vidt jeg kan se nå i ettertid positive. Hvorom allting er, jeg plukket opp boka på grunn av temaet ung jente, voksen mann. Det er gitt ut en hel del Lolita-bøker de siste par årene. De jeg har fått med meg er Linn T. Sunnes Lille ekorn (2012), Charlotte Glaser Munchs Alt jeg vil er å kysse deg (2012) og Eline Lund Fjærens Ung jente, voksen mann (2013). De to første er ungdomsbøker. Med så mange bøker med samme tematikk kan man jo begynne å lure på om vi har med en ny trend å gjøre? På den annen side er det jo mulig at «trenden» bare en midertidig ettervirkning av Vågå-saken.

Settingen i Kvitt er et kristent miljø på et lite sted på Vestlandet. Handlinga utspiller seg over ett skoleår. Jill er 17 år og skal begynne i andre klasse på videregående. Hun er full av hormoner og lengter etter å gi seg hen. Men kjæresten, den ferske legestudenten Kristoffer, vil vente med sex til etter at de er gift. Sånn sett kan man vel kanskje si at de er begynt å gli fra hverandre allerede før Kristoffer flytter til Bergen for å studere. På begynnelsen av det nye skoleåret forelsker Jill seg i historielæreren og rådgiveren Peder. Han er over 40, gift og har en datter på vg3, men Jill henger seg på ham likevel. Etter hvert innleder de et forhold, og det går som det må gå…

Kvitt er i likhet med Ung jente, voksen mann beregnet på et voksent publikum, og disse bøkene er også voksenere i fremstillinga av kjærlighetsforholdet enn ungdomsboka Lille ekorn, hvor forholdet avsluttes allerede i innledningsfasen. Ingen av de to bøkene moraliserer over temaet, selv om hovedpersonene i begge sliter med både skyld- og skamfølelse. I begge bøkene skifter synsvinkelen mellom han og henne, slik at vi får innblikk i både den voksne mannen og den unge jentas tanker om forholdet. Jeg likte begge bøkene svært godt, men synes kanskje at Kvitt er hakket bedre enn Ung jente, voksen mann, fordi det er større driv og høyere spenningsnivå i denne fortellinga. Men det er vanskelig å sammenligne, og nøye er det uansett ikke, for begge bøkene er virkelig gode. Kvitt anbefales med andre ord varmt.

http://karisbokprat.wordpress.com/2014/01/13/anbefales-varmt-laura-djupvik-kvitt/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hele sommeren har Jill gått rundt med en pakke kondomer i lomma. Hun fikk den av Ida før hun dro. Planen er å bli kvitt jomfrudommen før kjæresten, Kristoffer, reiser for å studere. Problemet er Kristoffer selv. Han er kristen, og han vil vente med desserten, som er hans ord for sex. Jill begynner å bli desperat, men da skolen starter i midten av august, er kondompakken fremdeles uåpnet.
Den nye historielæreren, Peder, viser seg å være en skikkelig kjekkas, og sakte men sikkert, forelsker Jill seg i læreren. Peder er gift, og har en datter på Jills alder, uten at Jill ser på det som noen hindring. Utover høsten innleder de et forhold. Han mer motvillig enn henne. Stadig tenker Peder at han må avslutte dette forholdet, som er både forbudt og uetisk, men han er så svak for den skjønne 17-åringen.

En foruroligende, men gjenkjennbar historie om makt, begjær og ulovlig kjærlighet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Han tar av på ein grusveg som fører opp til alders- og sjukeheimen. Han parkere utanfor den langstrekte bygningen. Det er lys i alle vindauge, men gardinene er trekte for, antakeleg for at ingen skal sjå kor lite som skjer der inne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er like mange som i 2014: minst 24 bøker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Dette er også vatn - roman" av Inger Bråtveit
  • "Mørke dyr - roman" av Janne-Camilla Lyster
  • "Kvar ein fugl - dikt" av Hilde Myklebust
  • "Å våge livet en gang til - den overraskende nåden" av Per Arne Dahl
  • "Vi levde i går - roman" av Naja Søtje-Thomsen
  • "Sjølvmordsforsøket - livet før og etter" av Oddvar Vignes
  • "Natten er et annet land - dikt" av Karin Fossum
  • "Stupeteknikk - noveller" av Ingrid Senje
  • "Med berre nevane - eit forsvar for praktisk arbeid" av Siri Helle
  • "Atlas for nysgjerrige sjeler" av Ian Wright
  • "Lene din ensomhet stille mot min - dikt om sorg" av Johann Grip
  • "Jeg går og lever - roman" av Mirja Unge
Alle bokanbefalinger for dette verket