Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Taterne i norsk kulturhistorie
Alf Prøysen sa han hadde lært det viktigste om visekunsten av taterne . de som i hans barndom kom vandrende eller kjørende "etter Prestvæga". Det er flere enn ham som har mottatt lærdom fra det reisende folket. Denne boken er ment å gi den fullstendige historien om taterne i vår kultur, det innebærer . ikke minst . alt det positive taterne har bidratt med.
Men historien er sammensatt, og den har mørke flekker. Taterne har insistert på sin egenart og valgt å leve annerledes. Det har straffet seg og pådratt dem lidelser. Det har vært konflikter mellom de reisende og bondesamfunnet. Det århundre vi nylig har lagt bak oss, 1900-tallet, var kanskje det værste av alle.
Først nå, når det reisende folket er forsvunnet ut av hverdagsbildet, oppdager mange det de kanskje ikke hadde ventet . taterne er savnet, fargene er borte, sangen har stilnet. Men de reisende er i ferd med å vinne ny stolthet og aktelse, og denne boken er et bidrag i den prosessen.
Forlag Andresen & Butenschøn
Utgivelsesår 2000
Format Innbundet
ISBN13 9788276940626
EAN 9788276940626
Språk Bokmål
Sider 423
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
«Taterne. Livskampen og eventyret» viser hvordan taterne har gitt liv til den norske hverdagen, hvordan de har rusket opp i gråsteinlandet, forarget og fascinert og samtidig utfordret yttergrensene av godtfolks moral og toleranse. I folklore og populærkultur, gjennom sagn og sanger, i eventyr og skremselshistorier har de mystiske taterne lokket oss bofaste, men samtidig vist oss veien vi ikke skulle gå. Det er derfor en bok om Norge, dette, om norske tradisjoner og heimlige seder, sett gjennom trollspeilet av de par- tre tusen reisendes omflakkende liv. Den gir en fengende, fargerik og samtidig veldokumentert skildring av taterne i norsk kulturhistorie fra 1600- 1700-tallet til i dag, at man ved leseslutt sitter beriket tilbake. livsgleden, ferdighetene og håndverket innen taternes kultur i gamle dager ble tatt forholdsvis vel imot utover i bygdene. Samtidig underslås ikke hvor slitsomt det var å vandre, eller «reise», som taterne selv sier. Boka er rikt illustrert, og morsomt redigert i en miks av brede skildringer og hurtige tablåer. Anbefales!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketI voksen alder tenkte han mye på denne episoden og kom frem til at han egentlig hadde fortjent juling på grunn av dårlig oppførsel. Mange tenkte likedan, men det trengtes oftes litt livserfaring for å finne ut at også taterne var mennesker med normale behov