1979
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Steinkastende demonstranter blir brutalt slått ned med militærmakt. Én person blir skutt, to dør av bajonettstikk. Den dramatiske streiken blant sagbruksarbeiderne i trelastbyen Drammen i 1881 fikk en tragisk utgang.
Streiken i Drammen er utgangspunktet for Per Sivles Streik som kom ut ti år seinere. Handlingen i romanen er lagt til sagbruksmiljøet i Langestrand, som byen heter her. Sivles eminente evner til person- og folkelivsskildring fargelegger fortellingen. Her er både humor og svart tragedie. Nærgående skildringer av kynisk forretningsmoral, nød og hjelpeløshet gjør inntrykk. Men midt i armoden fins også lyse øyeblikk. Handlingen topper seg i dramatiske høydepunkt, og Sivle gir fremstillingen liv og perspektiv ved bruk av symbolske virkemidler.
Per Sivle (1857–1904) er mest kjent for Vossastubbar og Sogor, og for sine personlige og nasjonale dikt. I 2007 er det 150 år siden Per Sivle ble født. Denne nyutgivelsen av Streik er vår markering av dette merkeåret.
En klassiker!
En klassiker er både en kunstner og et verk som har evnen til å leve ut over sin egen tid. Tidene skifter, publikum også – men et klassisk kunstverk fortsetter å tale til hver ny generasjon. Samtidig må hver ny generasjon gi verket sin mening – i lys av sin tids erfaringer og livsforståelse.
Forlaget Vigmostad & Bjørke vil med Norske klassikere legge forholdene til rette for at nye lesere kan oppleve de verdier som klassikerne representerer. For å lette tilegnelsen er språket i utgavene derfor lett modernisert. Kommentarer og etterord vil dessuten bidra til å sette innholdet inn i et bredere perspektiv.
God lesning!
Arno Vigmostad
forlegger
Forlag Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår 2006
Format Innbundet
ISBN13 9788241904233
EAN 9788241904233
Serie Norske klassikere
Omtalt tid 1800-tallet
Språk Bokmål
Sider 121
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Det går openbart ikkje an å seie at ei bok er skuld i sjølvmord likevel finn ein bøker hos forfattarar som tilsynelatande er så gjennomsyra med dysterhait og melankoli at ein må kunne spyrje om det er noko samanheng med litteraturen og forfatterens død. Vil her berre legge ut nokon bøker av fofatterar som har begått sjølvmord, ellers legg eg meg ikkje så langt inn i relevansen for kopling mellom litteraturen og sjølvmordet..
Liste over fleire bøker der titlane er like, spennande å sjå kor mange ein kan kome med. Bidra for all del!