Islam

tradisjon, fundamentalisme og reform

av (forfatter).

Cappelen 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (4 terningkast.)

33 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Michaelas eksemplar av Islam - tradisjon, fundamentalisme og reform

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Pensumbøker

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Vi trenger mer enn noen gang kunnskap om islam. Kari Vogt gir i Islam - tradisjon, fundamentalisme og reform en grundig fremstilling av islams historie, teologi og lovforståelse. Hun viser oss både den klassiske tradisjonen og de ulike retninger, og dette er et godt utgangspunkt for å forstå endringene innen islam i dag. Forfatteren foretar en opplysende begrepsavklaring av hva islamisme og politisk islam innebærer, og viser hvordan fundamentalistene tenker og arbeider. De siste tiders terroraksjoner viser at selv om al-Qaida som organisasjon er svekket, står ideologien desto sterkere. Kari Vogt er også opptatt av de fredelige reformbevegelsene innen islam og de store tema i dagens interne muslimeske debatt. Koranen leses på ny og i et historisk perspektiv for å ta stilling til viktige spørsmål om blant annet kvinnens stilling og forholdet mellom islam og demokrati. Fra forfatterens forord: "Som alle verdensreligioner oppsummerer islam menneskers forståelse av seg selv og verden. Kunnskap om islam er forlengst blitt en viktig nøkkel til vår egen samtid. Derfor angår islam oss alle, uansett hvordan vi forholder oss til fenomenet religion." Kari Vogt er religionshistoriker ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo, og regnes som en av våre fremste autoriteter på islam. Hun deltar både nasjonalt og internasjonal i en rekke utvalg som utreder og vurderer islam i dag, og er en mye brukt kommentator i tv og radio. Les utdrag fra boken [pdf]

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788202220891

EAN 9788202220891

Språk Bokmål

Sider 366

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 2 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Sufiene ønsket å gripe kjernen i den religiøse loven og forstå den i lys av gudskjærligheten. Der sharia krever lydighet og respekt for regler og påbud, appellerer sufiene til medlidenhet og medmenneskelighet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I sure 16, 125 heter det: "Kall til Herrens veier med visdom og vakker formaning, og bekjemp dem derved på beste måte."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Medina-surene gir samtidig klare advarsler mot angrepskrig, som i sure 2,190: "Kjemp for Guds sak mot dem som bekjemper dere, men angrip ikke! Gud elsker visselig ikke dem som angriper."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hadith-tekstene behandler både praktiske og etiske sider ved krigføring: Det blir tatt stilling til angiveri og forræderi, det advares mot plyndring og lemlestelser, og profteten formulerer et klart forbud: "Drep ikke barn!"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når islams mulighet for endring og nytenkning fornektes, forsvinner ikke bare mangfoldet, men også dybden og kompleksiteten. "Religion er mer omfattende enn ideologi, og ikke ta hensyn til dette er å tilsidesette religionen til fordel for en ideologisert karikatur av religionen," skriver han. Islam som ideologi springer med andre ord ut av en begrenset og stagnert virkelighetsforståelse og forutsetter alltid en ideologisk fiende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Soroush tenkning munner følgelig ikke ut i sekularisme - målet blir tvert om å vekke til live en mystisk form for religion, å oppfordre til religiøs innsikt basert på gudskjærlighet. Forbildet finner han i Muhammads profetiske erfaring: Hva den moderne verden trenger er en erfaringsbasert religion hvor Gud oppleves som en kjærlig Gud, ikke som en streng lovgiver. Guds bud må overholdes av kjærlighet, aldri på grunn av frykt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jesus er imidlertid ikke Guds sønn - teksten slår lakonisk fast: "Det er ikke Guds vis å legge seg til barn" [sure 19,35]. Korsfestelsen benektes også, og det berømte verset lyder: "Men de drepte ham ikke, men det fortonet seg slik for dem" [sure 4,157]. Ifølge teksten døde Jesus ikke, men ble hentet direkte opp til himmelen.
Til forskjell fra Muhammad utførte Jesus mange mirakler: Som barn blåste han liv i leirfugler, han oppvekket døde, og da disiplene ba om et under, lot han nedsende et "dekket bord fra himmelen" - kanskje et bilde på de kristnes hellige måltid: "Vi ønsker å spise av det, at våre hjerter må finne ro." [sure 5,113]. Hadith-tekstene vet å fortelle at Jesus skal vende tilbake i de siste tider for å tilintetgjøre Antikrist.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I en berømt og ofte sitert hadith sier profeten at det finnes to former for krig: "Den store jihad", som er menneskets indre kamp mot sine onde tilbøyeligheter, og "den lille jihad", som innebærer væpnet kamp eller krigføring.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Bokhandleren på Grønland - meningers mot mellom to kulturer" av Liv Hilde Boe
  • "Maktens historie - mytene skaper verden" av Truls Øhra
  • "Islamisme - ideologi og trussel" av Øystein Sørensen
  • "Humanisme - først og fremst et menneske" av Per Anders Aas
  • "Reise i Iran" av Kari Vogt
  • "Husets folk - shia-islam i det 21. århundre" av Kari Vogt
  • "The Iron Wall - Israel and the Arab World" av Avi Shlaim
  • "Ekstremismens kjennetegn - ansvar og motsvar" av Lars Gule
  • "Religiøst liv i det moderne Norge - et sosiologisk kart" av Pål Repstad
  • "Islam på norsk - moskeer og islamske organisasjoner i Norge" av Kari Vogt
  • "Terror i Guds navn - hvorfor kristne, jøder og muslimer dreper" av Jessica Stern
  • "Rasenes oppfinnelse - rasetenkningens historie" av Torgeir Skorgen
Alle bokanbefalinger for dette verket