2015
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Forfatteren har skrevet en erindringsbok fra sin oppvekst på Stavsjø på Hedemarken, og fram til han satt ved Kongens bord som finansminister.
Omtale fra forlaget
En varm og lun erindringsbok fra hele Norges pensjonsgeneral og tidligere finansminister. "Far var landarbeider og skogsarbeider. En høst var han på veianlegg som var satt i gang for arbeidsledige. Mor hadde før hun ble gift vært tjenestejente, nå var hun "hjemmeværende", som det senere kom til å hete. Bestefar i Gausdal var land-og skogsarbeider og nok fortsatt husmann."Det er en gutt fra Hedmarken, som senere skulle sitte ved Kongens bord med ansvar for landets finanser, som her forteller. Han har sterke bånd til den fjerne tida og det enkle livet som rommet noen verdier vi kanskje er i ferd med å miste. Saligheta heme er ei bok som mange vil kjenne seg igjen i og glede seg over - full av varme, fortellerglede, solidaritet og perspektiver på vår egen tid.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2005
Format Innbundet
ISBN13 9788205328938
EAN 9788205328938
Omtalt sted Hedmark
Omtalt person Sigbjørn Johnsen
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
"Saligheta heme" av Sigbjørn Johnsen har jeg lest to ganger. Johnsen er ikke bare en stødig politiker, men også en god skribent.
Han kom fra enkle kår, bestefaren hadde vært husmann, faren landarbeider og skogsarbeider, mora tjenestejente før hun ble "hjemmeværende". Sigbjørn skulle ende opp med å kontrollere hele Norges pengesekk som finansminister.
I boka skriver han mye om gledene ved det enkle livet. Om viktigheten av samhold og trygghet, solidaritet og fellesskap. Han beskriver hvor mange viktige personer det er på grasrota. De som ikke synes i media, men som er viktig i bygdesamfunnene. Slik ble Sigbjørn rekruttert inn i politisk arbeid som fjortenåring. I arbeiderbevegelsen på Stavsjø ble han oppmuntret til å engasjere seg. "Politikken blir alltid best når den kan leve i og ta utgangspunkt i virkeligheten slik den er. Politikk er ingen teoretisk øvelse, folket skal eie politikken for å forme sin samtid og framtid. Politikken skal være inkluderende, og den skal ha takhøyde for forskjellige mennesker", skriver Sigbjørn. Mon tro en del aktive politikere i dag burde tenke mer på dette?
Boka er ikke interessant bare for dem med over middels interesse for politikk, den gir også et tidsbilde av etterkrigstida. Johnsen er dessuten flink til å komme med artige historier, gode sitater og anekdoter om livets små og store mysterier. Jeg anbefaler den derfor til alle som har levd noen år 🙂
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket