Ingen lesetilstand
Ingen hylle
2014
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
En tolvårig jente fødes. I glinsende rustning springer hun ut av sin fars hode og kløyver det. Han står på gulvet i blodet og skriker. Hun løper naken ut i vinterkulden.
Faren blir innlagt på sykehus med diagnosen schizofren. Jenta fanges opp av naboene, som kontakter barnevernet. Hennes historie er for utrolig og uforståelig, men hittebarnet får navnet Anna og blir plassert i en trygg, vanlig familie med mor og far og to fosterbrødre.
Men i denne normaliteten er pinsemenigheten nærmeste nabo. Dit inn dras Anna - til ekstase og tungetale. Hun blir en stjerne, folk kommer for å høre og se. Men taler hun virkelig i tunger, eller er det et annet språk? Selv har hun ett brennende ønske: å treffe sin far igjen.
"Helioskatastrofen" er en moderne Athene-myte. Den er en klagesang om savnet av en far og om ikke å kunne bære sin fulle kraft. Om en følelse av å komme fra et sted altfor nær solen.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2014
Format Innbundet
ISBN13 9788249511969
EAN 9788249511969
Språk Bokmål
Sider 126
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er en kort, sterk bok som blander mytologi med nærgående realisme. Myten om Atenes fantastiske fødsel veier opp og gir flukt til den ellers triste beretningen om psykisk sammenbrudd. Linda Bostrøm Knausgård har gitt denne historien skikkelig dramatisk nerve. Absolutt verdt å lese.
En dose gresk mytologi, en dose sinnslidelse - og litt om livet som fosterbarn hos en varm, svensk familie tilhørende pinsevennene. Anna blir født omtrent slik Athene sprang ut fra Zevs: av sin far, 12 år gammel, gjennom hodet. De mytologiske referansene gjennomsyrer teksten. Far blir innlagt på psykiatrisk sykehus, og første del av boken handler om Annas liv hos fosterfamilien Birgitta, Sven, Ulf og Urban. Deretter får Anna et sammenbrudd, og blir tvangsinnlagt på psykiatrisk behandling. Resten av boken er det psykiske sammenbruddet sett innenfra, slik det oppleves fra pasienten. Perspektivet har en parallell til Beate Grimsruds En dåre fri.
Jeg likte boka. Skildringene av forsøkene på å få en koselig og fellesskapsorientert familie fra fostermor Birgitta, er det mest håndgripelige, fint og naturlig fortalt. Lurte litt på om det mytologiske var ment å skulle være en del av sinnsforvirringen, men tror ikke det er ment slik.
Ei nydeleg, sterk, trist, men likevel livsbejaande bok. Byrjinga har ein parallell til gresk mytologi, Athene som blir fødd av faren Zevs, deretter blir vi med på historia om Anna som skal bo i en vanleg svensk fosterfamilie. Kontrastar mellom det store og det vesle livet, kvardagsrealisme kontra draum og fantasi, det er så bra gjort. Eg har lest boka på norsk, men etter å ha hørt Linda Boström Knausgård sjølv lesa i eit opptak frå Louisiana, vil eg lesa resten av forfattarskapen på svensk. For eit språk!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket