Sionismen

Israels statsideologi

av (forfatter).

Solum Bokvennen 2024 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

3 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Andreas Boklesers eksemplar av Sionismen - Israels statsideologi

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Dokumentar

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

«Israel og deres allierte har gjort mye for å skjule sannheten bak den sionistiske ideologien. Lysestøl påstår i denne boka at uten et oppgjør med sionismen er det umulig å komme fram til en rettferdig og fredelig løsning på Palestinaspørsmålet.»

Sionismen som ideologi og politisk bevegelse var fra starten på 1890-tallet et produkt av brutale pogromer og terror mot jøder, særlig i Tsar-Russland. Jøder kunne ikke fortsette å leve slik. Mange emigrerte til Amerika, mange sluttet seg til sosialist­enes kamp mot tsaren. Men noen mente løsningen kunne være å skaffe jøder en egen stat. Krevde ikke andre folk også en egen stat, tsjekkere, serbere og polakker? Men hvor?

Religiøse jøder viste til bibelen og historien om landet Gud ga Abraham. Var ikke dette mer enn et religiøst løfte? Sionistene gjorde bibelen til historiebok og dannet Verdens Sionistorganisasjon for å kjempe for en stat for jøder i Palestina.

De greide å få den engelske kolonimakten og seinere amerikansk imperialisme med på prosjektet. Dette ble et brutalt kolonialt prosjekt fordi landet, Palestina, alt var tett befolket av palesti­nere, et folk som hadde bodd der i århundrer. Ingen folk kunne godta å bli fordrevet fra sitt eget land. Sionismens historie måtte bli ei historie om rasisme og vold.

Hvordan har sionismen lyktes i å få internasjonal støtte for å opprette sin jødiske stat, Israel, og hvordan har Israel kunnet ekspandere gjennom terror og krig uten å bli stanset av FN og verdens såkalte demokratiske stater?

I denne boka forklarer Lysestøl hvordan dette har vært mulig og hvordan sionismen har lyktes i å utnytte antisemittismen i sin koloniseringspolitikk.

Bokdetaljer

Forlag Solum Bokvennen

Utgivelsesår 2024

Format Innbundet

ISBN13 9788256030705

EAN 9788256030705

Språk Bokmål

Sider 204

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Om sionismen, dens fremvekst og fremtid

Noen ganger kan det være godt å løfte blikket fra dagens situasjon og se en sak i et historisk perspektiv. Det er det Peder Martin Lysestøl gjør i denne boken. Han tar for seg sionismen, den ideologien hele statsdannelsen av Israel hviler på, fra sin begynnelse på 1800-tallet og til i dag (senhøstes 2024).

Grunntanken i sionismen er at jødene utgjør et eget folk (en egen rase) og følgelig har krav på en egen stat. Et sted der «de alltid forfulgte jødene» kan føle seg trygge. Lysestøl skriver: «Sionistene mener at jødene ble et eget folk for om lag 3000 år siden og at etterkommere av dette folket nå har rett på Palestina». (side 57). Sionistene bruker «bibelen som historiebok» og erstatter navnet Palestina med Eretz Israel (landet Israel) (side 60).

Lysestøl går grundig til verks for å avdekke sionismens vesen. Han starter med en gjennomgang av jødeforfølgelsene i Polen, Russland og vesteuropeiske land, som la et grunnlag for denne ideologien. Videre får vi et innblikk i flere ulike retninger innenfor sionismen, fra de mer liberale til dagens ekstremvariant. Vi får en analyse av hvordan den mest ekstreme varianten kunne bli den rådende. Theodor Herzl, sionismen grunnlegger, ville ifølge Lysestøl ikke ha «kjent seg igjen i den nåværende apartheidstaten Israel». (side 39)

Denne boken er spekket med fakta og politiske analyser (ca. 300 kildehenvisninger). Den plasserer opprettelsen av staten Israel i 1948 i Storbritannias koloniseringshistorie, og tar for seg støtten fra USA og andre demokratiske stater. Norges rolle i delingen av Palestina og etableringen av Israel blir belyst. FNs første generalsekretær, Trygve Lie (Ap) spilte en sentral rolle i forhandlingene. «Det var liten tvil om at Trygve Lie ville gå inn for en prosedyre som tjente sionistenes og amerikanernes interesser.» skriver Lysestøl (side 123). Men kanskje det mest rystende er hvordan sionistene, ifølge forfatteren, bruker antisemittismen og Holocaust for å tjene sin sak.

Dette er en viktig bok, en bok som kan bidra til et mer opplyst syn på sionismen. Boken utkom høsten 2024 - mens Israel er inne i sitt andre år med brutal nedslakting av palestinere på Gazastripen og en voldelig offensiv på Vestbredden.

Lysestøl har hatt et sterkt og personlig engasjement for det palestinske folket siden 1960-årene. Når han nå tar for seg sionismens rolle, gir det en bakgrunn for å forstå palestinernes sak. Og ikke minst hvor umulig det sionistiske prosjektet i det lange løp er. Én stat med eksklusive rettigheter for én bestemt gruppe mennesker på bekostning av en allerede eksisterende befolkning, palestinerne. Lysestøl oppsummerer den økende kritikken Israel nå møter blant sine tidligere venner og allierte, og også blant jøder. Ifølge Lysestøl er det umulig å finne en fredelig og rettferdig løsning for palestinerne uten å ta et oppgjør med sionismen. Dette oppfatter jeg er bokens hovedanliggende.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Husk at de varmeste stedene i helvete er reservert for dem som gjennom en stor moralsk krise bevarer sin nøytralitet.

Alon Pinkas, israelsk diplomat og skribent.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket