2011
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Forlag Den norske bokklubben
Format Hardcover
Språk Norwegian
Sider 286
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg leste den første gang tidlig i 20-årene, da jeg var fascinert av eksistensialismen og hadde en leseraptus på både skjønnlitteratur og filosofien til Camus, Sartre og de Beauvoir.
Denne gangen ble den lest som en del av lesesirkelen her inne.
Det er ikke tvil om at Pesten er velskrevet og gir interessante perspektiver, enten den leses som en allegori eller som et filosofisk "statement". Fortellergrepet er interessant og det er mange interessante observasjoner gjennom romanen. Men problemet for meg er at boken mangler nerve, og som leser kjenner du ikke smerten, utmattetheten og håpløsheten som preger karakterene og handlingen. Leseren kommer ikke inn under huden på byen, situasjonen eller karakterene, og dermed blir romanen mer interessant som et litt langt filosofisk essay.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket"Mens han hørte gledesskrikene som steg opp til ham fra havnen, husket Rieux at denne glede alltid er truet. For han var klar over at denne menneskemassen ikke visste det en kunne lese i bøkene, at pestens basille verken dør eller forsvinner, at den i årevis kan ligge urørlig i møbler og klær, at den venter tålmodig i soveværelsene, kjellerne, koffertene, lommetørklene og gammelt papir, og at den dagen kanskje ville komme da pesten, til ulykke og til advarsel for menneskene, igjen vekket sine rotter og sendte dem ut for å dø i en lykkelig by”
Det onde som forekommer i verden,skyldes nesten alltid uvitenhet,og den gode viljen kan forårsake nesten like mange ulykker,som ondskapen,hvis den ikke er bestemt av kunnskaper.
Når en har vært med i en krig, vet en til slutt nesten ikke hva et enkelt lik er. Og da et dødt menneske ikke betyr noe uten en har sett det, blir hundre millioner lik i historien ingen virkelighet for tanken.
Klassikere som tar for seg epidemier i tidligere tider. Jeg skulle gjerne ha føyd til noen norske titler. Finnes de? (10.5.20)