2022
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Judith Butler sitt arbeid har hatt stor betydning for forståelser av kjønn og seksualitet de siste tiårene. I denne boken kommer tre nøkkeltekster i hennes forfatterskap i norsk oversettelse for første gang. I teksten «Kroppslige inskripsjoner, performative subversjoner» fra boken Gender Trouble (Routledge, 1990) forklarer Butler sin teori om kjønnsperformativitet, eller hvordan kjønn trer fram for oss gjennom iscenesettelser. Denne teorien om kjønn bygger på en forståelse av selvet som grunnleggende relasjonelt og ugjennomsiktig for oss selv. Den andre teksten i denne utgivelsen, «Å redegjøre for seg selv», fra boken med samme navn fra 2005, pakker ut Butlers subjektivitetsteori og relasjonelle etikk. I denne etikken er sårbarhet et nøkkeltema, som forutsetning for gjensidighet i menneskelige relasjoner og for vår kapasitet til å ta ansvar. Sårbarheten er videre nøkkelen til Butlers tenking om samfunn og politikk i den siste teksten i boken, «Kroppslig sårbarhet og koalisjonspolitikk». Her er den relasjonelle etikken fundert i erkjennelsen av menneskelig sårbarhet og danner utgangspunkt for hennes tenking om hvordan vi kan leve sammen på tvers av ulike radikale verdiorienteringer.
Forlag Cappelen Damm akademisk
Utgivelsesår 2020
Format Heftet
ISBN13 9788202657987
EAN 9788202657987
Serie Cappelens upopulære skrifter (77)
Språk Bokmål
Sider 146
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketI stedet for en opprinnelig identitet som fungerer som en bestemmende årsak, kan kjønnsidentiteten forstås som en personlig/kulturell historie om alminnelig anerkjente betydninger som er underlagt et sett av etterlignende praksiser som henviser til andre, tilsvarende etterligninger, og som til sammen konstruerer illusjonen om et primært og innvendig kjønnet selv, eller som parodierer mekanismen bak den konstruksjonen.