Noen ganger leser jeg nok bestselgere også, enten fordi jeg har fått dem i gave, eller fordi jeg bare er nysgjerrig, men det er bare veldig sjelden de virkelig gir meg noe, et eksempel på det er "Drageløperen", den syntes jeg var fantastisk. Men siden jeg sjelden kjøper bøker til fullpris ender det ofte med at jeg leser mindre kjente bøker, og ja, de er gjerne mye bedre enn flere av bestselgerne.

Om du kjenner forlagsbransjen fra innsiden har jeg lyst til å spørre deg om noe. Hva er det som avgjør om at forlag bestemmer seg for å satse tungt på en bok eller ikke? Er det om forfatteren er kjent fra før, om boken følger en kjent formel som her solgt godt tidligere, om boken har gjort det godt i utlandet eller noe helt annet? Og hva er det som avgjør om det gir ut en bok i lite opplag, men ikke gjør så veldig mye mer enn det, når boken likevel har klare kvaliteter (da tenker jeg på bøker som ikke er spesielt kompliserte og tunge, og som har en historie som er minst like interessant som populære bøker)?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Du stiller interessante spørsmål - hva avgjør om et forlag satser på en bok eller ei.

Jeg må straks si at jeg ikke har vært ansatt i forlag, men har skrevet skolebøker i nærmere tyve år, og dermed kommet forlagsbransjen tett på livet. Jeg har også fulgt debatten om de problemstillingene du reiser, nøye.

Mitt inntrykk er at en boks salgspotensiale teller stadig mer enn kvaliteten. Hvordan vurdere så forlagene hva som gir salgspotensiale? Vi lever i en uhyre personfokusert tid. Jeg tenker at en forfatter som har et navn (tror du f.eks. Ari Behn hadde fått utgitt sine senere bøker hvis han het Per Hansen?), har solgt godt tidligere, eller som har et hyperaktuelt tema - et manus som treffer tidsånden for å si det sånn, stiller i særklasse. For en ukjent forfatter med en bok det er mer usikkert hvor mye vil selge, ligger lista betydelig høyere. Når så forlaget har bestemt seg for at en bok skal selge, trer hele det tunge markedsapparatet inn. En markedsføring den ukjente forfatteren ikke kan drømme om (markesføring koster penger, og den skal gi avkastning).

Det kan helt sikkert sies mye mer om dette. Men at bokbransjen styrer, eller prøver å styre, våre lesevaner ut fra egne interesser er vel kjent. Selv om det finnes hedelige unntak, er jeg dessverre redd bokbransjen er blitt nettopp så kynisk og grådig.

Men som du sier - det hender en bok slår igjennom i kraft av seg selv! Mot alle odds; og dessto mer gledelig!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en interessant diskusjon dette, og det er fint at du vil tilføre noe her, for jeg kan egentlig ikke mer om det enn det jeg har lest i media og litt her og der ellers. Du kjenner bransjen og har nok også satt deg mer inn i det.

Jeg synes utviklingen er trist, at hva du heter skal avgjøre om du får utgitt en bok eller ikke og eventuelt hvor mange krefter og penger som brukes på å markedsføre boken.

Jeg synes også vi har for få nisjeforlag her i Norge som kan utfordre de store og gi ut mer smale bøker, men det er klart et det er en risiko å ta også, og det er nok ikke mange som er villig til å satse. Og konsekvensen blir vel da at de store styrer stort sett hele markedet.

Og ja, heldigvis skjer det også at bøker kan slå igjennom stort uten den tunge markedsføringen i ryggen, og det gjøre meg egentlig alltid glad når det skjer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og her kommer Bokelsker-nettstedets effekt til sin fulle rett: for her markedsfører vi på mange måter våre "egne" bøker, som regel stikk i strid med markedskreftene! Når jeg vil gjøre research på en bok eller forfatter jeg ikke har hørt om tidligere, kikker jeg som regel innom Bokelskere for å se hva andre har ment om aktuelle bok. Og dette blir ofte styrende for om jeg ønsker å gi aktuelle bok eller forfatter en sjanse! Og mon tro om f.eks Ari Behn - bare for å ta et eksempel - egentlig selger så mye likevel når det kommer til stykket, selv om han i kraft av sin posisjon får gitt ut hva det skulle være av sine bøker? Du kan ikke selge på et navn i det uendelige, dersom innholdet ikke holder mål ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er da også en av grunnene til at jeg er blitt så glad i dette nettstedet, det er ikke bare for at jeg kan sitte her og snakke når jeg egentlig burde gjøre noe annet:)

Når jeg vil finne ut mer om en bok eller forfatter så logger jeg meg inn her, eller så leser jeg en blogg jeg har tiltro til. Det krever ikke så mye og tar ikke så lang tid før man finner ut hvilke bloggere og hvilke brukere her inne som har en smak som ligner litt på den egne.

Jeg har funnet mange bøker her inne og også noen gjennom blogger som jeg kanskje aldri ville lest ellers, og det er ofte bøker som har gitt meg gode opplevelser. Jeg har tidligere nevnt Iréne Nèmirovsky, og også "Mitt navn er Asher Lev" og "Moulin Rouge" har jeg plukket opp her inne. Via en blogg jeg leser mye fant jeg "Den röda soffan" (tror ikke den finnes på norsk) og "Til siste åndedrag" Samtlige av disse er bøker som er relativt ukjente.

Og det er et godt spørsmål det om Ari Behn, om han ikke leverer, hvor lenge kan de fortsatte å satse sånn på ham? Eller blir det litt "keiserens nye klær" at alle tror han er bra fordi han er den han er?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har enda til gode å møte noen som roser bøkene til Ari Behn opp i skyene ...

Desto morsommere er det å registrere at flere og flere har fått øynene opp for hvilken emminent forfatter Irene Nemirovsky er!

"Til siste åndedrag" leste jeg selv for kort tid siden (har også skrevet noe om den her og på bloggen min), og det er en av de mer overraskende og flotte bøkene jeg har lest i inneværende år. Det tar like fullt lang tid før slike bøker "tar av" på salgslistene ... Ingen forlag gidder å gi ut bøker som de ikke tjener penger på, så det er faktisk litt viktig at også de gode, ikke-best-selgende bøkene selger ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har heller aldri truffet noen som liker bøkene til Ari Behn faktisk.

Når det gjelder Nèmirovsky så er det veldig mange som har hørt om henne, men ikke på langt nær like mange som har lest noe av henne. Om man går inn på bøkene hennes her så er "Storm i juni" den som finnes i flest samlinger, de andre finnes i skuffende lite antall. Så vi får vel bare håpe at enda fler vil oppdage bøkene hennes.

Din blogg er en av dem jeg leser litt på, selv om jeg nok følger flittigere med på oppdateringene dine her inne. Din omtale av "Til siste åndedrag" har jeg lest og likt. Jeg leser også en del svenske blogger for å holde styr på hva som skjer på andre siden av grensen. Svenskene har flere nisjeforlag enn oss så flere bøker blir utgitt, derfor synes jeg ikke jeg kan la være å følge med.

Det er synd at bøker som for eksempel "Til siste åndedrag" har vanskelig for å hevde seg på markedet her i Norge, men det har sikkert med markedsføringen å gjøre. Anne Swärd er et ganske ukjent navn i Norge og da satses det vel ikke automatisk på henne, selv om hun er stor i Sverige. Så kan man jo alltids håpe at om vi gir det litt tid så kommer "Til siste åndedrag" til å ta av på salgslistene den også, helt av seg selv, mot alle odds.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenAlice NordliElisabeth SveeStig TEivind  VaksvikTovesveinKorianderTone SundlandSigrid NygaardTonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikHilde H HelsethLars MæhlumMarit AamdalTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestBente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterSynnøve H HoelBjørg L.BenteNicolai Alexander StyvemarvikkiskntschjrldBeathe SolbergJulie Stenseth