Og jeg kan ikke fatte og forstå hvorfor så mange IKKE er interessert i å lese om andre kjærlighetsliv (og alle de andre tingene man leser om i romaner)! Mange på min alder leser ingenting, verken sak eller skjønnlitteratur. Jeg foretrekker skjønnlitteratur, av grunner jeg ikke helt kan forklare. Det er som med musikk og kunst, det kan få meg til å føle. Det kan få deg til å gråte eller le, og til og med gjøre deg sint! Du går glipp av en fantastisk verden ved å ikke lese skjønnlitteratur!
Viser 15 svar.
Sigrid om skjønnlitteratur: "Det kan få deg til å gråte eller le, og til og med gjøre deg sint! Du går glipp av en fantastisk verden ved å ikke lese skjønnlitteratur!"
Jeg forstår deg ikke! Er det bare skjønnlitteratur som har evnen til å fremkalle følelser? Kan ikke også sakprosa om sensitive emner fremkalle følelser? Hva med de brev som dødsdømte nordmenn i tysk fangenskap skrev hjem til sine nærmeste? Jeg for min del ble engang bedt om å lese opp et slikt brev på videregående skole i en norsktime, men jeg klarte det ikke, og læreren måtte overta. Jeg mener du tar munnen for full når du forsøker å fremstille det slik at litteratur bygget på virkelige hendelser mangler evne til å engasjere føleser. Du tar feil.
Nå synes jeg du vrir og vender veldig på det jeg skrev her! Jeg skrev da vel ikke noenting om at sakprosa ikke kan frebringe følelser? Det eneste jeg skrev var at jeg likte skjønnlitteratur. Har ikke lest noe særlig sakprosa (annet enn skolerelatert), så jeg skal ikke uttale meg så mye om det.
Og kan jeg få spørre om en ting? Hva er hesikten med denne diskusjonen egentlig?
Nei, vel. Da skal du bare fortsette å lese legeromaner og føljetonger i den kulørte ukepresse. Eller kanskje det er Margit Sandemo som står ditt hjerte nærmest. Min hensikt med å holde fram de virkelig gode bøker er at de har noe mer å gi leseren enn eventyrlig oppspinn. Man kan forholde seg til sakprosa på en helt annen måte - og man kan etterprøve sannhetsgehalten - og man kan diskutere inneholdet, ikke minst.
Jeg lurer litt på hvorfor det er så viktig å etterprøve sannhetsgehalten i det man leser. Både innhold, stil, personer etc. kan man jo diskutere både når det gjelder sakprosa og skjønnlitteratur.
Når man leser skjønnlitteratur er man i alle fall klar over at det er oppdiktet (stort sett).
Sakprosa beskriver det som HAR skjedd, mens (noe av) skjønnlitteraturen skriver om det som KAN ha skjedd. Er Snorres kongesagaer sakprosa eller skjønnlitteratur, eller..? Det er ikke all litteratur som lar seg sjangerbestemme eller kategorisere. Man kan jo lage en fin diskusjon av det også. Hva slags sjanger er essays?
Skjønnlitteraturen beskriver det generelle (f.eks. det allmennmenneskelige), mens sakprosaen beskriver det mer spesielle (f.eks. navngitte personer og historiske situasjoner). Det er EN av grunnene til at jeg liker skjønnlitteratur best, selv om jeg også leser en masse sakprosa (historie, filosofi etc. etc.).
"Skjønnlitterære forfattere lyver seg fram til sannheten" leste jeg en eller annen plass.
Den der synes jeg var billig ; du kan da ikke påstå at vi som OGSÅ leser skjønnlitteratur er kun "kiosklitteraturlesere"..?? Synes det er litt trist at dette er blitt en litt "ufin" tråd! Man må kunne diskutere uten å slenge "dritt" og å komme med personkarakteristikker. Det er ingen her som har snakket negativt om de bøkene du holder fram, - men for mange av oss så er ikke sakprosa det eneste vi leser.
Du sier jo nærmest i klartekst at du ikke har lest annen sakprosa enn det du fikk med deg fra skolen/ne. Hvordan skal du da kunne vurdere litteraturspekteret i det hele tatt? Dessuten skriver du jo at "jeg foretrekker skjønnlitteratur av grunner jeg ikke helt kan forklare."(?)
Men jeg skal ikke imøtegå deg mer om dette. Men det jeg ikke kan forstå er at du fremdeles ikke har oppdaget BØKENE. Du skummer bare søppelet av litteraturen, etter min mening - det jeg vil kalle for resirkulerte ungpikedrømmer. Takk for i aften!
Virkelig? Går du så langt som å kalle all skjønnlitteratur søppel og "resirkulerte ungpikedrømmer"? Jaja.
Jeg har ikke oppdaget BØKENE? Nehei. Heldigvis har jeg mer enn god nok tid på meg, og skal lese masse både skjønnlitteratur og sakprosa (ja, for jeg får faktisk med meg fra skolen, ikke fikk...) i fremtiden.
Jeg ser fortsatt ikke poenget med denne diskusjonen, siden der ser ut som om din eneste hensikt er å stemple alle oss som er glad i å lese romaner som dummere enn deg selv?
"Den som mye har sett mister ikke brått sitt vett."
Den replikken kan da ikke være til Hide S (meg)??? Tror du har blingset litt her! Til din orientering så leser jeg MYE sakprosa og har aldri uttalt noe annet!!
UNNSKYLD, HILDE!
Nei, beklager, Hilde. Replikken er til Sigrid og hennes utsagn ovenfor: "Har ikke lest noe særlig sakprosa (annet enn skolerelatert), så jeg skal ikke uttale meg så mye om det," og "Jeg foretrekker skjønnlitteratur, av grunner jeg ikke helt kan forklare." Beklager at jeg blingsa!
mvh Harald Jens Johansen
Nei, jeg tror ikke jeg har gått glipp av noe. Jeg leste jo en masse westernromaner, detektivhistorier om Knut Gribb og Finn Jerven. Jeg leste de kjente Hjortefot-bøkene - og jeg leste litt kjælighetshistorier også. Men alt dete leste jeg før jeg var 20. Mens jeg var inne til militærtjeneste traff jeg mange slags folk, blant annet møtte jeg en 25 årig fullt utdannet lærer som hadde hatt utsettelse med militærtjenesten. Han forsto at jeg var interessert i psykologiske emner, og det var vel han som gav støtet til at en ny verden åpnet seg for meg. I stedet for å lese fantastiske revolverhistorier og detektivromaner begynte jeg å lese om og av Sigmund Freud og Carl Gustav Jung, o.a. i samme gate. Og jeg leste kristendomskritikk - jeg tror det var nevnte lærer som bad meg lese Øverlands "En kjetters bekjennelser." Det gav meg "ammunisjon" til å takle de bibelsprengte som hadde lagt sin elsk på å frelse nettop meg - de forsto vel at jeg var i ferd med å gå ad undas. Jeg kan godt huske at jeg lå i køya på den båten jeg var på i felleslugar og så 50-60 års gubber ta fram Detektivmagasinet og Morgan Kane og fordype seg i det. Lenger var ikke DE kommet, DA synes jeg det er lov å snakke om "alt det fantastiske de fleste har gått glipp av," som du sier.
Det ene utelukker ikke det andre tenker jeg. Selv leser jeg også endel faglitteratur inne psykologi og pedagogikk, - fordi dette er fag som interesserer meg. Ikke minst lærer man mye om seg selv og relasjoner i forhold til andre mennesker. Men jeg får en tilleggslæring i skjønnlitteraturen, - ikke bare ren underholdning. F eks Margareth Skjelbred (som i disse dager er ute og holder foredrag om sin oppvekst blant haugianere), utdannet psyk. sykepleier og en forfatter vel verdt å lese for alle!