Jeg leste denne boken som 15-16 årig og elsket den. Men det gjorde dypt inntrykk på meg da en venn som har bodd i Afrika, fortalte at han hadde slengt den i veggen og at han syntes hun skriver dypt patronizing om afrikanere. Kjenner dere det igjen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg har lest tråden nå nylig da jeg leser boken og kjenner ikke dette igjen. Tvert i mot synes jeg hun behandler de innfødte med respekt og likeverd. Tenker at vi oppfatter ting forskjellig ut i fra våre egne ståsteder i tid og rom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, jeg kan også godt forstå det, men den må naturligvis leses ut fra samtiden da den ble skrevet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skjønner godt hva han sikter til, og boka må nok forstås med bakgrunn i den tiden den ble skrevet. Både holdninger og ordbruk er ganske mye endret siden den gang. (Jfr. også en annen debatt her inne om Jostein Gaarders Julemysteriet, hvor ordet "neger" brukes i ei ganske ny bok.) Hun har også flere omtaler som viser at hun ser flere nyanser enn det jeg tror var vanlig i hennes kretser. Tonen hun bruker generelt er også ganske røff, enten det gjelder de hvite eller innfødte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundAnneWangKristine87SolveigBjørg L.Grete AastorpBeathe SolbergErlend Rødal VikhagenHarald KRandiTove Obrestad WøienToveKristine LouiseEmil ChristiansenStig TLars Johann MiljeTjommiBeate KristinReidun SvensliLene AndresenMads Leonard HolvikAstrid SæverhagenVannflaskeKaren PatriciaReidun Anette AugustinFindusReadninggirl30Marianne MBenedikteMaria Festli EriksenMonica CarlsenSynnøve H HoelsiljehusmorSigrid NygaardrubbelTonesen81NorahIngeborg GTine SundalKarete