Jeg var så ung (og umoden) da jeg leste denne, at jeg ble mest irritert over at de ikke "fikk hverandre". Har lest masse Hamsun siden da, og har blitt mer og mer glad i ham som forfatter.

Når jeg leser anmeldelsen din, tenker jeg at dette er et tema som går igjen i flere av Hamsuns bøker. Kjærlighet på tvers av klasseforskjeller og stolthet som hindrer par i å finne sammen. Han er helt suveren på å skildre folk med et vanskelig sinn, og et følelsesliv som overstyrer fornuften. Pan er også en sterk bok om vanskelig kjærlighet og irrasjonelle handlinger.

Ellers er triologien om August en av mine favoritter. Her skildrer Hamsun det nordnorske folket og lynnet med stor humor og varme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Å, du burde lese den om igjen, Torill! Hamsun er rett og slett suveren! Jeg kan virkelig anbefale lydbokutgaven med Nils Johnson som oppleser!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg bør nok det. Har lest noen av hans mer svermeriske bøker; Sult, Mysterier og Pan. Personlig liker nok best de mer jordnære og realistiske bøkene, som August-triologien, Benoni og Rosa, Sværmere og Markens grøde. Det er noe med humoren, den frodige skildringen av folkelivet i Nord-norge, og den underfundige samfunnskritikken i disse bøkene som treffer meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Samfunnskritikken er nok underfundig i de romanene du nevner, men jeg synes den er temmelig krass også noen ganger.

Det som er så givende med å lese Hamsun, er at han ofte bare "ymter" frampå og fortelleren er mange ganger uenig med seg selv.
Og det gjelder faktisk i alle (mener jeg) romanene til Hamsun, både de psykologiske fra 1890-tallet og de senere som skildrer folkeliv og samfunnsutvikling. Markører som røper den tvilende fortelleren er "kanskje?", "Gud vet ... " og mange flere.

Når det gjelder Hamsuns samfunns- og modernismekritikk, kan jeg anbefale de fire (kanskje litt mindre kjente) romanene:

"Den siste glede" (1912),
(siste bind i den såkalte vandrer-trilogien. De to første er "Under høststjernen" (1906) og "En vandrer spiller med sordin" (1909))

"Konene ved vannposten" (1920)

"Siste kapittel" (1923)

"Ringen sluttet" (1936)

Disse fire romanene - pluss "Markens grøde" - blir omtalt og analysert av Britt Andersen i hennes utmerkede bok
Ubehaget ved det moderne - Kjønn og biopolitikk i Hamsuns kulturkritiske romaner (Tapir, 2011)

På siden for boka ligger det en omtale under "mer bokdata"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for gode tips. Det er en stund siden jeg har lest Hamsun nå, så det er nok på tide å friske opp forholdet igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja her fant jeg det jeg lette etter. Utrolig med disse sidene her. Kan bare sitte å trykke på noen taster , så har man fått masse tips og hjelp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LailaReidun SvensliBertyTor Arne DahlBjørn SturødHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenAlice NordliElisabeth SveeStig TEivind  VaksvikTovesveinKorianderTone SundlandSigrid NygaardTonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikLars MæhlumMarit AamdalTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestBente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterSynnøve H HoelBjørg L.