Takket være dette tipset fra deg, har jeg nå fått lest denne lille perlen. Historien om den store maleren Caravaggio ble spesielt interessant for meg, siden jeg i høstferien besøkte Uffizi -galleriet i Firenze. Der var hovedattraksjonen akkurat da en stor utstilling av Caravaggios verker. Det var artig å lese denne boka og forfatterens beskrivelser av de ulike verkene, sett i lys av at jeg for kort tid siden hadde fått opplevd dem selv. Spesielt bildet av Den tvilende Thomas gjorde inntrykk, lyssettingen og det ganske ekle motivet er noe jeg neppe kommer til å glemme..

Tilbake til boka. Den fiktive utgiveren lar leseren tro at han gjengir forsvarsskrifter for benådning av Caravaggio. Søknaden om benådning gjelder et drap begått av maleren, på høyden av hans storhetstid. Gjennom disse forsvarsskriftene blir vi kjent med de ulike bidragsyterne og ikke minst den store kunstneren selv. Malerens liv skisseres stort sett på en grim måte. Han er en kranglevoren fyllefant som ikke holder løftene sine, han horer rundt, både med kvinner og unge gutter, han lyver og fornærmer, samtidig som han lett lar seg fornærme selv, han blir ofte satt i fengsel for sine overtramp, han lar seg kjøpe av rike og innflytelsesrike velgjørere, samtidig som han liker å omgås de verst stilte i samfunnet… Selv om Caravaggios personlighet her ikke har det beste omdømmet, hylles han som kunstner. De fleste forsvarsskriftene er fulle av lovord om hans kunstneriske ferdigheter, til tross for at enkelte av bidragsyterne preges av misunnelse ovenfor hans talent.

Må si jeg likte boka godt og fant den interessant. Name-droppingen av samtidige personligheter, som Galileo og Rubens, gjorde bokas fortellerstemmer med troverdige for meg. Beskrivelsene av Roma var også gode. Jeg ble dratt inn i handlingen og beskrivelsene av den store maleren. Uten tvil var Caravaggio både en stor og sammensatt personlighet OG en stor kunstner, som i aller høyeste grad fremdeles blir verdsatt i dag. Om noen av dere bokelskere er interessert i å lese boka, er den å finne her

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 41 svar.

Tiltredes!

Det er en informativ og treffende anmeldelse du har skrevet, Anja. Fin å lese som en oppsummerende avslutning. Takk og takk. Heldigggrisen som fikk med deg utstillingen i Firenze :-)

Og en stor takk til Annelingua, som ikke bare gjorde meg oppmerksom på boken, men gjennom den introduserte meg til en kunstner jeg bare hadde et vagt kjennskap til. Hentet frem mitt kunstleksikon under lesingen og studerte de omtale bildene som var med. Dette ga mersmak.

Er det noe jeg setter pris på, så er det denne typen oppdagelser! Inspirerende og artig. Bokelskere utvider stadig min horisont!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk, det var hyggelig å høre! Og ja, utstillingen i Firenze gjorde at boka fikk en ekstra dimensjon for meg.

Denne boka er absolutt en liten perle - håper flere leser den, men observerer at den til og med hos bibliotekene er lite utlånt. Synd!

Jeg har forøvrig lest en annen av Næss' bøker; Roten av minus èn. Informasjon om den finner du i denne tråden.

Forøvrig: jeg har vært fraværende en god stund, blant annet på grunn av at jeg fikk ny jobb i september, men jeg har gode intensjoner om å reise meg som en Fugl Føniks fra asken, nå som jeg har litt bedre tid! Gleder meg til å bli mer aktiv her inne igjen ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sier velkommen tilbake jeg også, artig å se deg igjen her inne. Og gratulerer med ny jobb! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig hyggelig å se deg igjen Anja :)og gratulerer med ny jobb.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, det er hyggelig å "se" dere igjen også ;) Må bare presisere: jobben er et tillegg: jeg er nemlig blitt politiker... Med større ansvar enn først tiltenkt ;)

Edit: og spesielt morsomt er det å se deg med et annet bilde enn "den strenge ørnen" ;))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var ikke på plass da du stakk innom - så jeg slutter meg til jubelkoret en uke på etterskudd og istemmer: veldig hyggelig å se (fotfaret etter) deg, gratulerer med politikervervet, og jeg regner med at jeg har "de andre" bak meg når jeg runder av med å si at jeg håper du får mer tid til oss igjen etter hvert! :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk - og ditto ;) Jeg prøver å være her inne så ofte jeg kan, dette er jo tross alt favorittnettstedet mitt ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

:-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hurra og gratulerer med ny jobb!

Roten av minus èn er notert, sammen med Et hav av språk. Jeg er også interessert i Næss' biografi om Edvard Munch.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Roten av minus èn fikk jeg i posten i dag. :) Etter å ha lest nedover tråden kommer det bare tydeligere frem at jeg bor på side av fjellet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Virker ikke som det er så mye vits i å skrive noe til Anja for tida. Hun har ikke vært aktiv her inne på flere måneder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, og det synes jeg er utrolig synd. Jeg savner virkelig hennes humor og varme her inne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så hyggelig å høre, Anja - og en veldig fin anmeldelse du har skrevet!

Denne romanen var mitt første møte med Atle Næss' forfatterskap, jeg falt pladask og har lest "Den tvilende Thomas" flere ganger. Paradoksalt nok har jeg fortsatt ikke lest andre "skjønnlitterære Næss-bøker", men jeg har Galileo-boken hans liggende et sted ( få lest den snart!), og har hans ferskeste roman på ønskelisten. Var nysgjerrig og fulgte lenken din; hadde slett ikke ventet at denne boken allerede har blitt lagt ut på nettet, men den fortjener å nå ut til mange!

Jeg bare benytte anledningen til å anbefale litt "ikke-skjønnlitterær Næss": Et hav av språk er en bok Atle Næss har skrevet sammen med sin språkviter-datter Åshild Næss. Det er beretningen om hvordan de to sammen drar til et lite øysamfunn ute i Stillehavet, hun for å jobbe videre med doktorgraden sin (var det vel? Et par år siden jeg leste den nå...), og han for å - vel - oppleve samfunnet der ute, han også. Begge skriver medrivende om språkfinurligheter og kommunikasjon, og om hverdagslivet på stillehavsøya, hver fra sitt ståsted. Skikkelig "morsom" bok for alle språknerder!

P.S. Så heldig du var som fikk med deg den Caravaggio-utstillingen! Det banebrytende med Caravaggios kunst var nettopp det du sier: lyssettingen. Han var spesialist på å skape dramatiske stemninger ved hjelp av lys og mørke - dette virkemiddelet kalles fremdeles "chiaroscuro" i kunsthistorien (sammensetning av "chiaro" (uttales kiArå) som betyr klart, lyst, og "oscuro" (utt. åskOrå) som betyr mørkt, dunkelt, obskurt).

For de som ikke har boken (ennå!) kan det tilføyes at bildet på omslaget som vises her på bokelskere.no, IKKE forestiller den tvilende Thomas (som var disippelen som da han møtte den oppstandne Jesus etter korsfestelsen, måtte stikke fingeren borti Jesu' åpne sår i siden for å forsikre seg om han var virkelig), men derimot (om jeg ikke husker helt feil) David som har kappet hodet av kjempen Goliath. Misvisende kombinasjon av tittel og omslagsbilde, altså - men bildet illustrerer ellers VELDIG godt dramatikken i romanen/Caravaggios livshistorie!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Siden det virker som Anja dessverre ikke er aktiv for tiden, skriver jeg et nytt innlegg her, i tillegg til det som også var ment til deg, annelingua og flere.

Tusen takk for inspirasjonen til å lese Den tvilende Thomas!
Informativt, interessevekkende og gripende om en kunstner jeg bare hadde vag kunnskap om. Under lesingen måtte jeg finne frem mitt kunstleksikon og studere de bildene jeg fant der. Dette ga mersmak. Før jeg oppdaget bildelisten bakerst i boken, prøvde jeg å notere meg de omtalte bildene. Boken blir med neste gang jeg får sjansen til å besøke byer som har Caravaggios bilder.
Næss skriver medrivende og overbevisende.

Boken er en døråpner - ikke bare til et nytt forfatterskap, men også til en ny kunstmaler. Hva mer kan man ønske seg! Og alt for kr. 5. Dette er hva jeg elsker med dette nettstedet!

Kjell - la deg ikke "skremme" av de rosende ordene; denne anbefaler jeg deg! Anjas omtale er treffende og god.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg mener jeg så frakkeskjøtene av AnjaE her forleden? Ja, rett og slett lenger oppe i denne tråden? Det var et veldig hyggelig gjensyn, vi er nok mange som har satt stor pris på alt hun har formidlet her inne tidligere. Omtalen hennes av "Den tvilende Thomas" er et godt eksempel! Håper hun får mer tid "til oss her inne" etter hvert...:-)

Det at "Den tvilende Thomas" var en bok som du ville like, Lillevi - ja, det kunne jeg nok tenke meg! Veldig hyggelig å høre at det stemte... - og jeg vil jo veldig gjerne at gode bøker skal få flere lesere, så jeg støtter deg i oppfordringen til KjellG.

Har du lest Sissel Lange-Nielsens Våren? For den har havnet i samme bås hos meg - altså en favorittbok med terningkast seks, og en fantastisk levende roman med tilknytning til et eksisterende kunstverk. Og i Lange-Nielsens roman er det Mediciene (først og fremst Lorenzo Medici, da) og maleren Botticelli vi blir kjent med, samt andre i bystaten Firenze mot slutten av 1400-tallet. Like fengende som Næss' "Den tvilende Thomas" - og mens vi hos Næss møter (indirekte) nonnen Teresa av Avila, er det munken Savanorola som opptrer som bifigur i "Våren".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sissel Lange-Nilsen er det lenge siden jeg har lest! "Våren" husker jeg godt. Men det var flere, var det ikke? Jeg husker ikke om det var frittstående romaner eller om det var de hang sammen? Gode, historiske romaner var det i hvert fall! Jeg skal lete i boklisten...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jo, du har helt rett - det er tre til. Fra renessansens Italia, altså. Som jeg ikke har lest - men de står på ønskelisten min. Mener de er om Mediciene, de også - men nå skal jeg sjekke wikipedia om Sissel Lange-Nielsen - ja: etter "Våren" følger "Laokoon", "Guds død" og "Kjærlighetshoffet", i den rekkefølgen. Og ja - alle handler om medlemmer av Medici-ætten.

Og så har Lange-Nielsen mange andre bøker også, fra andre epoker og himmelstrøk - som jeg heller ikke har lest. Det kan det godt være jeg gjør noe med (trilogien hennes om katarene frister kanskje særlig) - men resten av Italia-kvartetten hennes vil få forrangen, når jeg finner dem! Enda en norsk forfatter som ufortjent har gått litt i glemmeboken, føler jeg...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det stemmer! Jeg fant dem i boklisten her inne også. Jeg må ha lånt dem på biblioteket for de står ikke i bokhyllene mine... De er gode romaner og jeg husker jeg lærte noe om europeisk historie. Ja, Lange-Nilsen kan godt trekkes fram i lyset igjen. Jeg skal lete etter andre bøker av henne jeg også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og vips - så fant jeg i dag både "Laokoon - historien til Giulio de Medici" og "Guds død - historien om Caterina de Medici"! (jada: på omslagene står det til i den første undertittelen og om i den andre.) Så dermed er jeg (forhåpentlig) et stort steg nærmere å få lest dem også - og i samme jafset tok jeg med meg "The Devil's Broker. Seeking Gold, God, and Glory in Fourteenth-Century Italy" av Frances Stonor Saunders - så har jeg litt mer å lese på. Aldri hørt om den sistnevnte før, som er en biografi (om en engelskmann i Italia) og ikke skjønnlitteratur, men den ser lovende ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og så jeg som er så gald i Botticelli da, hvordan er det mulig at jeg ikke har visst om denne boken? Det er bra du passer på å holde oss oppdatert, annelingua.

Har forresten også sett våren og synes det er veldig vakkert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ah - det er meg enn STOR glede å få reklamert litt for slike bøker, du kommer til å like Våren, Solveig! Jeg garanterer! :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Før jeg rakk å lese ditt innlegg så lurte jeg på hvilken vår det var snakk om. Jeg begynner å vente på våren i januar! Men dette var altså en bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Javisst - OG et bilde. Fantastiske, hver på sitt vis!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bilde?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av Sandro Botticelli: Primavera - som Sissel Lange-Nielsens har hentet tittelen på sin bok fra (primavera = vår på italiensk), og Botticellis bilde er med i handlingen i romanen hennes. OG pryder bokomslaget - i alle fall på min utgave.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har funnet på antikvariat:
Sølvhjorten.
Sverdet og fløyten....
Fangen på Patmos....
Den gyldne kakadue....
Trenger svar omgående om noen av disse er akseptable.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg for min del har ikke lest noen av dem, er jeg redd - så jeg våger ikke å vende tommelen hverken opp eller ned. Du kan jo forsøke én, og se om du liker måten hun skriver på?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk tak i:
Kjærlighetshoffet, Guds død, Våren

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, nå har jeg bestilt de. Ønsker jeg et bibliotek så skal de få være med. Om jeg ikke "liker" de nå så vil jeg om en tid! Opplever det titt og stadig, hehe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Måtte kikke! Nydelig bilde. Må innrømme at jeg er noe uvitende om slik kunst. Sissel Lange-Nielsen er ukjent for meg. Skal prøve å oppdatere meg. Her trenger jeg noe hjelp på veien. :P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror snart jeg må lage en liste over bøker jeg har lest etter inspirasjon fra andre bokelskere, for det begynner å bli mye bra nå. Om man snakker bøker har dette året vært er lite høydepunkt for meg, på grunn av alle tips jeg har fått herfra:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Samme her! Tusen takk bokelskere!
Det er jo en tråd her: "Dine ti beste i 2011" (eller noe i den dur). Jeg har mange 6-ere og 5-ere i år, takket være dere.

PS. Lag listen din da, Solveig :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Våren har jeg sett i Firenze. Falt både for bildet og byen! Ikke vanskelig å forstå at bildet gir inspirasjon til å studere/skrive om maleren Botticelli og Mediciene. Sissel-Lange Nilsens bok er ført opp på ønskelisten. Tusen takk atter en gang!

(Tror du ikke jeg har gitt bort mitt siste kort med motivet Våren...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å - så dumt; da vet jeg ikke annen råd enn at du blir nødt til å dra til Firenze med det aller første. Nå har du vel (?) vært i Madrid og sett Guernica, så da må du så klart ned til Firenze og kjøpe flere postkort av Våren... ;-P

Jeg har også sett Botticellis Våren - og en masse andre fantastiske kunstverker, naturligvis - i Uffizi-galleriet i Firenze, og jeg passet på å lese Lange-Nielsens Våren om igjen før den turen. Dette er også en av de romanene jeg kan lese om og om igjen, nemlig... Tenker jeg fristet deg litt ekstra med den opplysningen? ;-D Etter Firenze-turen fikk jeg det forresten for meg at jeg måtte lære meg litt mer om Medici'ene, så jeg skaffet meg en bok eller to om den klanen - men har ennå ikke kommet så langt som til å lese den. Den heller. 'Story of my (reading) life....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nettopp!
Og etter Næss' tvilende Thomas er det ikke så rent få steder jeg må oppsøke med han i kofferten :-)

(skulle gjerne ha sett Munch i Paris også, jeg...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er flott at noen trekker fram Atle Næss sitt forfatterskap. Caravaggio-boken er god, spesielt for oss som er interessert i kunst og historie. Jeg har lest Galileo-boken og den er nok noe tyngre, men anbefales absolutt! En venninne av meg falt for Atle Næss gjennom Munch-biografien hans.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Atle Næss er en fremragende forfatter, så langt jeg kan konstatere - veldig bra at du gir ditt besyv med i laget, jo flere vi er, jo større sjanse for at andre tror på hyldningstalene våre og finner frem til bøkene hans! :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Får lyst til å lese "Den tvilende Thomas", men er skaptisk til lovtalene: I ei av bøkene sine skriv Næss om "'Iliaden' av Vergil"...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skepsis er lov! Men jeg må innrømme at jeg skjønte ikke helt (og da mener jeg rent semantisk) det siste du skrev, altså:

Iei av bøkene sine skriv Næss om "'Iliaden' av Vergil"...

Kan du utdype/omskrive, så kan jeg (muligens) komme deg i møte når det gjelder dine spesifikke motforestillinger? For det ene vil jeg jo gjerne tale varmt for Næss' forfatterskap, men for det andre blir jeg jo nysgjerrig på hva som ligger bak din skepsis....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tastefeilen er retta. Blir neppe den siste. I ei bok av Næss som ein kamerat har, står det at Vergil har forfatta "Iliaden" (elle kanskje det var "'Aeneiden' av Homer). Og slikt gjer meg - halvt i spøk - skeptisk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åh - der satt jeg i saksa, gitt. Jeg er ikke opplyst nok til å reagere på at Iliaden ble koblet til feil forfatter. Det var der jeg bommet - at jeg i tillegg leste "lei av bøkene sine" bare kompliserte det ytterligere. Jeg skjønte ikke om det var Næss eller Vergil som var lei av bøkene sine! ("En skjebne verre enn døden"???)

Vel - OK - jeg kan vel vanskelig bli med på kritikken av Næss' blunder uten at det singler i rutene her i glasshuset mitt, men jeg tar poenget ditt. Hei, vent, nå har jeg det: det er FORLAGETS skyld, naturligvis - de skulle ha lest bedre korrektur....

Men i alle fall står jeg fullt og helt ved at ''Den tvilende Thomas'' ER en liten perle, bare så dét er gjentatt. (Og du som er interessert i språk, bør jammen vurdere ''Et hav av språk'' også, våger jeg å påstå!)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

FiolHarald KAlice NordliReidun VærnesHildeMarit MogstadDemeterHeidi HoltanAnniken RøilKirsten LundPiippokattaEivind  VaksvikINA TORNESTine SundalDolly DuckRufsetufsaTove Obrestad WøienCecilieLinnKristine LouiseJulie StensethV. HulbackKetilPirelliBjørn SturødRositaIngunn SLailaGrete AastorpInger-LiseEllen E. MartolSol SkipnesStig TAnne Berit GrønbechEvaBjørg Marit TinholtBeathe SolbergYlvaTonje SivertsenTorill Revheim