Dette er en frittstående fortsettelse av Potoks roman "Mitt navn er Asher Lev", som kom ut i 1972. I denne romanen fulgte vi Asher Lev fra han som helt ung gutt valgte å følge sitt kunstnerkall, stikk i strid med hans jødisk-ortodokse families planer. Etter et kunstnerisk gjennombrudd med bildene "Korsfestelsene", et helt uhørt tema i et jødisk hjem, brøt han med sitt jødiske fellesskap i Brooklyn og reiste til Frankrike.

I "Asher Levs gave" møter vi en mann som i mellomtiden har blitt over 40 år. Han er gift med Devorah og de har sønnen Avrumel og datteren Rochelet. Asher Lev har blitt en betydningsfull og verdenskjent kunstner, og kona skriver barnebøker. Vi får vite at Devorah er blant dem som overlevde andre verdenskrig og tyskernes okkupasjon av Frankrike fordi hun levde i skjul i en nærmest hermetisk tett leilighet i Paris i to år av sin barndom. Hun har fremdeles mareritt rundt dette og klarer ikke å sove uten å ha lyset på. Foreldrene og alle slektningene hennes døde i Hitlers konsentrasjonsleire.

Asher og Devorah har sitt hjem i Nice, og Asher har nettopp hatt en utstilling som de mest tungtveiende kritikerne har slaktet. De mener at Asher gjentar seg selv i kunsten sin og at det ikke er noe fornyelse å spore. Samtlige bilder blir imidlertid solgt. Mens Asher grubler over kritikernes signaler om hans stagnasjon, kommer det en telefon fra Brooklyn. Hans kjære onkel Yitzchok er død, tilbakekalt til Den sanne verden av Hærskarenes Gud. Onkelen var den eneste som støttet Asher Lev og hans kunstnerkall.

Asher har ikke vært på besøk hos foreldrene etter den famøse utstillingen av korsfestelsene for 20 år siden. Sjokket som avtegnet seg i foreldrenes ansikter etter at de gjenkjente seg selv i disse bildene, har ikke forsvunnet ... Like fullt har han ikke noe annet valg enn å innfinne seg i Brooklyn i forbindelse med begravelsen. Hele Levs familie er knyttet til den jødisk-ortodokse "sekten" Ladoverne, og følger i likhet med tusner av jøder over hele verden, den store Rabbien i ett og alt.

Mens Asher sliter med å forholde seg til sin familie, opplever han - nærmest til sin store skrekk - at hans kone lar seg oppsluke av dette miljøet. Endelig har hun fått tilbake en familie! Planen var at de skulle bli i Brooklyn i en uke, men Rabbien har andre planer. Gradvis overtales de til å bli der et par uker til, så litt til og så litt til. Oppholdet blir til måneder. Da Rabbien er en mann på over 90 år, trenger han en etterfølger. Det ligger i sakens natur at dette kommer til å bli Ashers far. Men Ashers far er også gammel, og de trenger å vite at det er noen etter ham også for å unngå splid i sekten. Og i og med at Asher er uaktuell, kastes blikket på lille Avrumel ... Så blir spørsmålet om prisen kan bli vel høy å betale, eller om Asher endelig har fått en mulighet til å rette opp all den urett Landoverne mener at han i sin tid stelte i stand ... Hva gjør dette med ekteskapet mellom ham og Devorah? Og hva med alle de hatske utspillene han opplever under besøkene i synagogen? Som ikke blir bedre da det viser seg at onkelen har oppnevnt Asher som forvalter av en stor kunstsamling som han har opparbeidet seg gjennom et langt liv ...

Nok en gang har jeg sittet med en perle av en bok levert av Chaim Potok, mellom hendene! Hvorfor har denne mannen aldri fått Nobels litteraturpris? Og hvorfor er det så få av hans bøker som er oversatt til norsk? Det skjønner jeg rett og slett ikke! De bøkene som tross alt er oversatt til norsk, burde i alle fall som et minimum bli gjort tilgjengelig for flere. Det var nemlig nokså vanskelig å få tak i spesielt "Asher Levs gave" og "Davitas harpe" i og med at bøkene for lengst er utsolgt fra forlaget.

Det spennende med Chaim Potoks bøker er at han på en helt unik måte beskriver spenningsfeltet mellom de jødisk-ortodokse miljøene og de sekulære jødiske miljøene, og også innad i de samme miljøene. På den måten får han frem hvor mangfoldig det jødiske miljøet er, slik at man unngår å falle i generaliseringsfellen. Hans bøker kom også ut i en periode hvor det fant sted en rivende utvikling innad i disse miljøene, slik at selv de mest ortodokse miljøene skulle bli i stand til å tilpasse seg det moderne samfunn. Som i boka "The Chosen" som jeg kun har sett på film, hvor den eldste sønnen til en Rabbi faktisk ender med å få lov til å studere på et universitet istedet for å følge i farens fotspor. For noen år siden ville dette ha vært helt uhørt i et jødisk-ortodoks hjem.

Mon tro om det opprinnelig var Potoks tanke at det skulle komme en oppfølger til "Asher Levs gave"? Jeg skulle gjerne visst hvordan det gikk til slutt! Jeg har opplevd både "Mitt navn er Asher Lev" og "Ashers Levs gave" som page-turnere av de helt store! Chaim Potok var selv rabbi, og jeg vil tro at mye av det han beskriver i bøkene sine langt på vei er selvopplevd. På et eller annet tidspunkt i livet sitt valgte han jo tross alt å bli forfatter. Potok døde i 2002, så noen oppfølger kommer dessverre aldri.

Denne boka fortjener terningkast seks!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Så nydelig teskt du har skrevet, om et forfatterskap jeg også setter veldig høyt. Jeg tror jeg har lest alt han har skrevet, mua historieboka hans, som jeg bare har lest litt i.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg føler jeg springer avgårde og prøver å fange opp alle disse godbitene dere strør rundt dere! Tanken kommer om hvordan jeg kan få fordøyd disse på kortest mulig tid hehe så jeg kan lese flere!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er så enig i alt du skriver her, Rose-Marie. Jeg er både ydmyk og takknemlig for at jeg ble gjort oppmerksom på disse bøkene av en forfatter helt utenom det vanlige. Jeg har nå lest både "Davitas harpe, Mitt navn er Asher Lev og har akkurat avsluttet "Asher Levs gave". Det er ganske klart at Potok trekker sitt eget liv og sine opplevelser inn i bøkene sine. Og jeg er imponert over hans kunnskap om kunst og kunstens vesen. Jeg vil savne Devorah og barna og de fantastiske skildringene rundt familiefellesskapet hos besteforeldrene i Brooklyn. Bøkene har bergtatt meg fullstendig, og jeg er redd neste bok jeg skal lese vil bli en nedtur.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en av mine absolutte favorittbøker også, og har vært det siden jeg var i tenårene. Bøkene om Asher Lev har tålt tidens tann som få andre: jeg synes de er like fengslende når jeg leser dem om igjen i voksen alder, selv om jeg jo etter hvert kjenner handlingen i dem ut og inn. Hyggelig at den fikk toppscore hos deg også, Rose-Marie!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Chaim Potok er en fantastisk forfatter, og jeg skulle ønske at noen innen forlagsbransjen oppdaget ham og revitaliserte bøkene hans! Jeg MÅ få tak i mer av denne forfatteren!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, har ikke du hevet deg over engelskspråklige bøker i det siste? DA går det an å få tak i mer Potok, skulle jeg mene - han er en språklig mester også, så det er en ren nytelse å lese ham på engelsk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har skjønt at her må jeg "nøye meg med" engelske bøker, ja! Og det er ikke sikkert at det er noe dårlig valg heller. ;-) Hvis du tilfeldigvis skulle kjenne til noen filmer - i tillegg til "The Chosen" som er basert på Potoks bøker - så ikke nøl med å tipse meg! ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Njei - vet ikke om flere "Potok-filmer", men jeg har et boktips på lur, naturligvis... Det er en bok som jeg ikke har lest ferdig - jeg har begynt på den mange ganger, men hver gang så begynner jeg å drømme meg bort i hvor fantastisk bra boken er, og hvordan skulle nå dette best oversettes til norsk tro, språket er så nydelig, den lille gutten og hans omgivelser er så presist og rørende beskrevet....... Og så får jeg ikke lest mer av bare "overveldelse"! Boken er Potoks "In the beginning" - det er strengt forbudt å fortelle meg noe om handlingen, for jeg SKAL lese den ferdig en vakker dag - men i alle fall foreslår jeg at du forsøker å få tak i "In the beginning" som neste Potok-prosjekt! (Bare begynnelsen er jo så fantastisk skrevet... aaahhhh...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har jeg bestilt både "In the beginning" og "Promise", og så håper jeg at Bokklubben i ekspressfart ekspederer disse bøkene til meg! Jeg kan simpelthen ikke vente! ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-D!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Oda Marie HVannflaskeSiljeGroMalinMaren Hjelle AuneMarianne TSynnøve H HoelJulie StensethTore OlsenSimen "Boktimmy" IngemundsenVanja SolemdalTrygve JakobsenBabynemiBjørg L.Arne SjønnesenIna Elisabeth Bøgh VigreGunillaKathrineBeathe SolbergTorill Elisabeth RevheimEli HagelundHarald KKay NilsenBertyLibraritas vMonica CarlsenKnut SimonsenJan-Olav SelforsLene Regine KjølaasIngunn ØvrebøIngunnJAtmanTone SundlandStig Ove VollAnne Nybakk SøbergTanteMamieMarteHilde MjelvaMarit Håverstad