Ja, dette må være det beste jeg har lest av Tove Nilsen. Jeg har ventet på fortsettelsen av historien om Goggen, og fortellergrepet med den voksnes perspektiv og refleksjoner har falt heldig ut. Det er skrevet mange oppvekstromaner fra noenlunde samme tidsepoke og miljø, men Tove Nilsen gir det sin egen stemme som gjør historien helt ny.

Hun skriver: "Han tråkket gjennom skauen, det luktet varm bark, på de skyggefulle stedene vokste skogstjerner mellom trestammene, de blomstene som er så unnselige, men som kan lyse opp hukommelsen." Og fra sommeren 1967, som mange forbinder med seksdagerskrigen og opptakten til neste års studentopprør i Paris har Tove et sommerminne om en skogstur med Goggen. Et minne som lyser som en skogstjerne.

Denne boka handler mer om de mørke hemmenlighetene enn de forrige tre, men jeg fant også mange humoristiske og pussige innslag. Hun greier å få fram stemningene innenfor husets fire vegger, og jeg synes hun beskriver forholdet til sin mor spesielt godt. Denne mora som man burde passe seg litt for når hun tok fram trønderdialekten. Historien om nabokona som tråkket i salaten var kostelig!

Det var flere steder i boka hvor jeg måtte stoppe opp og lese avsnitt flere ganger fordi det var så godt skrevet. Som f.eks. når hun står på et islagt vann og beskriver islyden. Da var jeg i tankene plutselig tilbake til en vinterferie på hytta med tjukk is på vannet, og jeg husket at - jo, det var akkurat sånn det hørtes ut!

Jeg synes absolutt Tove Nilsen med denne boka forsvarer en plass blant våre beste norske forfattere.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Ja, Tove Nilsen skriver bedre og vakrere enn de fleste norske forfattere i dag...egentlig synes jeg hun er undervurdert....men oppvekst kan hun i hvert fall skildre, og god hukommelse har hun. Blogget litt om denne jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er enig med deg i at hun er undervurdert, og synes det er rart at ikke flere ser hvor godt hun skriver. Du har helt rett når du i bloggen din skriver at språk og struktur er en estetisk nytelse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På tide at serien filmatiseres!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det kunne gå bra...tror det måtte være hele "Tove-Goggen" serien under ett da...for det er jo ikke den store "action" i hver enkelt av bøkene, det er ikke på det planet de er gode....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bård StøreHarald KLogikaKirsten LundBjørg RistvedtDemeterHegeMargretheTarjeikriraAndreas BokleserAnne Berit GrønbechTove Obrestad WøienEli HagelundRufsetufsaOleTorTor Arne DahlTonesen81Linda NyrudNinaVibekeVegard BorgenKjell F TislevollRandiMorten MüllerMarieKjetilEster SBjørg  FrøysaaKjell PsomniferumHildeBente NogvaEllen E. MartolAstrid Terese Bjorland Skjeggerudsnurreingar hAnne Helene MoeBenedikte