Til alle dere som har svart så langt:

Takk for alle innspill. Naturlig nok vil ingen plasseres inn i mine generaliserende kategorier, men noen ganger kan det være nyttig å sette ting litt på spissen for å få i gang debatten. De fleste leser nok bøker fra flere sjangre, men jeg tror likevel det er et snev av sannhet i mine generaliseringer.

Grunnen til at jeg tar opp dette er at jeg er av typen som tar litteratur og kunst veldig alvorlig. Som potensiell science fiction-leser blir jeg derfor litt frustrert både over avvisningen av sjangeren fra enkelte, og den "lettheten" den behandles med av andre (inkludert SF-forfatterne).

Noe av mitt poeng er at man ikke trenger å være spesielt opptatt av UFO'er eller alver for å ha glede av det beste disse sjangrene har å by på. Margit Sandemo er ikke i den ligaen jeg sikter mot. For å ta et eksempel: Den amerikanske forfatteren Ursula K. Le Guin har skrevet en glitrende roman som heter The Left Hand of Darkness. Den foregår på en planet hvor innbyggerne i utgangspunktet er tvekjønnede, og hvor seksualdrift og kjønn er noe som oppstår som faser i livet. Med et språk som ikke står tilbake for noen skriver dermed Le Guin om kjønn og identitet i et typisk "hva om?"-perspektiv, som er noe av det essensielle ved science fiction-sjangeren. Utgangspunktet for å lese denne boken trenger altså ikke være at man er jakt etter bøker om "romvesener", men heller at man er åpen for et nytt perspektiv på kjønn- og identitetsproblematikk.

Bruk forresten gjerne denne tråden til å komme med anbefalinger om det ypperste innen disse sjangrene. Det hadde jeg vært veldig interessert i å lese deres meninger om! Hvem mener du er SF-sjangerens Proust? Fantasyens John Steinbeck?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Jeg synes Sci-fi er en nyttig sjanger for å utforske menneskets frykt og drømmer for utvikling og Det Ukjente. Selv leser jeg mye sci-fi og horror, og tilskriver dette min skeptiker-natur. Jeg er åpen for å godta svært lite av det "alternative" som gjør mange andre menneskers liv mer spennende (sett inn et hvilket som helst fenomen som krever Tro for å eksistere, som lyder søkt, eller rett og slett usannsynlig), så jeg pleier fantasien min med utrolig fiksjon og populærvitenskap. Og for å gi en anbefaling nevner jeg Gibsons Sprawl-triologi som innledes av den vanvittige Neuromancer. Gibson er vel sci-fiens Kerouac, eller kanskje Joyce. Og til slutt slenger jeg på Kurt Vonnegut, som er sci-fiens, vel, Kurt Vonnegut.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sant, Vonnegut er et eksempel på den type forfatter jeg leter etter: en helt unik forfatter som benytter SF-sjangeren som boltreplass for sin litterære stemme, framfor å følge mønsteret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tolkien må da sannelig regnes som fantasyens Homer... eller ... kanskje Homer selv burde hatt denne tittelen? Kan vi ta oss den frihet å trekke sjangerens historie så langt tilbake, ja, til hele verdenshistoriens rot?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du treffer så midt i blinken du.. Fantasyens John Steinbeck, kan jo være Tolkien, f.eks. Eller kanskje Angie Sage, Phillip Pullmann...SF`s Proust: Muligens Däniken, Bing og Bringsværd, eller mannen bak Hidden records, Wayne Herschel. Mange kanskjer her, men det er sikkert fler som har noen andre forslag.

Den boken til Ursula K Le Guin, får jeg tak i den i Norge, evt biblioteket? Fikk lyst til å lese den, hørtes så anerledes ut så den må være midt i blinken. :0)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sage kjenner jeg ikke til, så det er notert. Men Däniken og denne Herschel...er ikke de konspirasjonsteoretikere heller enn forfattere? Du må bare korrigere meg.

Le Guin bør være grei å få tak i, ja, enten på biblioteket eller bokhandler med godt utvalg innen engelskspråklig litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo godt mulig at Däniken og Herscel er kjent som konspisrasjonsteoretikere, men er ikke det en del av SF`sjangeren det også? Hvor vil du plassere Mikael Ende forresten? Fantasy eller SF? Jeg har funnet en bok ev LeGuin på norsk i min egen boksamling (!), the left side of darkness, (husker ikke den norske tittelen sånn på morran). Så den skal leses etterhvert. Akkurat nå leser jeg en murstein av Ken Follett, riktig spennende, men over 800 sider tar litt tid. :0) Sånn på tampen, en annen genial bok fra 70-tallet (mener jeg, mulig den eldre)er I trifidenes tid, av John Wyndham! Absolutt genial.:o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Såvidt jeg har forstått er Däniken en som søker å overbevise verden om at UFO'er/romvesener faktisk eksisterer og virker her på jorden, el.l. Da er det i så fall ikke science fiction, rett og slett fordi det ikke er ment som "fiction". Men jeg vet veldig lite om fyren, så det er mulig han også skriver skjønnlitteratur?

Endes "Den uendelige historien" er vel et typisk eksempel på fantasy, ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan jo forsåvidt også være et tolkningsspørsmål. Er du lett påvirkelig kan Dänikens bøker være veldig realistiske og troverdige. Men ut fra et mer nøkter'n synspunkt kan det gå som SF, og underholning. Ingen påstand fra min side, men en tanke. :o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det varierer sikkert men her på biblioteket har de flere bøker av Le Guin og The Left Hand of Darkness er en av disse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gikk gjennom noen bøker jeg fikk for en tid siden og der var den, The left hand of darkness. Hurra! Da er det bare å legge den slik at jeg ser den og får lest den. :0)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler deg også The Dispossessed av samme forfatter. Den er kronologisk sett den første boken i de bøkene som kalles "the Hainish Cycle", som The Left Hand of Darkness er en del av. Disse bøkene er forøvrig ikke følgetønger, (som er så vanlig i sf og fantasy med sine triologier,) men kan fint leses hver for seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips. Skal lese listen blir stadig lengre. Men, det er godt å ha noe å se frem til. :0)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så etter i søkemotoren til Rygge bibliotek, de hadde fem av damen, men ikke The left hand of darkness. Men, de kan sikkert bestille den for meg. Dette blir bøker å sette på skal lese listen. :0).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågRufsetufsaWenchePiippokattaMorten MüllerMads Leonard HolvikHarald KAndreas BurøsomniferumHanne Kvernmo RyeDagfinn JakobsenSynnøve H HoelTor-Arne JensenTheaKirsten LundCarine OlsrødEli HagelundBjørg L.LailaEgil StangelandBertyAgnete M. HafskjoldSilje-Vera Wiik ValeEvaDemeterHeidi LTone Maria JonassenEster SGodemineInger-LisealpakkaBookiacMalinn HjortlandIngunn SAstrid SæverhagenTanteMamieTonjeNorahcathyHilde Merete Gjessing