Fordommene mot denne boka må jeg innrømme var værende – inntil jeg åpnet den og leste. Videre innrømmer jeg at jeg personlig fikk et dårlig syn på boken fordi jeg hadde lest Kiellands “Fortuna” før den og tenkte ikke lenger enn at de to bøkene gikk i samme bane. Da dømte jeg altså feil.

Språket føres av en hel del kommategn, men det har ikke gjort meg noen ting – det har tvert imot økt tempoet både i boken og lesningen! Og det er jo positivt.

Karakterene har personligheter. Jeg vet ikke hva jeg skal si – om det krydrer leseopplevelsen at forfatteren ikke lar dem vise sine følelser, men derimot forteller om dem selv. Historieforløpet er uansett desidert inspirerende. Jeg ser frem til å lese resten av kvartetteten.

Boken har jeg i grunnen lest som bok nummer to av tre i forbindelse med en særemneoppgave. Jeg våger likevel å begi meg ut på å trille terningen. Og anbefale den!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Min første Risa og jeg angrer ikke.

Her var det etter min mening både godt språk og en god historie. Historien gled lett og jeg stusset ikke en eneste gang over haltende metaforer eller annet rusk. De var ikke der. Det føltes i det hele tatt som om historien var befriende fri for fyllstoff, i form av overflødige ord og setninger. Og dramaet er ikke utbrodert eller gjort sentimentalt, noe jeg synes gir desto mer virkning.

Dette er første bind i familiesagaen om dansken M. Kanne og hans etterkommere. Jeg er ikke spesielt godt kjent i Stavanger og omegn, og det er det heller ikke nødvendig å være for å få utbytte av boka. Jeg får assosiasjoner til den type historier Roy Jacobsen har skrevet fra Oslo, og Gunnar Staalesen fra Bergen.

Jeg vet ikke hvor mye Risa har solgt, men synes han fortjener å bli lest av mange over hele landet. Han skriver en type historisk familiefortelling som mange pleier å like. Litt historie og nostalgi, karakterer laget med varme som det er lett å like, og familielivet som ramme. Er ikke det en suksessoppskrift da?

Første bok er altså skrevet etter en tradisjonell og traust oppskrift, der karakterenes videre opplevelser i livet utgjør spenningsmomentene. Og det er gjort på en måte som fikk meg til å kose meg og ønske å lese videre. For meg var dette en pageturner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du er heldig som har de neste to bøkene foran deg, og snart, får vi håpe, komme bind nr. 4! Jeg venter og venter!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk:) Starta på nr.2 i går og koser meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvor mye han har solgt vet jeg ikke, men tipper det ble en del til slutt. Rogaland fylkeskommune delte ut 50.000 gratiseksemplarer av denne boka i 2010, så det var nok mange som gjorde som meg etterpå; lånte eller kjøpte resten av serien etter å stiftet bekjentskap med nok nr 1 :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg så det. Hørtes ut som et spennende prosjekt. Håper de leserne blir gode talspersoner for serien også i resten av landet. Jeg så liksom for meg en filmatisering da jeg leste, med pensjonatet, fotobutikken, torget, julemiddagene, gamle fly, biler og fotografiapperater. Tror en M.Kanne & Søn -serie kunne blitt en vinner for NRK:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det hadde vært noe det! Kanskje vi skal tipse drama-avdelingen:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Avsluttet boka i går og sitter med en god følelse. Og for meg som er i fra traktene rundt Stavanger så blir det et ekstra pluss. Jeg lager bilder i hodet og følger med Kanne når han går opp Kongsgata, - når han tar turen ned til benken til Bredevannet (som vi i dag kaller Breiavatnet), når han kjører i T-Forden nedover Jæren. Jeg ser for meg utstillingsvinduet hans og de andre butikkene som boka beskriver. Var litt skeptisk til setningsoppbygginga i starten, men så merket jeg noe merkelig; jeg brukte mer tid på å LESE, - her var det ingen setninger jeg "farte" over med øynene, men jeg leste ord for ord for da ble setningene hver for seg en liten fortelling. Det eneste jeg "skumleste" her var alle navnene på ofrene under spanskesyken, - men fikk med meg det meste her også, - og fant igjen navn fra mitt eget nabolag! Denne boka fikk vi i Rogaland i gave som "Hele Rogaland leser-2010". Nå må jeg på¨biblioteket for å låne resten:-).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har vi opplevd boken på ganske like måter. :) Bilder har jeg nok aldri dannet mer av enn under lesingen av denne boken; skepsisen overfor setningsoppbygningen forsvant fort; jeg også skumleste navnene på ofrene under spanskesyken; den neste og siste rekken med navn bladde jeg rett og slett forbi. Så spennende at du kjente igjen noen av navnene! Resten vil jeg gjerne kjøpe og ha i bokhyllen sammen med den første i kvartetten. :) Og en dag, etter å ha kjøpt resten, skal jeg få lest hele.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, gled deg til resten! De er like gode. Innrømmer at jeg også hoppet bukk over ofrene i spanskesyken! Hehe!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Disse bøkene burde du så absolutt ha lest i riktig rekkefølge. Jeg har gjort det, og selvom jeg ikke er fra Stavanger har jeg bodd der i 5 år og kjenner byen ganske godt. Derfor er det ekstra morsomt å lese disse bøkene. Jeg synes han skriver veldig drivende og gleder meg til den siste boken i kvartetten!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er helt enig. Boka har en så god drivkraft at det ville være synd å stoppe opp etter den første når det er hele tre andre bøker å lese!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt Tøsdal