En bok som er verdt å lese. Kanskje mest fordi det er et av japansk litteraturs mest betydningsfulle bøker. Dernest for det ypperlige for- og etterordet til oversetteren Magne Tørring.

Selve bokteksten er sjablongmessig og enkel, men gir et innblikk i en form for litteratur som var temmelig ukjent for meg: kommunistisk propaganda. Hvor forfatterens sympati ligger, er man aldri i tvil om. Overhodet. Heller ikke hva budskapet er: kapitalismens ondskap og kommunismens fortreffelighet.

Men denne boken har et ess i ermet: Det er det beste eksempelet på en kollektivroman jeg har lest. Her finnes ingen hovedperson, nesten ingen personskildringer og svært få navn. Likevel klarer kombinasjonen av dialog og handling å skape både godt driv og en viss dybde. Det kunne blitt kjedelig i lengden - men dette er en kort roman, lest på noen få timer.

Har så en japansk proletarroman fra 1929 noe å fortelle oss i dag? Så definitivt, og det er derfor den på nytt har blitt et fenomen. Men dette finner du selv ut av når du leser den - og det bør du altså gjøre.

Nitpick for halvautister: Jeg ser boken både her på Bokelskere og ellers står med tittelen "Krabbeskipet Kanikosen". Men krabbeskipet i boken heter Hakko Maru. "Kanikosen" betyr krabbeskip på japansk, og er den originale, japanske tittelen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Apropos oversettelsen: Sjekk Magne Tørrings egen omtale på http://oversetterblogg.blogspot.com/2010/12/v-behaviorurldefaultvmlo.html

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset! Interessant innlegg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Yvonne JohannesenBjørg RistvedtHarald KBjørg Marit TinholtRufsetufsaReidun Anette AugustinHanneTatiana WesserlingPiippokattamarithcTine SundalEllen E. MartolJohn LarsenTorill RevheimBirkaKirsten LundSol SkipnesBjørg L.Ingunn SJulie StensethStig TFrode Øglænd  MalminTor-Arne JensenHilde H HelsethKarin  JensenRuneAvaAud- HelenInge KnoffHeidisiljehusmorChristoffer SmedaasAkima MontgomeryKristine LouiseAnne-Stine Ruud Husevågmay britt FagertveitLailaTanteMamiePia Lise SelnesKine Selbekk Ottersen