David har mistet hukommelsen og det er satt inn en annonse i avisen hvor venner og kjente er oppfordret til å skrive brev til ham slik at han skal klare å finne ut hvem han egentlig er.

Tre personer som en gang sto David nær, skriver brev til ham. Den ene er barndomsvennen Jon, den andre er stefaren Arvid og den tredje er ungdomskjæresten Silje. Gjennom deres brev, som først og fremst handler om skjellsettende og felles opplevelser som de har hatt i sin relasjon til David, sirkles Davids historie inn. Gradvis avdekkes den personen han en gang var. Skjønt var? For hvem sitter egentlig med fasiten om hvem et annet menneske egentlig er? I beste fall forteller deres historie mest om hvem de selv er og hva de selv tilla David og tolket ham ut av hans handlinger.

Vi får innblikk i en kompleks og meget sammensatt person, som hadde mye å stri med i sin oppvekst. Å være prestens stesønn var en ting. Å være totalt uvitende om sitt eget opphav et annet ... Som om det ikke var en påkjenning stor nok å komme helskinnet gjennom oppveksten og puberteten ...

Med dyp psykologisk innsikt skildrer Tiller Davids oppvekstmiljø i Namsos. Her møter vi bl.a. Davids bestefar, skildret av stefaren og presten Arvid, som på side 118 sier følgende:

Han hadde arbeidd som tømmerhoggar, fløytekar og vegarbeidar, så han var kroppsarbeider slik ein gjerne ser for seg kroppsarbeidarar, stor, sterk og med ein måte å snakke og vere på som vitna om at han bar på ei merkeleg blanding av stoltheit og mindreverdskjensle. Han var trygg og sjølsikker når det dreidde seg om alt praktisk. Når det var eit eller anna med huset eller på tomta eg lurte på eller trengte hjelp til, stilte han alltid opp, og etter som det ikkje var nokon tvil om at han var meg overlegen på desse områda, var han nesten meir audmjuk enn nedlatande når han gav meg råd og vink. Men når det gjaldt ting han ikkje hadde særleg greie på, var det akkurat motsatt. Da var det som om han prøvde å hovere og spele verdensmeister. Når han var i ferd med å gå tom for argument og tape ein diskusjon, for eksempel, ville han enten flire, riste oppgitt på hovudet og late som det eg sa var så tåpeleg at det ikkje var nokon vits i å fortsette diskusjonen, eller så ville han tillegge meg ein heil serie med latterlege, naive synspunkt som han så førte ein sint, glødande argumentasjon mot, naturlegvis i håp om å innbille både seg sjølv og alle andre om at han var på offensiven. Alle som var til stades gjennomskode han så klart, eg trur til og med du som var berre gutungen gjorde det. Men han var så flink til å lure seg sjøv, at han ikke let seg påverke av slikt, og når eg til slutt gjekk lei og ikkje orka diskutere meir, let han som han hadde sett meg grundig på plass. Nå nei, du, eg har kanskje ikkje gått på skolen like lenge som deg, men du må ikkje tru at eg er dum for det! kunne han seie.

De fleste historiene bestefaren fortalte, handlet som regel om at han selv var helten, den som ordnet opp, og historiene endte som regel med følgende konklusjon: "Da stilna stormen i formannskjeften, gitt!"

Og dermed oppsummerer Tiller på en meget presis måte motsetningene mellom ulike mennesker i den lille byen Namsos, hvilket ikke er annerledes i en hvilken som helst småby i Norge.

Vi møter også moren til Silje, Oddrun, som gjennom hva bygda opplever som utagerende festing, stigmatiseres og baksnakkes. Annerledesheten måtte det slås hardt ned på, for hva kunne ikke hende om en slik adferd tok til å spre seg? Sånn sett ikke underlig at det som skjer mellom Jon og David for en hver pris må skjules og ties ihjel ...

Sist gang jeg leste denne boka, var dette i form av lydbok for nesten tre år siden. Jeg husker forunderlig lite av boka. Det var derfor nesten en helt ny opplevelse å lese den på nytt. Og denne gangen opplevde jeg at handlingen i boka krøp mye mer under huden på meg. Dessuten opplevde jeg at bokas sterke litterære kvaliteter ble enda tydeligere når jeg leste den selv. Sist ga jeg terningkast fem. Denne gangen blir det terningkast seks!

Avslutningsvis nevner jeg at forfatteren mottok Brageprisen for denne boka i 2007.

Jeg gleder meg til å lese fortsettelsen av denne boka i "Innsirkling II"!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Som julelektyre var ikkje dette det optimale valet - og pga diverse i heimen, så vart boka lesen i rykk og napp. Det kunne derfor til tider vere litt vanskeleg å halde tråden - kven var kven osb.

Avslutta boka i dag - og siste delen var nesten utmattande reint innhaldsmessig. Vart heilt lei meg av alle konfliktene, av all sarkasmen og dei giftige kommentarane mellom Silje og Egil.

Det som eg sit att med er kor ulikt dei tre Jon, Arvid og Silje skildrar dei ulike hendingane. Og slik er det vel, utfrå eigen ståstad har vi vår eigen måte å oppfatte situasjonar på. Spesielt var det stor skilnad i måten Arvid vart oppfatta på av dei unge - i forhold til kor han såg på seg seg sjølv og motivet for sine handlingar.

Tiller har greidd å fange og skildre medmenneskelige relasjonar og konflikter på ein svært innsiktsfull måte. Han må vere meir enn vanleg oppteken av psykologi...??
Korleis ein kan såre andre med treffande, spydige giftige kommentarar, - som ein seier med ein flir..

Biletbruken i dei ulike tekstane imponerer meg. Berre dei hadde vore ein grunn til å lese boka oppatt.

Om det skal vere noko å hefte seg opp i, så er der nokre språklege (små!!) minus - han er ikkje heilt konsekvent i formene alltid. Det er muleg at han gjer dette bevisst for korleis personane skal framstå?
Eg er også "imponert" over kor skriveføre - kor flinke å hugse og skildre dei tre brevskrivarane er...

Men...om ei stund ...eg trur eg må lese den neste med!
Her blir det kar fem pluss

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var akkurat min opplevelse også! Jeg husket veldig lite fra forrige gang jeg leste Innsirkling, men nå sluker jeg den og elsker den!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så flott å få repetert denne, Rose-Marie. Bra. Du kan gjerne legge en link til denne i Lesesirkelen, på den Innsirkling-1-tråden

Godt sagt! (1) Varsle Svar

;-) Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg gjør det ...

For øvrig er det ikke mulig å ikke opprette en ny diskusjonstråd her når man skal markere at dette er en bokanmeldelse. Dermed bidrar jeg til å lage nok en tråd, dessverre ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje du ikke forstod hva jeg mente, sender deg en PM jeg

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliStig THarald KNerakntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAva