Her følger vi en fattig familie i et lite fiskesamfunn hvor kampen om tilværelsen er dagligdags. Vi følger familien Flata's slit, strev og kamp mot fattigdommen.

Jeg synest Bojer behandler disse menneskene med stor verdighet og beskriver små og store begivenheter blandt de fattige menneskene med en varsomhet og kjærlighet.
Bojer har klart det igjen :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 25 svar.

Hvorfor har jeg ikke lest denne før? Jeg hadde stor glede av Den siste viking og Vår egen stamme - og nå omsider også av Folk ved sjøen. Stor fortellerkunst, levende, muntlig språk og dyp respekt for folket som skildres i all sin elendighet. Ingen helter eller skurker, bare hverdagsfolk med alle sine gode og dårlige egenskaper. Jeg ser for meg landskapet med de værslitte husene, og forstår godt hjemlengselen hos dem som flyttet til byen og til skogsbygda, samtidig som jeg forstår håpløsheten hos dem som blir hjemme og arbeider "i sitt ansikts sved" uten at det monner.

Litt kuriøst: Hvilken utgave er det egentlig som er avbildet på bokas profilside? I omtalen står det De norske bokklubbene 1977, og det er den utgaven jeg har. Men omslagsbildet er et helt annet! Omslaget på bokelsker-utgaven synes jeg er litt for "nystrøkent" - disse folka brukte ikke helgeklærne i utide!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da kan du jo snuse litt på denne boka for det er også ei meget god bok.
Hyggelig at du også har oppdaget at han har skrevet flere gode bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flere Bojer-opplevelser sier jeg ikke nei til, men jeg tror jeg holder meg til fiksjonen, enda jeg vet at Bojer er/var en mangfoldig og interessant fyr. Nå tar jeg et lite hvileskjær før jeg gyver løs på en murstein av Dickens - har akkurat fått tre av dem i hus og vet ennå ikke helt hvilken jeg skal starte med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du Marit, jeg må bare få lov å si det, altså: Bojers selvbiografier går romanene hans en høy gang! Og så utdyper de både hans eget forfatterskap, tiden han levde i, og - ja, de er altså en fest å lese, både Læregutt og Svenn... Jeg håper du ikke har kategorisk bestemt deg for ikke å lese dem, for jeg tror d-e-f-i-n-i-t-i-v-t du vil like dem!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På ingen måte. Når det gjelder lesing, bestemmer jeg meg aldri kategorisk for å droppe noe som helst! Jeg medgir gladelig at en del bøker ikke tiltrekker meg i særlig grad, men Bojers produksjon hører ikke hjemme blant dem. Kommer tid, kommer kanskje både Læregutt og Svenn og mere til. Sånn er det med den saken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-D - Da får jeg sove godt i natt også - nå som jeg slipper å ligge og vri meg i tanken på hva du kunne gått glipp av. Sjelefreden min er gjenopprettet, og godt er det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leselykke fra ende til annen. Ettter å ha lest " den siste viking" og nå denne, blir det garantert mer Bojer på meg. Norsk litteratur på sitt beste. Bokskatter av høy kvalitet. Håper virkelig at flere bokelskere her inne vil gjøre seg kjent med Bojers forfatterskap. Dere vil garantert ikke bli skuffet. Selv er jeg bare så vidt i gang. Se sitat.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så bra Brit!! Å ja,han beskriver menneskene i deres miljø på en så levende måte at det er en fryd, der en kan følge de i deres daglig virke.
Du vil vel være med i "klubben" for å få flere til å lese hans bøker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eksisterer det en klubb?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For noen måneder siden skrev annelingua og jeg en del om Bojer, for vi ønsket at flere skulle bli kjent med bøkene. Det resulterte at jeg gikk inn for å jakte på bøkene hans.
Her kan du lese hva vi "pratet" om

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En utrolig interessant tråd. Har lest meg gjennom innleggene og sett på boklisten. Som jeg skrev et annet sted her: jeg melder meg herved inn i "Bojerklubben". En utfordring blir å få tak i bøkene. Vil helst eie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flott bok!
Jeg har lest Den siste viking tidligere, og likte denne godt også. Synes det er "hjemmekoselig" å seile inn i Bojers verden, selv om det er mye slit og armod her også. Kanskje spesielt fordi jeg selv kommer fra ei Trøndelagsbygd og har mange fiskere (og bønder) i generasjonene bak meg i slekten. Det blir så nært på et vis, selv om det er mye avstand mellom oss både i år og levevis.
Også denne boka gav mersmak. Skal se om jeg får fatt på Vår egen stamme nå...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå er jeg akkurat ferdig med å lese boka, og hoff, for et slit å være kvinnfolk på den tida. Og mannfolk med. I helga dro vi på tur for å se gamle tufter etter husmannshus i åsliene her, og jeg tenkte igjen når jeg så dem: hoff, for et slit! Værsågod, her har du en myrlapp, sett igang og lag dyrkbar jord og bygg et hus.. Og så er jeg veldig glad for at det ikke er en skam å få barn uten å være gift lenger. Så mye lidelse den skammen har ført til! Veldig levende fortalt av Bojer. Jeg blir veldig inspirert! Og så ligger språket hans så nært til min dialekt, så det føltes så lett å lese! Skal absolutt lese mye mer av Bojer.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg var på Kystens Arv på Stadsbygd og så oppsettingen av "Folk ved sjøen" som teaterstykke. Det beskriver akkurat det du skriver - kampen for tilværelsen. Skulle gjerne hatt boka, jeg har ikke lest den. Noen som vet hvor jeg kan få tak i den?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du må nok ut på bruktmarkedet for å få tak i denne, vil jeg tro. Jeg fant mitt eksemplar på Fretex i Fjordgata i Trondheim, så hvis du holder til i nærheten av Trondheim, kan du jo prøve der. I sentrum av Hommelvik er det også en bruktbutikk med stort utvalg av bøker. Den heter Lunden Østre Handleri. (Regner med du er i Trøndelag ettersom du var på friluftsteateret.) Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset - jeg jobber i Trondheim, så jeg kan ta en titt i Fjordgata. Kunne være litt artig å lese boka, når jeg har vært og sett teateroppsettingen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og fra og med lørdag setter Museet Kystens Arv i Rissa opp friluftsteater basert på denne boka. Ønsker dem lykke til og beklager at jeg ikke får anledning til å se det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, spennende!
Jeg har sett Den siste viking to ganger tidligere, og skulle gjerne hatt med meg denne oppsetningen også. Er sulten på mer Bojer. Men får nok dessverre ikke anledning jeg heller, med mindre jeg godsnakker med pappa og får ham med meg (har ikke bil/lappen selv, og det er vi to som er mest teater-interesserte i familien ;)).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du får vise ham den strålende kritikken i Adressa i dag, så kanskje han lar seg friste?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mens jeg leser, tenker jeg at Bojer må da være Trøndelags Prøysen? Det er en varme som skinner igjennom både alvor og skjemt, og det blir verken tannløst eller sentimentalt. Koste meg skikkelig med denne boka!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Gleder meg veldig til denne. Etter at jeg leste "den siste viking" for en tid tilbake, bestemte jeg meg for å lese mer av Bojer. Boken er bestilt og er underveis......

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tror ikke du blir skuffet - kos deg!
Jeg er i gang med "Svenn" nå. Synes han har en herlig humor.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, er den ikke fin? Og er ikke Bojer en fantastisk forfatter? Jeg har tenkt at jeg må lese mer Prøysen, altså lese "voksen-Prøysen", barnelitteraturen har jeg stort sett innabords. Men ikke tenkt på at det skulle være en parallell mellom Prøysen og Bojer...

I alle fall anbefaler jeg deg å lese så mye Bojer du bare kan få tak i! Og leser du første bind av erindringene hans, *Læregutt*, vil du finne ut at han bruker mange trekk fra sin egen historie i fortellingene fra Trøndelagskysten - og særlig i "Folk ved sjøen"!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal lese "Svenn" nå. "Læregutt" har jeg ikke fått tak i ennå, men den dukker nok opp i en bruktbutikk en dag.

Morsomt å se at Kristaver Myran fra "Den siste viking" dukker opp i en bisetning i "Folk ved sjøen" også ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det mer enn ante meg da jeg leste "Læregutt", at Bojer nok hentet inspirasjon og trekk fra personer han hadde kjent eller kjent til i oppveksten - kan kanskje være at også n'Krestaver hadde sitt forelegg i en fisker av kjøtt og blod?

Håper virkelig du får fatt i Læregutt - jeg likte Svenn også, men Læregutt er enda bedre! Og så beskriver de langt på vei helt forskjellige verdener. Så God jakt og/eller Skitt fiske!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågMarenHilde H HelsethBård StøreDemeterPiippokattaIreneleserLilleviHarald KAnitaKirsten LundNicolai Alexander StyveLesevimsaNinaEivind  VaksvikBritt ElinEgil StangelandAlice NordliPer Åge SerigstadsiljehusmorLene Nordahlingar hTone Maria JonassenSigrid Blytt TøsdalLars Johann MiljeAnita NessBeathe SolbergBerit RAnn ChristinSynnøve H HoelCamillaMarit AamdallittymseIngebjørgDaffy EnglundFiolIngeborg GElisabeth SveeHeidiEirin Eftevand