Og det er vel ingen kolonialbutikker lenger, og heller ikke noen som driver manufakturhandel?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Det finnes mange kolonialer ennå. :) I alle fall kaller de seg det, jeg er for ung til å vite hva kolonial egentlig betyr og for trøtt til å finne det ut...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg vokste opp var en kolonialbutikk det vi nå ville kalle en dagligvarebutikk. Tidligere var det nok en matvarebutikk som førte de varene man ikke kjøpte i melkebutikken, hos slakteren eller hos bakeren. Opprinnelig tror jeg ordet kom fra engelsk og gjaldt varer innført fra koloniene!

Mens på landet i Norge hadde man jo landhandel, og de førte jo alt mulig rart man kunne ha behov for!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En kolonial er det ca det samme som Rema 1000, bare at servicen var en helt annen. Personlig kontakt med alle kundene, antagelig fordi alle kjente hverandre. Det var ikke så store forhold den gangen. Jeg husker at vi kunne leie en liten fryseboks i et lite tilbygg til kolonialen. Også kjøpte vi melk på flasker! Brød, fisk og kjøtt var ferskvare, og ble pakket og solgt over disk, ikke vakumpakket slik som nå. Husker til og med at det var uvanlig med hermetikkbokser....det er ikke fra tidenes morgen, men ikke særlig lenger unna enn 45-50år. Solskinn, paradishopping og jordbærkremis på pinne. Et annet ord i tidlig butikkverden er isenkram. Det var en butikk med all slags duppeditter og krimskrams. Et paradis for nysgjerrige unger..:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg var barn var det butikker som het Manufaktur og Kortevarer. De solgte alt fra knapper, sytråd, brodergarn, blonder og strikk til underbukser og korsetter etc.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også var det trikotasjeforretninger!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, selvfølgelig, hvor lange underbukser og trøyer lå pent i esker! Og silkestrømper vil jeg ikke snakke om! Det var stas!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men hva var egentlig forskjellen på manufaktur og trikotasje, - for ikke å snakke om kortevarer? :-)

Nå prøver jeg meg på en ren liten gjetning: Manufaktur var "ordentlige" klær, trikotasje var undertøy og kortevarer sysaker, - eller?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror du er inne på noe der; trikotasje var i alle fall maskinstrikkede plagg sånn som trøyer og underbukser. Det kommer jo av ordet trikot som vel betyr strikkete plagg. Og kortevarer tror jeg nok også var knapper og tråd osv. Jeg husker vår lokale manufaktur hva klær angikk stort sett hadde disse forklekjolene som alle mammaer gikk med, forknappet med krave, for det meste i blomstrete tøy. Å, nå ble jeg nostalgisk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundAmanda ATanteMamieAnne Berit GrønbechEivind  VaksvikPiippokattaMarianne MAnniken RøilConnieMarianne  SkageTorill RevheimBeathe SolbergReidun SvensliGroSolCecilie EllefsenBertyAnneWangFindusBjørg L.Oda Marie HIngunnHarald KCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir SundetMette-MAud- HelenVanja SolemdalEgil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerPär J ThorssonSissel ElisabethTine Sundal