Nok ei lita bok av Halldor Laxness er lest.
Sleit litt med å forstå alle ord for det er oversatt til nynorsk av Ivar Eskeland i 1957. Har i grunnen aldri hatt problemer med nynorsken men her er det nok brukt mange gamle ord og skrivemåter.
Boka selv er en enkel fortelling om ei voksen prostedatter fra et lite sted på Island som dra til København for å gå på skole.
Det er nok ikke den beste boka av Laxness jeg har lest men sånn midt på treet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Interessant "rapport"! - jeg har ikke den boken i hus ennå, og jeg leser ut av dette at det ikke har noen veldig hast med å få tak i den, det får bli om jeg snubler over den til noen tiere.... Har et par andre uleste Laxness liggende på vent, og i hvert fall én av dem er oversatt av Eskeland. I sommer fortalte jo nynorsk-brukeren Erling Garatun i en tråd her inne at også han hadde visse forbehold overfor Eskelands Laxness-oversettelse (husker ikke hvilken bok det gjaldt da), så nå er jeg litt spent på den biten, også. (I øyeblikket leser jeg min første Olav Duun, og liker den godt (litt overrasket over det!) - da blir kanskje overgangen til Eskelands målføre ikke så tung når jeg kommer til ham, med Duun som "buffer", liksom?)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synest det er synd og unødvendig at det er brukt et så vanskelig språk i oversettingen, det ødela litt i flyen når jeg las boka. Det var faktisk mange ord jeg ikke forsto men jeg kunne nok ane hva de skulle bety.
Jeg tror faktisk det er første gang jeg har vært ute for dette, og jeg har lest mange eldre bøker. Ja ja men jeg kom med gjennom boka og det er ikke siste av Laxness jeg har flere på lur.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg måtte nesten søke opp det innlegget der Ivar Eskelands oversettelse ble kommentert i sommer - jeg fant innlegget til ErlingGaratun - og oppdaget at det som ble kommentert den gang, var Eskelands oversettelse av William Heinesen; ikke Laxness altså. Men målføret er vel det samme, når oversetteren er det...?

Jeg har også et par Laxness til på lur: "Salka Valka" og en til (glemt tittelen i øyeblikket). Får nok snart en Laxness-raptus igjen, jeg også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Christoffer SmedaasAkima MontgomeryKristine LouiseAnne-Stine Ruud Husevågmay britt FagertveitIngunn SHarald KLailaTanteMamiePia Lise SelnesKine Selbekk OttersenGodemineSigrid Blytt TøsdalTralteRisRosOgKlagingPer Åge SerigstadHilde H HelsethBjørg  FrøysaaLisbeth Marie UvaagHanne Kvernmo RyeKirsten LundJarmo LarsenMarianne  SkageTor Arne DahlDemeterAnn ChristinDolly DuckJan-Olav SelforsHeidi LMarit HåverstadSynnøve H HoelMarianne AugustaJohn LarsenArne SjønnesenAnne Berit GrønbechAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteBerit RIngunn ØvrebøDagfinn Jakobsen