I sommer har jeg gjort to store oppdagelser - når det gjelder bøker, altså. For det ene har jeg oppdaget Halldór Kiljan Laxness. Stor forfatter hvis bøker jeg ikke hadde snust på en gang, tidligere - nå har jeg lest flere Laxness-bøker, og har mer på vent. Hurra for Laxness - og hurra for at jeg omsider fikk øynene opp for ham.

Men denne tråden startet jeg for å reklamere for sommeren 2010's andre store "funn": Johan Bojer. (Bojer, ikke Borgen - begge med Johan til fornavn, så det er fort gjort å blande dem sammen!) Også Bojers forfatterskap har vært totalt ukjent terreng for meg frem til i sommer - men nå er jeg svoren tilhenger, Bojer skriver fantastisk!

Jeg har laget en liste der jeg så smått har begynt å notere mine erfaringer med Bojers bøker så langt - i håp om å vekke nysgjerrighet hos flest mulig, legger jeg inn en lenke til Bojer-listen min her.

Bojer er SÅ bra - hvordan i all verden kunne det skje at han (tilsynelatende) har gått nærmest i glemmeboka?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 12 svar.

For litt Bojer-biografisk materiale: nrk-programmet "Hvem tror du at du er?" med Odd Nordstoga søndag 8. februar 2015. N'Ødd (i øvre Telemark uttales fornavnet hans slik) er nemlig oldebarn av Johan Bojer. Når programomtalen lyder slik:

Norsk underholdningsserie. Når Odd Nordstoga bestemmer seg for å bli bedre kjent med sin mormors mørke side, fører det ham blant annet ut på en spennende og følelsesladet reise til en av Europas kulturelle hovedsteder.

...betyr det at vi skal følge med dit Johan Bojer og familien bodde tidlig på 1900-tallet, en periode Bojer skriver om i erindringsboken Svenn.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Så flott at du er blitt min fjernsynsveileder, annelingua! Andre gang på kort tid jeg ser et program på din anbefaling og er veldig godt fornøyd. Interessant om Johan Bojer og hans hustru Ellen. En av de mange kvinner som ga opp en egen akademisk karriere til fordel for sin manns.

Har flere verker av Bojer i hyllene, men nesten ikke lest noe av det. Nå er det virkelig på tide – samt å få tatt en tur til Paris igjen. Denne gangen kanskje med et skarpere fokus på norske og nordiske kunstnere.

Tusen takk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kanskje du bare skulle sende meg fjernkontrollen din? ;)

Hyggelig at du får noe ut av tipsene mine, Lillevi – det har jo ofte vist seg at vi har litt lik smak i bøker, så da er det jo ikke så rart at vi har sansen for samme programmer også? Men Paris kan du i grunnen ha for meg, det er mange andre steder i Frankrike jeg heller vil besøke!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Johan Bojer kan du trygt lese, Lillevi. tror absolutt det kan være litteratur for deg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det tror jeg også! Det har av en eller annen grunn bare ikke blitt sånn. Flere av hans verker står som sagt i hyllene mine. Takk for oppmuntringen, Rolf.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel jeg har ikke lest for mye av ham. Og det er såpass lenge siden at de må leses om igjen. De jeg har er " Den siste Viking" (selvfølgelig), "Vår egen stamme" (det er ikke bare Moberg som kan dette med den store ut/innvandringen ), samt den saftige "Folk ved sjøen". Ikke å forglemme "Troens Makt" (som også ble dramatisert og oppført på selve Nationaltheateret , samt "Verdens Ansigt" hvor min utgave er fra 1917! Samme utgave har Karin Jensen: Du kan jo starte med å lese hennes innlagte sitater samt hennes bokomtale fra/om denne. Da tror jeg du vil komme i gang! Allerede i 1895 debuterte han som skuespillforfatter med "En moder" skuespil i en akt, som til og med starks ble oppført på scenen. Ikke alle oppnådde det på den tid!
I en av de mange biografier om Knut Hamsun mener jeg det ble sagt at Hamsun anså Johan Bojer som en "farlig" konkurrent, derfor prøvde KH og få Bojer på fylla når de møttes i Kristiania ved et par anledninger. Vel, Hamsun var ofte i byen nettopp for å ha noen "utskeielser" som kunne pågå i flere dager, kanskje han trang en svirebror? Rett og slett? onde tunger ville ha det til at han dermed ville hindre Bojer i å produsere noe når han selv strevde med "skrive-tørke"".
Hvis så er tilfelle, tyder det jo på at Nobelprisvinneren anså Bojer for en meget god forfatter(?).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aha, det programmet skal jeg se. Tenk at han er i så nær slekt med den store dikter som har skrevet så mange gode bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det hadde jeg faktisk ikke registrert, jeg heller. Selv om jeg "alltid" har kjent til hans kunstnermor (kvedaren Ellen Nordstoga), og oppdaget Odd N. på nrk2 i den kanalens barndom (da det eminente folkemusikk-programmet "Halvbror til reven" serverte spennende musikk fra inn- og utland) - Bojer-slektskapet jo ha blitt nevnt i en eller annen avisreportasje i årenes løp...?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er så begeistret for Halldor Laxness at jeg kjøper bøkene hans når de dukker opp brukt.
En annen forfatter er John Steinbeck, han har jeg virkelig fått sansen for. Den siste jeg las er de 2 bindene "Øst for eden", de er det virkelig klasse over det er det ingen tvil om.
Jeg må ikke glemme mine eldre russiske forfattere, der er det mye bra altså og moro å ha i bokhylla.
Johan Bojer er den norske helten, på tide han blir lest av mange flere bokelskere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også hevet meg - nei, hivd meg???? - ok, KASTET meg over bøkene til Laxness når jeg har kommet over dem nå i sommer. Men siden jeg også har funnet en god del Bojer, må Laxness pent vente litt på å bli lest...

Enig med deg i at Steinbeck også er VEL verdt å lese! Jeg hadde et ublidt møte med Steinbecks "Grapes of Wrath" som var obligatorisk lesning på gymnaset - men senere oppdaget jeg "Of Mice and Men" og "Cannery Row", og da steg Steinbecks stjerne hos meg også. Jeg har jo Steinbecks samlede i en sånn enbinds-utgave, så jeg bør vel egentlig gi "Grapes of Wrath" en ny sjanse. Uten en usympatisk engelsklærer bak kateteret og med endel mer erfaring på baken selv, så er sikkert den boken veldig bra også...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ser ut som du har hatt en veldig fin sommer ;-) Jeg har foreløpig bare lest "Den siste viking", og det ga mersmak!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - fin sommer, og det beste er at jeg akkurat har kommet på et knep for å late som om sommeren 2010 fortsatt varer: så lenge jeg surfer på denne Bojer-bølgen, så regnes det med til "sommeren 2010-lesingen"...

For en del år siden hadde jeg en annen "oppdagelses-sommer" - det var sommeren da jeg oppdaget Martin Andersen Nexøs Ditte Menneskebarn. Husker ikke noe annet fra den sommeren - men det verket: fantastisk!

Kast deg over mer Bojer, Bjørg! - jeg anbefaler spesielt romanen Troens makt; jeg har akkurat oppdaget (i Bojers selvbiografi) at den romanen faktisk gjorde stor suksess i fransk oversettelse også. Da var tittelen oversatt til "Løgnens kraft"...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Caroline Ekornes JohannessenDemeterRonnyInger-LiseFrode TangenAnneWangHeidi LTone Maria JonassensvarteperAnneLars MæhlumHilde H HelsethGrete AmundsenHarald AndersenEllen E. MartolPiippokattaHanne MidtsundAnne-Stine Ruud HusevågTonesen81Kirsten LundHeidi HoltanAnn ChristinTralteBjørn SturødReadninggirl30Anniken RøilbeaverkriekVannflaskeNeraPer Åge SerigstadLinnIngeborg GKjerstiKjersti SIngvild SKarin BergLisbeth Marie UvaagKaramasov11Bjørg RistvedtGro-Anita Roen