Hei, Eg skal til New York til hausten og kunne godt tenkt meg å lese noko der eg kunne lært om historia til New York, gjerne pakka inn i fiksjon. Er det nokon som har nokre tips?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Dette er ikke skjønnlitteratur, men likevel: Anbefaler Arthur Schwartz's NEW YORK CITY Food (An opinionated History..) Det er ei kokebok, eller rettere sagt en slags mathistorisk guide som tar for seg ulike bydeler/temaer i NY - f eks de ulike immigrantbydelene og deres mattradisjoner og mest kjente restauranter etc. Fine bilder, interessant og underholdende å lese litt her og litt der i. Oppskrifter også, men det er på en måte ikke det viktigste. Jeg skal faktisk også til NY til høsten (håper iallfall det) - for første gang, så skal sjekke noen av boktipsene nedenfor... God tur!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du ønsker litt ekstra spenning, vil jeg anbefale Knokkelsamleren av Jeffery Deaver.En herlig thriller du ikke klarer å legge fra deg! Sitat fra anmeldelsen: Her får vi det siste innen kriminaltekniske og vitenskapelige etterforskningsmetoder, fine anekdoter fra New York, et originalt persongalleri og et finurlig plot. Boken er også blitt filmet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja! Jeg leste nylig klassikeren A Tree Grows in Brooklyn av Betty Smith, falt pladask for boken - og skrev en liten omtale av den her. Merk at Williamsburg i Brooklyn, der hovedpersonen bor, har blitt skikkelig trendy det siste tiåret - her har du historien om hvordan det var å bo der for hundre år siden...

Da jeg selv var i New York for fire år siden, kjøpte jeg bøker over en lav sko; blant annet en annen kjent, skjønnlitterær skildring av "gårsdagens N.Y.", er Damon Runyon. Hans historier om smågangstere i New York er svært underholdende, og musicalen "Guys and Dolls" er basert på Runyons historier. Hans fortellinger finner du i ulike utgaver, de har vært (og er) kjempepopulære i USA.

Eggens bok Manhattan er allerede nevnt - jeg syntes også den var bra (fant den i kafébokhyllen på Litteraturhuset, og rakk bare å lese halve, men....

Flere av Chaim Potoks bøker foregår i New York, og gir deg innblikk i jødiske miljøer som du neppe vil få særlig befatning med som turist. My name is Asher Lev (oversatt til norsk av Inger Hagerup: "Mitt navn er Asher Lev") er en perle. The Chosen er også veldig bra.

Når du er i New York, anbefaler jeg sterkt et besøk på museet The Tenement House Project på Lower East Side - der får du et realistisk innblikk i hvordan fattige immigranter levde for rundt hundre år siden. Pass på å sette av godt tid - de slipper bare inn et lite antall av gangen, for det er kun guidede omvisninger. Veldig interessant - og så har de et kjempebra utvalg bøker om ulike grupper new yorkere i museumsbutikken (som også er der du venter på å bli sluppet inn i museet).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar, her er det tydelegvis mykje godt å ta tak i. Var i The Tenement House Project då eg var i NY for eit par år sidan, veldig interessant tur! Heilt einig i at det var ein bra ting å gjere.

Har litt betre tid denne gongen, så håpar å få sett litt meir enn berre Manhattan, som Brooklyn, Harlem og Queens.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja - jeg "rakk" heller aldri å komme meg ut av Manhattan, selv om jeg hadde tenkt det... morsomt at du også har besøkt The Tenement H.P. - ingen andre jeg har nevnt det for etterpå, har hørt om det en gang, selv ikke erfarne N.Y.-farere! Var du på det lille museet på West 71th Street også (tror det var 71th - ikke lavere enn 69th, i alle fall, mellom First og Second Avenue, der det hadde vært skyss-stasjon, for så å bli "bare" hotell? Lite to-etasjers hus, skriver seg fra sent 1700-tall/tidlig 1800-tall, sånn omtrent... Også interessant; veldig tidlig vitnesbyrd om hvordan det var i New York før tenement halls, brownstones og skyskrapere.

Edith Wharton har forresten også flere bøker med handling fra det gamle New York: The House of Mirth og The Age of Innocence (jeg har ikke lest noen av dem, men kom på dem, i alle fall).

Og Henry James' roman Washington Square er jo også fra New York (og jeg har ikke lest den heller).

Joseph Mitchell var både journalist og skjænnlitterær forfatter; i hans Up in the Old Hotel finner du både journalistiske tekster og "påfunne" historier fra New York. Denne boken fikk jeg også med meg fra New York (husker ikke hvordan den havnet på handlelisten min, men den er kjent som en viktig forløper til den såkalte "New Journalism", som så vidt jeg har skjønt handler om å fortelle gode historier for å beskrive viktige samfunnstemaer...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eggen har skrevet en artig bok om Manhattan

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kan også lese romanen "Ellis island" av Fred Mustard Stewart. Den handler om immigranter som kommer fra forskjellige land i Europa.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

HegeHarald KHeidi HoltanKirsten LundInger-LiseTrygve JakobsenDolly DuckReadninggirl30TheaHilde H HelsethCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalBeathe SolbergTjommiLene MBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsaneBård StøreHeidiMathildeRonny