"A Tree Grows in Brooklyn" er en nydelig oppvekstroman fra et fattig strøk av Brooklyn på begynnelsen av 1900-tallet. Hovedpersonen Francie er en gløgg jentunge som betrakter sine omgivelser med et skarpt blikk, og hennes historie viser dagens lesere både hvor nådeløs verden kan være for en liten familie som strever med å få endene til å møtes, men også hvordan det er mulig å finne lyspunkter og å skape seg et bedre liv enn ens utgangspunkt skulle tilsi. Dette er vel å merke ikke en klisjéfylt fortelling om å seire over vanskelighetene mot alle odds, men et varmt og nært portrett av en ung jente og hennes familie. Språket er rikt og levende, og skildringene av hverdagens gjøremål, som for eksempel hvordan ungene i nabolaget samler skrot som de selger til den lokale skraphandleren, er tankevekkende for en leser av i dag. Jeg er ikke i stand til å yte boken rettferdighet ved hjelp av noen få linjer med egne ord, så jeg viser til bokens første avsnitt for å gi et inntrykk av stemningen i boken. Dette er en av mine nye favoritter!

Boken er utgitt på norsk under tittelen "Det vokser et tre i Brooklyn".

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Min sommerbok framfor noen! Utgivelsesåret er jeg ikke sikker på, men den norske utgaven jeg har på hytta, er gammel og snart lest i filler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og jeg leste min for første gang på hytta i fjor, og nå er den innlemmet i hyttebiblioteket - for jeg er helt enig med deg: dette er en fantastisk sommerbok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig. Boka er kjempeflott. Det er ikke en konkret, dramatisk handling i den, men jeg liker skildringen av Frannies liv. Særlig beskrivelsen av moren, og forholdet Frannie har til faren er godt skrevet. Jeg vil også anbefale boka Tomorrow will be better, også skrevet av Betty Smith.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg holder øynene åpne for flere bøker av Betty Smith - men du er den første jeg har støtt på som faktisk har lest noe av henne, så det er ekstra motiverende for videre jakt med din anbefaling! Jeg synes hun har så nydelig språk, så jeg vil absolutt lese henne på engelsk, derfor lot jeg med stort vemod en norsk oversettelse av "Tomorrow will be better" bli stående igjen i en bruktbokhandel...

Jeg håper av hele mitt hjerte at flere her hjemme vil få lyst til å lese Betty Smith (for det fortjener hun!), så jeg er kjempeglad for at noen flere enn meg nå har "talt hennes sak", Jenny. :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, hun er jo ikke så kjent i Norge. Skal ikke si det sikkert, men tror det er mange år siden bøkene hennes ble oversatt, så derfor har nok ikke så mange fått henne med seg. Men som du sier, er språket hennes veldig fint. Fint å vite at det er andre enn meg her til lands som liker henne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I like måte! Og du ser at Marit Håverstad også er med i fan-klubben. Jeg tror du har rett i at det er lenge siden bøkene hennes (altså Betty Smiths, ikke Marit Håverstads! ;-) ) sist kom ut i Norge - kanskje på høy tid med en nyutgivelse?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje på tide med en nyutgivelse?

Nyutgivelsen er et faktum! Den kom i 2015, på Gyldendal.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stig TPiippokattaritaolineAvaHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethIngvild SAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAud Merete Rambøl