Noen barbariske fjellstammer i verdens utkant holder stand mot en global supermakt. Omtrent sånn framstiller Tom Holland krigen mellom grekerne og perserne. I forordet argumenterer han for at perserkrigene var forløperen til en kamp mellom øst og vest som har pågått hele tiden fram til nå, og det er ikke vanskelig å se de parallellene han trekker mellom perserkrigene og krigen som nå pågår i Afghanistan, særlig med tanke på at det nå (når dette skrives) ser ut til at ISAF-styrkene kommer til å trekke seg ut av Afghanistan om kort tid.
Det jeg synes er bra med denne boka, er at den er skrevet på en måte som får deg til å holde med den underlegne part. I begynnelsen av boka er det perserne. Han skriver om hvordan perserne i løpet av en enkelt generasjon klarer å legge under seg store mektige kongedømmer, og han får deg til å heie på dem. Så forteller han hvordan de greske bystatene ble til og hvorfor de var forskjellige fra hverandre, og du ender opp med å heie på dem etterhvert som han skriver om dem. Omtrent halvveis i boka begynner krigene mellom perserne og grekerne, og selv om leseren sannsynligvis vet hvordan det går til slutt, er det spennende lesning.
Dette er ei underholdende og lærerik bok som jeg kan anbefale til alle som er interessert i historie.
Viser 1 svar.
Eg deler vurderinga di av denne boka, men det er interessant at boka kom på det tidspunktet ho kom - sett i lys av dagens konflikt mellom verdiar frå etterfølgjarane dei to kulturane som Holland skildrar.