Eg synes forøvrig at det er gale å pålegge ungdom å lese Hamsun i den vidaregåande skulen, sjølv om han er Nobell prisvinnar =)

Sjølv måtte eg lese "Fuglane" av Vesaas, "Rosa" av Hamsun, og "En folkefiende" av Ibsen. Desse bøkene vart lest som ei plikt, og dermed mista dei mykje av sjarmen, og den kvaliteten lærarane meinte dei hadde/har.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Selv måtte vi ved tre forskjellige anledninger på ungdomsskolen og videregående tolke Knut Hamsuns novelle Ringen, som jeg i utgangspunktet synes er en ganske kjedelig novelle. Som resultat ble jeg møkk lei. Først nå femten år senere kunne jeg tenke meg å lese Hamsun igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste MYE i min ungdom, OG faktisk var favorittbøkene mine "Fuglane" av Tarjei Vesaas og "Victoria" av Knut Hamsun. Jeg leste dem da jeg gikk på gymnaset :-) Veldig flotte menneskeskildringer synes jeg!

Kan tenke at bøkene muligens mest vil fenge de som interesserer seg for det psykologiske i menneskesinnet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg er så utruleg einig! Eg har fått desse forfattarane i halsen etter å ha gått gjennom tre år på vgs med ein lærar som påstod at det å lese desse var nærmast livsnødvendig! Eg mista all lyst, og kjenner eg enda vert ganske dårleg ved tanken på å nærme meg desse bøkene, som kun representerer tvang for meg.. Hugsar eg kun på trass nekta å lese "Fuglane" då vi hadde om den på skulen, berre for å vise at det er fullt mogeleg å klare seg utan...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så enig så enig.
Husker at i engelsken fikk vi velge hvilke bøker vi skulle lese/tolke og oppgaven ble da til stor glede synes jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra dykk fekk velje (kva valgte du?) =) Eg hadde berre noveller på mitt engelskpensum, men dei var svært gode.

Kan anbefale novellene Andrina av George Mackay Brown og Eveline av James Joyce! Dei er flotte =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for anbefalingen :)
Jeg valgte "Toni Morrison - Song of Solomon" husker ikke hvorfor lenger men den gjorde et sterkt inntrykk og avslutningen, ja den var bare fantastisk ;)og så var det en dame der som var født uten navle!! Det kunne jo analyser og tolkes blant annet hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

For meg verka dette motsatt! Eg mista lysta til å ha noko meir med desse forfattarane å gjere, og det var først gjennom studiene mine, eg oppdaga at eldre litteratur var vel så bra som den nye =)

Men bra at du har gjennfunne desse skattane Bente =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi leste også Fuglane. Husker jeg synes den bare var rar. Har ikke lest den seinere. Ser at noen (du?) har den som favoritt så den er vel god;)

Jeg har ikke lest så mye gammelt norsk, men har en del i hylla. Kanskje ved en seinere anledning. Noen mener en bør være voksen for å lese Hamsun og det er jeg, men Markens grøde står fortsatt trygt i sin førsteutgave borti hylla:) Vesaas er jeg ikke sikker på om jeg noen gang kommer til å lese...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, ja Fuglane er litt rar, i alle fall for unge mennesker =) Trur faktisk eg brukte 2 månadar på den, og det er veldig lenge til meg å vere. Den er nok ikkje min favoritt, men eg har lese ei svært vakker novelle av Vesaas, "Naken", den ga meg respekten for han tilbake, ei veldig sterk lita forteljing =)

Gamle norske romanar har også eg holdt meg litt unna, men studiene krever ein viss kjennskap til enkelte verk, så eg har vore igjennom nokre nøkkelverk, og likt mange av dei =) Men eg likar Ibsen og Undset betre enn Hamsun!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

vi måtte lese Hamsuns MArkens Grøde på ungdomsskolen og tror ikke det er rette alderen for sånne bøker...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jøss, så tidleg! Ja då skjønar eg at ein fort kan legge Hamsun litt for hat, eg slapp unna med Beatles av Saabye Christensen, og det er jo ei flott ungdomsbok =)

Men eg veit ikkje om eg er så nøgd med dei nye bøkene ein vert pålagt å lese. Min yngre bror las "Fatso" av Ramslie og den synes eg sjølv, berre var vulgær... men, men, tidene endrar seg, og vi vert gamle =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det aller beste er når en frivillig tar opp ei bok en virkelig har lyst og har bestemt seg for å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Margrethe  HaugenHarald KTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli Hagelundmay britt FagertveitbandiniBjørn SturødMarit HåverstadAgnete M. HafskjoldMarianne MTurid KjendlieDemeterHanne Kvernmo RyeIngeborg GTor-Arne JensenCarine OlsrødAnneBeathe SolbergKari MeretePi_MesonPiippokattaKirsten LundTorill RevheimBjørg RistvedtLinda NyrudTone SundlandJulie Stenseth