Kanskje kan Literary Hub, By Olivia Rutigliano oppklare noe ?
Historienet . no
Hva gjorde H.C. Andersen på reisene sine?
I årene 1831 til 1873 reiste H.C. Andersen til utlandet hele 29 ganger og tilbrakte til sammen 9 år utenfor Danmark.
Hensikten var dels å søke inspirasjon, dels å møte utenlandske forfatterkolleger og kulturpersonligheter.
Blant de kollegene Andersen satte mest pris på, var den engelske forfatteren [Charles Dickens] (https://historienet.dk/kultur/kulturpersonligheder/charles-dickens-reddede-julen-fra-at-doe).
Da de to møttes i et selskap i London i 1847, var Andersen nærmest euforisk.
"Vi tok hverandre i hånden, så hverandre dypt i øynene, snakket og forsto hverandre. Jeg ble så rørt av å se og snakke med den av Englands nålevende diktere som jeg elsket høyest. Jeg fikk tårer i øynene", skrev Andersen senere i memoarboken "Av mitt livs eventyr".
Beundringen var gjensidig, og i årene som fulgte korresponderte de to forfatterne flittig, men da H.C. Andersen takket ja til en invitasjon om å besøke Dickens i hjemmet hans i Gad's Hill Place i Kent, fikk pipen en annen lyd. H.C. Andersen viste seg å være en særdeles irriterende gjest.
Ikke bare ble Andersen værende i fem uker. Han krevde også konstant oppmerksomhet og forlangte å være midtpunktet.
"Hans Andersen sov i dette rommet i fem uker - noe som for familien føltes som flere menneskealdre."
Charles Dickens om H.C. Andersens besøk i 1857.
Irritasjonen ble ikke mindre av at den alltid snakkende dikteren ikke behersket noen av de europeiske hovedspråkene tilfredsstillende.
"Når han snakket fransk eller italiensk, var han som en villmann; på engelsk var han som et helt døvstuminstitutt. Min eldste sønn sverger på at intet menneskelig øre kan gjenkjenne tysken hans, og tolken hans erklærer at han heller ikke snakker dansk", betrodde Dickens en venn.
"Han var radmager og dødsens kjedelig og bare fortsatte å være der", oppsummerte hans kone Catherine situasjonen.
Viser 4 svar.
Takk for supert innspill, dette var gøy å lese :)
Må innrømme at jeg etterpå følte at det jeg muligens skrev var noe på siden av det du undret deg over. Glad at jeg kunne tilføre noe. Jeg har lest en del av HC Andersens biografier. Han skrev ikke bare eventyr men også essays & reiseskildringer. Har fått tak i en boksamling på 6 bøker fra ca. 1957 på Norsk, men har ikke hatt sjanse til å fordype meg i disse. HC Andersen var nok et merkelig menneske som fikk hjelp til å utvikle seg av danske velgjørende mennesker. Han levde sannsynlig mer på innsiden enn andre mennesker fikk del i. Dette ser man når man leser eventyrene hans. Jeg har en bok som tar for seg tolkningene av eventyrene hans. Det var eventyrene som har ført til han er blitt verdenskjent.
Så flott at du får sjanse til å dypdykke litt i HCA, jeg har bestilt en biografi beregnet på barn på biblioteket, begynner med den, så får jeg ser om jeg orker mursteinen som også finnes. Jeg kjenner ham kun fra eventyrene, gleder meg til å finne ut mer om ham.
Det er verdt å lese "Symbolikken i H. C. Andersens eventyr av Arne Duve".
Om du får tak i den bruktmarkedet er det verd pengene. Boken får en til å gå litt lengre & dypere inn i H.C. Andersens eventyr. Lånte boken for mange år siden på biblioteket da jeg trengte mer kjøtt på beina angående HCA's eventyr. Det er utrolig hva du får tak i hvis man legger fram hva man leter etter. Har siden fått tak i den og er nå i mitt bibliotek.