Vi kjenner alle til sosiale medier, men lite visste jeg om alt som ligger bak. En milliardindustri som benytter seg av de beste psykologer for å lage et produkt som fanger oss på en sånn måte at vi ikke begriper det selv.

På nettet møter vi vår digitale tvilling samtidig som vi forflytter oss vekk fra virkeligheten. Mediene gjør oss til tomme skall og endimensjonale vesen, som i sin form stort sett retter seg mot det vi tar inn gjennom øynene. Vi mennesker trenger så mye mer for å føle oss hele, ha egenverdi og en identitet.

Tema i boken dreier seg mye om den virkelige verden vs den digitale. I det virkelige livet utfordres vi på helt andre plan, vi får tilfredstilt alle sansene, vi får lukt, berøring, blikkontakt, kroppsspråk og vi kan lytte til følelser som avsløres av stemmen til et annet menneske bl.a. Det er også lett å tro at det vi ser på nett, ER den virkelige verden, noe den ikke er. Det du fokuserer på, får du mer av, slik er algoritmene. Mye av innholdet i boken burde vært pensum, og mye av dette burde vært forenklet slik at vi kan fortelle den oppvoksende generasjonen mer om denne digitale tidsalderen. Slik det er nå, har hverken de unge eller voksne tilstrekkelig kunnskap til å ta et reelt valg angående de utallige plattformene på nettet og hva de gjør med oss.

Boken legger vekt på Silicon Vally og spesielt Peter Thiel. Har du ikke hørt om ham, er det på tide.

Boken er lettlest, lettfattelig og under 200 sider, og gir deg garantert noe å tenke over.
Temaet er skremmende og viktig, men tar ikke fra meg håpet. En ting å huske er «at vi selv har skapt den verden vi lever i, og like enkelt kan vi omskape den» som hun skriver i avslutningen av dette essayet. Hun skriver også at menneskene bak bl.a Facebook, YouTube, Instagram osv ikke har skapt noe, det er alle vi som er produktet, hvis vi trekker blikkene til oss vil disse plattformene oppløses til ingenting. Dermed vil all makt bak også forsvinne. Det er godt å tenke på, men da må vi stå i mot den psykologien vi utsettes for og bli mer bevisst på at vi ikke er maskiner. Vi er unike individer med komplekse behov. Behov som ikke kan dekkes av Smartphone eller noen annen form for skjerm.

Boken er full av historie, filosofi, psykologi og sitater fra både Kongen, Dylan og Nietzsche med fler. Den et full av henvisninger som gir god mulighet til videre fordypning.

Og hva gjelder kappløpet om AI (artificial intelligence/kunstig intelligens) har de iallfall en stor utfordring:
Bull shit in is bull shit out :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Jeg har kjennskap til sosiale medier via mine barn, men har aldri vurdert å bli med selv. Jeg sier som Jaron Lanier, mannen bak boka "Ten arguments for deleting your social media accounts right now". Han oppfordrer oss til å være mer som katter – selvstendige, uforutsigbare dyr som ikke lar seg domestisere og kontrollere av noen. https://agendamagasin.no/anmeldelser/a-vaere-vaere-pa-sosiale-medier/

Når det gjelder Peter Thiel, så får man litt innblikk av han her: https://www.kapital.no/reportasjer/2022/03/15/7824511/tech-milliardaeren-peter-thiel-er-en-reaksjonaer-profet-og-provokator?zephr_sso_ott=2dcK9B

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tusen takk for tips, og så må jeg legge til et «fysj» :)

Digger forøvrig tanken på å bli mer som en katt, antagelig ikke så vanskelig heller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Får si som Abhijit Naskar i boka Mucize Insan: When The World is Family “It is okay to own a technology, what is not okay is to be owned by technology.” og “How many likes until you love yourself?” i boka Broken Image av Alyesha Chauhan.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

NorahLena512Martine GulbrandsenSteinar HansenIreneleserBente NogvaMonica  SkybakmoenKristineEvaMads Leonard HolvikKaramasov11Kjell F TislevollKirsten LundOdd HebækSverreMarianne MLailaVibekeInge KnoffBerit RFiolHarald KAlice NordliReidun VærnesHildeMarit MogstadDemeterHeidi HoltanAnniken RøilPiippokattaEivind  VaksvikINA TORNESTine SundalDolly DuckRufsetufsaTove Obrestad WøienCecilieLinnKristine LouiseJulie Stenseth