Den jødiske familien Glass :
Etter at farmoren dør, reiser journalisten Hadley Freeman til huset hennes i USA, hvor hun prøver å finne svar på hvem farmoren egentlig var. Jødiske Sala Glass levde store deler av livet sitt i eksil fra sitt kjære Frankrike og spesielt Paris - og for barnebarnet Hadley var hun et stort mysterium, hun snakket aldri om tiden rundt andre verdenskrig.

Da Hadley finner en skoeske med noen av farmorens aller kjæreste eiendeler, starter en reise som skal vare i nesten to tiår, reisen for å finne ut hvem farmor Sala og hennes tre brødre var, en reise som tar henne fra Picassos arkiver i Paris, til et lite hus på landsbygda i Auvergne, til Long Island og Auschwitz.

Ved hjelp av brev, fotografier og en upublisert selvbiografi får Hadley for første gang frem hele historien til søsknene i familien Glass: storebror Alex med sin fortid som moteskaper og venn av Dior og Chagall, den tillitsfulle og modige Jacques, som var en stor patriot i adoptivlandet, og den glitrende Henri som skjulte seg i det okkuperte Frankrike - hver av dem gikk til usedvanlige skritt for å overleve under andre verdenskrig.

Hadley oppdager også at mens grandonklene handlet tappert i Vichy-regjeringens Frankrike, foretok farmoren hennes et like heltemodig, men mer privat type offer - av det slaget kvinner gjør.

Memoarboken følger den jødiske familien Glahs over et helt århundre, fra de flykter fra pogromer og fattige kår i Polen på begynnelsen av 1900-tallet og søker seg til et bedre liv i Paris, andre verdenskrig og tiden etterpå. Dette er en sterk og gripende memoar som følger fire søsken gjennom nittenhundretallet mens de alle gjør sitt for å overleve. Underveis utforskes evige spørsmål rundt assimilasjon, identitet, hjem og tilhørighet.

Jødenes historie i Europa : fra den spanske inkvisisjonen til mellomkrigstiden:
Einhart Lorenz forteller i denne boka om de europeiske jødenes historie: fra fordrivelsen fra Vest- og Sentral-Europa på 1400- og 1500-tallet fram til begynnelsen av andre verdenskrig. Jødenes liv var grenseoverskridende og bør derfor sees i et europeisk perspektiv. Vi får interessante innblikk i vekselvirkninger mellom jøder og majoritetssamfunn, i integrasjon og isolasjon, i identiteter og fordommer - og ikke minst i jødenes bidrag til å forme Europa. Boka viser den indre utviklingen fra gettoen og til det moderne Europa. Det Europa vi møter her, er et annet enn det vi kjenner i dag. Mange land og landskaper eksisterer rett og slett ikke lenger. Under Holocaust ble nærmere 6 millioner av de europeiske jødene drept. Da menneskene og deres språk og levemåter forsvant, bleknet også langt på vei bevisst heten om jødenes bidrag til det moderne Europas utvikling. Et mål med Jødenes historie i Europa er å skape en bevissthet om tapene antisemittisme og Holocaust har påført oss alle.

Info hentet fra adlibris.com/no

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

JBTor-Arne JensenEgil StangelandHilde VrangsagenMarteHarald KIngunn SgretemorSol SkipnesTheaBenedicteBeathe SolbergIreneleserStig TKirsten LundNina J.B.PiippokattaGrete AastorpTone HHeidiRandiHeidi HoltanMorten JensenVibekeAud Merete RambølRoger MartinsenAmanda AHanne Kvernmo RyeSynnøve H HoelEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågtuhamreMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingLailaReadninggirl30TanteMamieReidun Anette AugustinChristoffer SmedaasBirka