Handler de to bøkene om jødene hva som skjedde med dem under 2. verdenskrig?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Den jødiske familien Glass :
Etter at farmoren dør, reiser journalisten Hadley Freeman til huset hennes i USA, hvor hun prøver å finne svar på hvem farmoren egentlig var. Jødiske Sala Glass levde store deler av livet sitt i eksil fra sitt kjære Frankrike og spesielt Paris - og for barnebarnet Hadley var hun et stort mysterium, hun snakket aldri om tiden rundt andre verdenskrig.

Da Hadley finner en skoeske med noen av farmorens aller kjæreste eiendeler, starter en reise som skal vare i nesten to tiår, reisen for å finne ut hvem farmor Sala og hennes tre brødre var, en reise som tar henne fra Picassos arkiver i Paris, til et lite hus på landsbygda i Auvergne, til Long Island og Auschwitz.

Ved hjelp av brev, fotografier og en upublisert selvbiografi får Hadley for første gang frem hele historien til søsknene i familien Glass: storebror Alex med sin fortid som moteskaper og venn av Dior og Chagall, den tillitsfulle og modige Jacques, som var en stor patriot i adoptivlandet, og den glitrende Henri som skjulte seg i det okkuperte Frankrike - hver av dem gikk til usedvanlige skritt for å overleve under andre verdenskrig.

Hadley oppdager også at mens grandonklene handlet tappert i Vichy-regjeringens Frankrike, foretok farmoren hennes et like heltemodig, men mer privat type offer - av det slaget kvinner gjør.

Memoarboken følger den jødiske familien Glahs over et helt århundre, fra de flykter fra pogromer og fattige kår i Polen på begynnelsen av 1900-tallet og søker seg til et bedre liv i Paris, andre verdenskrig og tiden etterpå. Dette er en sterk og gripende memoar som følger fire søsken gjennom nittenhundretallet mens de alle gjør sitt for å overleve. Underveis utforskes evige spørsmål rundt assimilasjon, identitet, hjem og tilhørighet.

Jødenes historie i Europa : fra den spanske inkvisisjonen til mellomkrigstiden:
Einhart Lorenz forteller i denne boka om de europeiske jødenes historie: fra fordrivelsen fra Vest- og Sentral-Europa på 1400- og 1500-tallet fram til begynnelsen av andre verdenskrig. Jødenes liv var grenseoverskridende og bør derfor sees i et europeisk perspektiv. Vi får interessante innblikk i vekselvirkninger mellom jøder og majoritetssamfunn, i integrasjon og isolasjon, i identiteter og fordommer - og ikke minst i jødenes bidrag til å forme Europa. Boka viser den indre utviklingen fra gettoen og til det moderne Europa. Det Europa vi møter her, er et annet enn det vi kjenner i dag. Mange land og landskaper eksisterer rett og slett ikke lenger. Under Holocaust ble nærmere 6 millioner av de europeiske jødene drept. Da menneskene og deres språk og levemåter forsvant, bleknet også langt på vei bevisst heten om jødenes bidrag til det moderne Europas utvikling. Et mål med Jødenes historie i Europa er å skape en bevissthet om tapene antisemittisme og Holocaust har påført oss alle.

Info hentet fra adlibris.com/no

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har nettopp bestilt ovenfor nevnte bøkene. Har mottatt, men ikke lest enda "Jødenes historie i Europa : fra den spanske inkvisisjonen til mellomkrigstiden". Kan det være interesse, men den er ikke blant de som er nedsatt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Jødenes historie i Europa» har jeg, men ikke de to andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Si ingenting; en sann historie om mord og terror i Nord-Irland av Patrick Radden Keefe:
Hva husker vi om konflikten i Nord-Irland? IRA og de britiske myndighetene kjempet i en borgerkrig som varte i over tre tiår. Konflikten gikk under navnet The Troubles. I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast, for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår. I denne grundig oppbygde boken skriver ikke Patrick Radden Keefe bare om en brutal forbrytelse, han skriver også et levende portrett av en verden der hendelser som dette dessverre var ganske vanlige. Tragedien til et helt land fanges opp i en fengslende fortelling fortalt gjennom livet til noen få personer. Si ingen ting vever historiene til Jean McConville og hennes familie sammen med Dolours Price sitt liv, den første kvinnen som ble med i IRA som soldat, som bombet puben Old Bailey mens hun knapt var ute av tenårene. Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid, har også en fremtredende rolle i boken. Ved å beskrive konflikten og vanlige menneskers mange tragedier er Si ingen ting en ekstremt fengslende og sterk fortelling om hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning, og hvordan bygge opp igjen et samfunn i kjølvannet av en lang og blodig konflikt. Dette er sakprosa på høyeste internasjonale nivå.
PS! 1977 studerte jeg i England (Hampstead, North West i London) og da var IRA aktive og flere bomber smalt i sentrum. Selv Hampstead fikk bombetrusler. Vi studenter fikk info om hvordan vi skulle forholde oss dette. Først av alt holde oss borte fra sentrum.

Hvor ble det av alt sammen? Plyndringen av jødene i Norge av Berit Reisel:
Fra innsiden av det norste holocaust-oppgjøret. Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hus og leiligheter, fabrikker og forretninger ble overdratt til fordel for staten. Etter deportasjonen ble eiendeler og innbo solgt på auksjon til naboer og andre interesserte. Da de overlevende jødene vendte hjem i 1945, var lite igjen av alt de hadde eid. For mange av de overlevende ble kampen mot byråkrati, trenering og mistenkeliggjøring i erstatningsprosessen en ny traumatisk erfaring. I 1996 nedsatte staten et utvalg for å se på spørsmålet på ny. Da Skarpnesutvalgets innstilling forelå året etter, var flertallets konklusjon klar: Alle nordmenn hadde måttet lide tap under krigen, erstatningsprosessen hadde vært «god og grundig». Blant flertallet var flere prominente historikere og jurister. Berit Reisel og Bjarte Bruland så annerledes på det: Plyndringen av de norske jødene måtte ses i sammenheng med nazistenes forsøk på å utrydde den jødiske befolkningen i Norge. Hva som faktisk hadde skjedd med de norske jødene og deres eiendeler måtte kartlegges på ny. Mindretallets innfalls vinkel førte til en annen konklusjon. Utvalget ble splittet. Da Stortinget sommeren 1998 vedtok å gi jødene i Norge 450 millioner kroner i erstatning, var det mindre tallets innstilling som ble lagt til grunn. I ettertid utgjør Skarpnesutvalget et viktig vendepunkt i den norske etterkrigshistorien. Nå fortelles for første gang denne dramatiske historien innen fra. «Hvor ble det av alt sammen» er en oppsiktsvekkende beretning om politisk spill og dragkamp, om fordommer og motvilje både i byråkratiet og fag miljøene - og om et lite mindretall som klarte å snu en tung, prestisje ladet prosess. Samtidig er det en personlig historie om den jødiske minoritetens erfaringer.
Forfatter: Berit Reisel
Undertittel: Plyndringen av jødene i norge
ISBN: 9788232803712
Språk: Norsk (bokmål)
Vekt: 626 gram
Utgitt: 2021-01-21
Forlag: Press
Antall sider: 358

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Heidi HoltanHelge-Mikal HartvedtBerit B LieEileen BørresenHanneHelena EDaffy EnglundLeseberta_23Elin Fjellheimingar hTove Obrestad WøienMarianneNLesevimsaJulie StensethBeathe SolbergTone Maria JonassenTone HHanne Kvernmo RyeLinda NyrudEvaBjørg  FrøysaaKirsten LundDemeterReidun Anette AugustinVibekeHarald KVannflaskeConnieStig TAmanda AChristin SillibakkenCecilieAgnete M. HafskjoldIngeborg GBenedikteAnniken RøilAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandLaila