Leseverdig beretning om et dystert kapittel i dansk-norsk historie.

På slutten av denne boka blir Thorkild Hansen ganske så poetisk i sin beskrivelse av kolonitidens slutt. Men Slavernes kyst inneholder mye gruoppvekkende om menneskelig fornedredelse, gjerne hentet direkte fra tidsvitner til slavehandelen som var grunnlaget for koloniens økonomi. Samtidig passer forfatteren på å gi leseren pusterom fra sine egne besøk til dagens Ghana for å studere restene etter kolonien som eksisterte i årene 1659-1850. Ironisk nok blir den gamle guvernørfestningen nå brukt som residens for landets president. Det hjelper jo også at det blant kolonistene fantes enkeltpersoner som arbeidet energisk for å få slutt på både slavehandelen og slaveriet.

Hva så med språket? Forfatteren veksler mellom å kalle lokalbefolkningen for negre, afrikanere og svarte. Greit nok i en bok først utgitt på dansk i 1967. På den annen side synes jeg - med dagens briller - at de mange sammensetningene som negerlandsby og negerdans virker ganske overflødige. Noen hvite landsbyer fantes det jo ikke. Men ellers skriver Thorkild Hansen engasjerende om menneskene - enten de er svarte eller hvite - og forholdene ellers i dette spesielle hjørnet av Danmark-Norge. (Omtale basert på den danske utgaven).

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Norske sjøfolk var også slaver i Afrika. Artikkel fra Aftenposten 3. mai 2006
Fakta (utsnitt):
KAPRERTIDEN Omfang: Nærmere en million hvite europeere endte som slaver i Nord-Afrika, hvorav anslagsvis 4000-5000 var skandinaviske sjøfolk. Blant dem var særlig mange fra Bergen. Nasjonaliteter: Flertallet av slaver var likevel italienere, spaniere, folk fra andre middelhavsland, dessuten mange briter og hollendere. Frikjøp: Både Danmark-Norge og Sverige etablerte slavekasser for frikjøp av slaver. Det ble samlet inn ekstra skatt og tatt opp kollekt i kirkene. Nordmenn som ble tatt på for eksempel nederlandske skip, ble ikke prioritert, hverken av slavekassen eller av hollenderne. Varighet: Kapringene pågikk fra sent på 1500-tallet til en gang etter 1800.KRIG ELLER SJØRØVERI?

Slaverihandelen var ikke uten risiko.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også Thorkild Hansen berører temaet om europeiske slaver i Nord-Afrika, men bare såvidt. Så seint som på 1840-tallet betalte Danmark tributt til herskeren i Marokko for å unngå at danske sjøfolk ble tatt til fange.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har kjøpt trilogien på Antikvariat.net så det blir interessant lesing.

Har også funnet artikler, men det gjelder sjørøveri ca. før 1814 tiden.
Sjørøverdommere skrev Grunnloven vår.
Kaperfart og lisenshandel under napoleonskrigene
Sjørøveri og kapervirksomhet som er mer iht til slaveritiden

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har virkelig noe å se frem til - fantastiske alle tre! Slavenes kyst er dog min favoritt blant dem:-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

trilogien

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Slavenes Kyst, Slavenes Skip & Slavenes øyer

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, fine bøker. Men tre bøker i ein serie er ein TRILOGI.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe der var en o som gjerne ville være med i selskapet

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tone NorenbergHanneKirsten LundDinaingar hHilde Merete GjessingPiippokattaEllen E. MartolSynnøve H HoelTorill RevheimBeathe SolbergTarjeiMartinePirelliIngvild SJulie StensethHilde VrangsagenAnniken LBeate KristinLars MæhlumHilde H HelsethTanteMamieLilleviAlice NordliMads Leonard HolvikDemeterOda Marie HLena512NorahMartine GulbrandsenSteinar HansenIreneleserBente NogvaMonica  SkybakmoenKristineEvaKaramasov11Kjell F TislevollOdd HebækSverre