Michael Pollan skriver her en bok om mat, og da sikter han til ekte mat, og tar et lite oppgjør med den falske maten som vi blir servert fra butikkhyllene. Det er interessant å se hvordan han påstår at vi bør unngå maten som reklamerer med sunnhet på innpakningen sin, at mesteparten av dette er sterk prosessert mat der man bare har tilsatt visse næringstoffer for å få den til å virke sunnere. Pollan viser videre hvordan maten slettes ikke blir sunnere av den grunn, men at den faktisk kan bli mer helsefarlig når næringstoffene ikke er i sitt rette matelement eller "matlige" form. Her kunne han jo for så vidt gått noe mer i dybden enn det han gjør. Pollans hensikt med boken er å fremme den ekte maten fremfor den prosesserte fast food maten som ødelegger mer enn den gjør nytte for seg, og han viser til hvordan industrien utnytter mennesker til det ytterste ved å produsere slik søppelmat som vi så ofte møter på i butikken.

Det er interessant å se at Pollan tar for seg noe fra boken "Good Calories, Bad Calories[...]" av Gary Taubes, en noe komplisert bok som jeg også har lest og "Nutrition and Physical Degeneartion" av Weston Price som han også bruker noen sider på for å forklare sine poenger med. Pollans bok er ganske underholdende å lese, selvom den tar for seg et samfunnsmessig problem. Mot slutten gir han også leseren noen nytteverdige tips, ikke bare hva man kan spise, men også hvordan, hvor fort, hvor mye og hvilke sammenhenger. Forfatteren viser også til å begynne med hvor vanskelig det er å drive forskning på kosthold, siden det er såpass mange variabler som må stemme, men han tar et lite oppgjør med Ancel Keyes feilaktige forskning rundt mettet fett og hjerte og kar sykdommer som mange av dagens kostråd bygger på, hvis ikke like detaljert som Gary Taubes i sin bok, så allikevel på et lettfattelig og forståelig måte i denne.

Boken gir ikke så mye ny informasjon for meg, siden jeg har lest endel av det han skriver andre steder også, men det er godt å få noe repetert og se det fra litt andre forfattere og andre perspektiver. Jeg har merket meg opp igjennom årene at Pollans bok er en gjenganger i litteraturlisten blandt flere forfattere som skriver om kosthold og helse, og en bok som mange av dem har lest. Boken er absolutt å anbefale, selvom jeg ikke kan si meg enig i alt, så fortjener denne allikevel en god plass i helsebok hyllen min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KKirsten LundAndreas BokleserVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid Kjendliesomniferum