Leser du annen litteratur på sommeren enn ellers på året? Mange sier at de leser lettere litteratur, litt mer feelgood.
Jeg leser generelt lite feelgood, så og si ingen. Men på sommeren leser jeg kanskje et par litt lettere historier, uten at jeg helt kan si hvorfor.
I år har jeg hjemmeferie med maling av en stor veranda som hovedsyssel. Har malt i 16 timer og er enda ikke ferdig med første strøk.
Siden jeg stort sett er hjemme, så mener jeg sjøl at det jeg leser ville vært valgt uansett årstid eller vær. Jeg har tenkt tilbake på tidligere ferier med flyturer og strandliv, men kommer ikke på at jeg har valgt å ta med meg spesielt lette bøker. Ikke har jeg nødvendigvis tatt med bare paperback heller, noe jeg ser for meg at de fleste foretrekker på reise og liggende på strand, sittende i campingvogn eller på tur på hytte/fjell osv.

Men en bok har jeg en tradisjon med å lese på sommeren, og det er Sommerboken av Tove Jansson. Den er så fin og passer så bra å lese på denne tia. Ellers leser jeg som sagt hva som helst.

Har lyst å høre om andre er sesongbetonte i sine valg av bøker. Leser du lett og enkelt fordi det er sommer? Velger du bort hardback-bøker? Fortell gjerne om du også har tradisjon for å gjenlese noe på sommeren.

God lesing og god sommer videre!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Denne sommeren har jeg ikke lest Sommerboken til Tove Jansson, som jeg gjør noen ganger om sommeren. Det er en nydelig bok! Vel, sommeren er ikke helt over, så kanskje...? :)

Det er hjemmeferie, med et par avbrekk andre steder. Vi bor på et sted andre reiser på ferie til, og vi trives også godt her om sommeren - så da er vi her. Reise bort gjør vi på andre tider av året.

Jeg har ikke noen spesielle tradisjoner eller tanker omkring hva jeg skal lese i disse sommerukene. Jeg har en omtrentlig plan for året som sådan. Så hvis jeg skal si noe om sommeren, så er det at jeg plukker bøker mer etter lyst og ønske enn andre tider av året. De er nok litt lettere/enklere enn ellers. Så langt har det blitt overvekt av krim, et par klassikere, et par romaner og en barnebok.

  • med ønske om en fin sensommer!
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Absolutt mulig å lese Sommerboken enda. Artig at flere gjenleser denne på sommeren.
Høres fint ut å bo på et sommerlig sted. Ingen grunn til å reise akkurat da, nei.
Kanskje velger man lettere fordi vøret er lettere? Man leser kanskje mer ute og der det kan være mer støy, og trenger dermed noe som er lett å få med seg innholdet i? Ikke lett å si hva som gjør det.
En fin sensommer videre til deg også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om sommeren innbiller jeg meg alltid at jeg skal få lest så mye, og da særlig nettopp litt tyngre stoff, for det er jo da man skulle ha tid til det. I praksis blir det dessverre ikke så mye av det, men jeg har nok litt spesielle lesevaner da.

Jeg pleier ofte å få lagt inn en økt med lesing av essays, - det gir meg jo litt å tenke på når jeg har tid til denslags. På hytta leser jeg også gjerne litt dikt til morgenkaffen, - helst Hans Børli.

Men det samme stedet får meg også til å kaste meg over litt engelsk krim, - det er nesten obligatorisk, inspirert av de gamle Agatha Christie og Dorothy L. Sayers bøkene som står der og som har blitt lest gjentatte ganger. I år har jeg lest Mordene i Fleat House som jeg har skrevet en omtale av.

Ellers har jeg lett for å ty til bøker med en historisk vinkling, i år begynte jeg på Felemakeren av Edvard Hoem som tegner veldig bra!

Den boken jeg koste meg mest med i år, er imidlertid Blomstergleder hos Kristin Lavransdatter som jeg ble tipset om av Lillevi, - den var det en fryd å lese!

Så kan det heller kanskje bli til at jeg må ty til en (god!) feelgood i vinterens mørke, - skjønt akkurat blomstergledene kunne sikkert leses med stort utbytte også da!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det gikk plutselig opp for meg at jeg her ikke nevnte den romanen som har gjort størst inntrykk på meg i sommer, så den må jeg jo nesten legge til. Det er "Fyrstene av Finntjern" som jeg leste hjemme, før jeg dro på ferie på fjellet hvor jeg leste de andre. Det er en av de beste nyere norske bøker jeg har lest, og jeg har skrevet en omtale av den her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den har jeg lest i sommer også! Fantastisk bok, rett inn som en favoritt hos meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det logiske er vel å lese lengre og tyngre blker når man har mer tid? Artig at du sier det, for inntrykket er som jeg skrev innledningsvis at det virker som folk gjør motsatt. Men det kommer kanskje an på hvor man er? Høres helt magisk ut å lese Børli i stillheten på hytta!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sommerlesning.
Om sommeren prøver jeg gjerne gripe fatt i bøker som er blitt liggende en stund ulest. Men britiske Anthony Trollope har jeg hatt som min faste sommerlesning i mange år. Hans berømte romanserie fra fiktive Barsetshire handler i stor grad om borgerlige dyder og manerer når de kommer i konflikt med den enkeltes følelser og ambisjoner. Hans andre kjente serie, Palliser-romanene, foregår i politikkens verden helt opp til statsministernivå. I likhet med Balzac er Trollope opptatt av hva penger og makt gjør med folk.

På hytta mi står mange eldre bøker. For et par siden oppdaget jeg der den fortryllende samlingen av Knud Sønderby: Gensyn med havet. En perfekt sommerbok.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Koselig med sommer-lese-tradisjon!
Jeg har ikke lest noe av det du nevner, men tar det med meg som lesetips.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesetips.
Det finnes få norske oversettelser av Anthony Trollopes klassiske romaner. Fem av de seks bindene i Barsetshire-serien ble utgitt av De unges forlag omkring 1950, men pussig nok uten første bind, The Warden. Det er en kort roman fra 1855 som gir en god introduksjon til seriens sosiale miljø og forfatterens skrivestil.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Lisbeth Kingsrud KvistenHelena EToveJohn LarsenKine Yun Hoch-NielsengretemorDolly DuckTanteMamieLogikaAnne-Stine Ruud HusevågMerethe SolstadBeathe SolbergSolveigTone Maria JonassenAnn EkerhovdReadninggirl20Sigrid Blytt TøsdalReidun Anette AugustinKarin BergsiljehusmorPer Åge SerigstadRufsetufsaSiljeIngvild SPer HellemIngebjørgMonaBLSynnøve H HoelFrode Øglænd  MalminHilde Merete GjessingElin FjellheimrubbelNina J.B.moiraAstrid Terese Bjorland SkjeggerudGroHege H.andreas h. o.Turid KjendlieReidun Svensli