Nå er jeg ferdig med boka! Jeg velger å ikke skjule teksten nå som leseperioden er over.
Jeg har brukt tid på denne boka, noe av årsaken har vært lite lesetid men jeg må desverre også si at jeg ikke ble like engasjert i alle delene av boka. Jeg trivdes med kapitlene der det var handling mellom mennesker og dagliglivet deres. Så skumma jeg feks der Winston leser den boka han fikk av O’Brien. Kjeda meg en del og opplevde flere ganger å måtte lese hele sider om igjen fordi jeg hadde tenkt på noe annet mens jeg leste. Når det er sagt så kan jeg likevel forstå at dette er blitt en klassiker. Den ble utgitt første gang i 1949 og tok for seg ting som sikkert var en helt ukjent tanke for mange, feks det å leve med skjerm på veggen hvor myndighetene følger med på deg. Det må jo ha vært veldig nytt og skremmende å tenke på. Hadde boka vært skrevet i dag er jeg ikke sikker på om den hadde blitt en klassiker?

Enig med kommentaren til Monica; mye av det som han skrev som dystopi/sci-fi er jo virkelig en realitet nå. Det er jo det som blir så spesielt mtp at den er skrevet for så mange år siden. Man må jo bare håpe at det aldri skal gå så langt med verden vi lever i, selv om det faktisk kan minne om enkelte land/regimer nå…
Verden som beskrives i 1984 hvor målet er at ingen skal ha noe eget ved seg, alle skal tenke det samme, føle det samme, slutt med seksualliv osv, det virker som et ufattelig mørkt og trist sted å være.
- Hva tenker dere om Big Brother?
Jeg tenker at dette må være en oppkonstruert «person». Winston tenker jo ila historien over hvorfor ikke BB blir eldre. Jeg ser for meg at det er en gruppe på toppen av systemet som egentlig styrer, men at BB er laget for å ha noe konkret å få befolkningen til å tilbe. Hva tenker dere?
- Og ble Winston virkelig overbevist? Boka slutter med at det kan se slik ut, men det var virkelig ikke lenge før dette at han møtte Julia og la armen rundt henne.
- Jeg er også undrende til at Winston og Julia ikke ble skutt, slik det tydeligvis var vanlig å gjøre. Eller betyr det at ingen andre egentlig ble det heller? Kanskje de som ble borte, lever i beste velgående et annet sted?
- Og hva var poenget med torturen og «room 101» (leste den på engelsk)? Det virker som poenget var å få de til å svike sin kjære. Så mye tortur og plage og så blir man sluppet ut med en gang man ber for seg selv og ber de ta den andre..?
- Ble det rotte-tortur for Julia? Det ble kommentert et arr i ansiktet hennes når han møtte henne etter at de slapp ut.

Og så lurer jeg på en ting til; Da jeg leste, var alle menneskene i boka asiatiske i mitt indre bilde. Kanskje fordi de i feks Japan er kommet langt med tekniske duppeditter? Bare jeg som så de som asiatiske av utseende? Jeg tvang hodet til å se de for meg som kaukasiske, men hodet ville ha det til at de var asiatiske.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Enig i at Big Brother er mer et symbol enn en ekte person. Kanskje han var en ekte person en gang som har dødd. Kanskje jeg blander inn filmen Equilibrium med Keanu Reves i dette, for der tror jeg det skjer. Det er eksempler på ekte diktaturer som ikke lar diktatorene eldes på bilder (tegninger) og slikt. Kanskje dette er en ekstremvariant av det?

Ja, hvorfor døde ikke de to hovedpersonene? Kanskje det er mer effektivt å få dem til å svikte hverandre og sende dem ut igjen i samfunnet? Det kan godt hende at de fleste lever. De trenger arbeidskraft, og det er sikkert lurt å ikke kvitte seg med alle fiender.

Jeg tror Room 101 var for å bryte ned det folk trodde de var lojal mot, det de trodde hadde ekte verdi. Når de mistet det var det kun Big Brother igjen.

For meg er denne boken erkebritisk, så jeg leste ikke en asiatisk verden. Bare hvit imperialisme og britisk lyst på makt.

Jeg satte mye større pris på å lese denne igjen enn jeg hadde trodd. Det var så mye jeg hadde glemt. Jeg likte de essay-aktige delene, samtidig som jeg nok tunet ut lydboken i deler av de, siden livet skjer mens man hører på lydbok. :)

Jeg merket meg også at styresmaktene ønsket å styre seksualitet, kjærlighet og forplanting ennå mer enn de gjorde i bokens nåtid. For en fæl verden å leve i. Men så er vi også i en verden nå der styresmaktene i mange land i større grad vil styre forplanting. Historien går i spiraler.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det du sier om å bryte ned ekte verdi, er en bra måte å beskrive det på!
Jeg visste at historien foregikk i Storbritannia, men likevel klarte jeg ikke å endre bildene i hodet av at de var asiatiske. Merkelige greier..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde det sånn med forrige bok! :) Og den hadde jo norsk forfatter. Mennesker er merkelige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tonje SivertsenAstrid SæverhagenBente NogvaAnne Berit GrønbechKetilIreneleserElin FjellheimHeidiVannflaskeKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsTove Obrestad WøienG LEvaHilde Merete GjessingBeathe SolbergLeseberta_23PiippokattaIna Elisabeth Bøgh VigreHilde H HelsethKarina HillestadTalmaPrunellaElisabeth SveeAnne-Stine Ruud HusevågKarin BergBård StøreTrygve JakobsenIngeborg GCamillaBenedikteJohn LarsenBjørg Marit TinholtTone Maria JonassenlillianerFrøydis H. ÅgedalToveTine SundalJarmo LarsenAnn-Elin