Da er det tid for å komme med forslag til neste kategori etter en flott felleslesing av Doktor Glas.
Neste kategori er:
Eldre verdenslitteratur (Ev), utgitt før 1976

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(kommer en ny valgtråd etter forslagsfristens utløp)
men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist:
Søndag 14. november 2021

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Gode forslag som er kommet inn.
Jeg foreslår Milan Kunderas debutroman En spøk. Den ble utgitt på tsjekkisk i 1967.
Boken er i salg i vanlig bokhandel.

Bakpå mitt eksemplar står det:
Tsjekkoslovakia på 60-tallet. En mann vender tilbake til byen hvor han tilbragte sine unge år. Minnene fra hans feilgrep som ung er bitre, i ren spøk sendte han et postkort med munter harselas over de kommunistiske slagord. Kortet får fatale konsekvenser, og spøken blir til det dypeste alvor...

I dette mesterstykke av en roman kilder Milan Kundera kommunismens åk og historiens lek med individet. Samtidig er "En spøk" en dypt humoristisk roman. I all sin galskap og i sin desperasjon påkalles latteren, og i burleske scener som skildrer den meneskelige dårskap får Kundera oss til å le fra dypet i oss selv.
Ingen skriver som Kundera om den unge mannen og hans erotiske jakt på kvinnen. Dette tema er høyst tilstedeværende også i denne boken, men Ludviks søken etter kvinnen er ingen lek, det er et livsviktig anliggende.
"En spøk" er en vakker og grusom bok – et stort stykke skrivekunst som reiser et monument over og en viktig epoke i europeisk historie. En moderne klassiker fra en av Europas store forfattere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mitt forslag er Øst for eden av John Steinbeck.
Jeg har den i bokhylla etter å ha fått plukke som jeg vil i foreldrene mine sine bokhyller. Jeg husker vagt å ha sett filmatisering med James Dean. Det eneste jeg husker er at skuespilleren var kjekk! Har lenge ønska å lese den, og jeg ser at den får meget gode vurderinger her inne. Boka er lang, over 640 sider. Forslaget kan evnt være å lese del 1, og så kan de som vil lese resten om det frister?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har allerede kommet noen gode forslag, men for å utvide det geografiske nedslagsfeltet vil jeg lansere Giuseppe Tomas di Lampedusas eneste roman: Leoparden. Handlingen er lagt til Sicilia i tidsrommet midt på 1800-tallet da Garibaldi var i ferd med å samle Italia til én stat. Boka ble først utgitt 1958.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hei!
Har lyst til å delta i denne felleslesinga! Har sett litt på kva de har skrive om den forrige boka, det er nesten så eg får lyst til å lese den også!….
Når det gjeld forslag til Ev, har eg fundert litt, og fleire gode bøker kunne eg tenke meg å lese saman med lesesirkelen.
No enda eg med ei bok eg har lese før, men som kan lesast igjen og igjen, nemlig Med livet foran seg av Emile Ajar.
Det er ei bok med godt, engasjerande innhald, og som har vunne prisar…Ei av dei bøkene som har selt mest i Frankrike…..

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Så bra
Du står oppført som deltaker av Lesesirkelen, ref. hovedtråden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Cappelen Damm har fortjenestefullt etablert en fantastisk ny serie Oversette mesterverk, der de oversetter klassikere som aldri før er oversatt til norsk. Dette er jo en gullgruve for oss Bokelskere som vil lese god litteratur fra hele verden og skrevet i ulike tidsaldere.

Per nå består serien av fire verker, og jeg synes de alle ser kjempespennende ut. Men så må jeg altså velge en til å foreslå for samlesing.

Jeg ender opp med å foreslå Reise i måneskinn av den ungarske forfatteren Antal Szerb. Romanen kom ut i 1937, og beskrives som en intellektuell roman om å være offer for sine omgivelser og ikke å kunne bryte med sin skjebne. Men den er også en underholdende historie med en presis humor. Vi møter et nygift par på bryllupsreise i Italia.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Selv har jeg lyst til å lese Til fyret av Virginia Woolf

Nynorsk utgave: Til fyret av Virginia Woolf
Engelsk utgave: To the lighthouse

Genre: Klassisk litteratur
Omtalt tid: 1900-1914 1914-1918
Omtalt sted: Skottland

Omtale fra forlaget på ny utgave, utgitt av Skald i 2021 (Skalds klassikarar):

Romanen «Til fyret» frå 1927 er stilmessig ei oppvising i den intense, djuptborande skrivemåten til Virginia Woolf. Samstundes er det ein mørk og sjølvbiografisk roman der ho nærast psykoanalytisk bearbeider oppveksten sin og forholdet til foreldra. Woolf meinte sjølv at romanen var hennar meisterverk, noko kritikarar har sagt seg samde i, både i samtida og ettertida. Boka vart ein bestseljar alt i Woolfs levetid.

Prosaen til Virginia Woolf er kjend for å søke sanninga i bevisstheita til romanfigurane
ved bruk av nye litterære grep. Alt i si levetid var Woolf sett på som ein stjerneforfattar, men først i samband med kvinnerørsla på 1970-talet vart ho for fullt oppdaga internasjonalt. Ingen av verka hennar er tidlegare utgitt på nynorsk.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Harald KTralteVanja SolemdalTatiana WesserlingBård StøreKirsten LundSol SkipnesOleLailaHeidi HoltanTove Obrestad WøienMarteFrode TangenTone NorenbergTanteMamieellinoronilleJohn LarsenMarit HåverstadTorBeathe SolbergJarmo LarsenInger-LiseTine SundalEivind  VaksvikHanne Cathrine AasMarte NilsenAnne-Stine Ruud HusevågEli HagelundVariosaAlice NordliHilde H HelsethÅsmund ÅdnøyBente NogvaMathiasTorill RevheimKaramasov11BenteHilde Merete GjessingJulie StensethAnniken Røil