Så enkelt og effektivt: Dette er et 100 siders rasende essay om svake ledere og medløpende industriherrer som hjalp Adolf Hitler på 1930-tallet. Det begynner med et møte mellom industriledere som i 1933 trår til for å hjelpe nazistene med finanser på et kritisk tidspunkt. Du har kanskje hørt om disse bedriftene: Siemens, Opel, BMW og flere.

En stor del av teksten handler om Anschluss, den tyske annekteringen av Østerrike i 1938. Vuillard viser hvordan vårt visuelle bilde av nazismens framvekst og krigens første fase fortsatt er styrt av propagandaminister Joseph Goebbels. Det var nazistene som filmet det som i stor grad var regisserte tablåer.

Derfor er også bildet av Anschluss, med folkemasser som jubler ved synet av den perfekte tyske krigsmaskinens ankomst, falskt. I virkeligheten var ikke den tyske armeen på dette tidspunkt spesielt solid, og i Østerrike var alle motstandere kneblet i det filmkameraene begynte å ta opp.

Les denne boka i ett jafs, gjerne i en lesesirkel. For du kommer til å ville snakke om den etterpå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Beathe SolbergVeronicaTanteMamiegretemorleser42Astrid Terese Bjorland SkjeggerudAnn ChristinStine_JRandiRuteressElin FjellheimBkReadninggirl20Reidun SvenslimoiraEivind  VaksvikHanneBerit RHarald KsvarteperBjørg L.LailaAmanda AConniemgeIngeborg GOlav Østebø OlsenHilde H HelsethBjørn BakkenJan-Olav SelforsInge KnoffRune U. FurbergSynnøve H HoelKine Selbekk OttersenTherese LierIngvild SalpakkaBritt ElinkntschjrldJenny Dahl Bakken