Neste kategori:
Nyere nordisk litteratur (Nn), utgitt etter 1975

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(kommer en ny valgtråd etter forslagsfristens utløp) men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist:
Onsdag 9. juni 2021

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Mitt forslag er denne gangen boka Skår av Tommi Kinnunen (kanskje en litt mindre kjent og lest roman av den ellers så høyt skattede finske forfatteren. Boka som kom ut i 2019, er ganske tynn. Den tar for seg tre forskjellige dager i livet til tre voksne mennesker i en søskenflokk. Handlingen utspiller seg i en liten bygd i Finland der alle arbeider på stedets eneste arbeidsplass, et stort glassverk der det lages de mest kostbare og kunstferdige håndblåste glassgjenstander. Handlingen foregår på midten av 1900-tallet. Det er stor fattigdom blant folk, og disse tre søsknene har ekstra byrder å stri med, alt i stor kontrast til det berømte glassverket og dets rike eiere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal i gang med den andre boken i septologien til Jon Fosse; Eg er èin annen.
Hadde vært artig å få andres synspunkter på den første boken; Det andre namnet
Jeg syns den var veldig bra og litt spesiell.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Husk å komme med spennende og fristende forslag til Lesesirkelen 2021
Da utvider jeg tiden litt siden så få har kommet med forslag.
Denne gangen Nyere nordisk litteratur - se reglene ovenfor.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne gangen vil jeg foreslå en roman fra finske Lappland, Jordmora av Katja Kettu. Romanen henter sin handling fra den siste del av andre verdenskrig og et kjærlighetsforhold mellom en utstøtt, selvlært jordmor og en tysk SS-offiser.

Både anmeldere (som foreksempel Cathrine Krøger) og enkelte av våre medlemer her på Bokelskere beskriver språket som forrykende, kraftfullt og nyskapende (og de som ikke liker boken sier vel også at det er nyskapende, men med mer negativt fortegn). Bakgrunnsteppet for romanen er spennende historiske hendelser som mange nordmenn kanskje ikke kjenner så godt. Med andre ord bør dette være en god kandidat for en samlesing, men et historisk bakteppe som kan belyses, sterke karakterer og et språk utover det vanlige.

Boken kom for endel år siden, men er fremdeles å få tak i på nettbokhandlere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Merete Lindstrøm skriver etter min mening svært godt i de bøkene jeg hittil har lest. Jeg vil derfor foreslå Fuglenes anatomi utgitt 2019. Fra vaskeseddelen heter det at romanen «er skrevet i et lysende og vibrerende språk, som svever over et mørkegrønt landskap.» Hovedhandlingen er lagt til England med tilbakeblikk på en oppvekst i Norge på 1960-tallet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Husk å komme med spennende og fristende forslag til Lesesirkelen 2021
Denne gangen Nyere nordisk litteratur - se reglene ovenfor.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt forslag denne gangen er en bok som nettopp er kommet i handelen:

Forlattheten er en slektsroman som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familiehistorie.
Den følger tre kvinner i tre generasjoner, på tre steder.

Boken har fått gode omtaler, og Dagbladet skriver at Elisabeth Åsbrink har skrevet en intens familiehistorie om den jødiske skammen, om nødvendigheten av å skjule sitt jødiske opphav.

Svenske Elisabeth Åsbrink er anerkjent for sine sakprosabøker om tema som nazisme, jødeforfølgelse og hukommelse. Nå har hun altså skrevet en roman som ligger tett på egen slektshistorie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spennande...og så håper eg at det kjem inn fleire gode forslag. Det er utrulig mykje godt å velje mellom.:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her vart det litt elle/melle- men trur eg landar på ei bok som eg nyleg har lese; Tabita av Iben Mondrup.
Boka gjorde djupt inntrykk på meg, så sterkt at eg kjøpte den på den lokale bokhandelen etter å ha lånt den på biblioteket.

Innhaldet er frå Grønland og Danmark og handlar om små born som vert tvangsadopterte til danske adoptivforeldre. Dei vart nekta å snakke morsmålet, og fekk ikkje uttrykke at dei lengta etter si grønlandske mamma...
Forfattaren har budd på Grønland, og sjølv om dette er ein roman har liknande hendt: I 1951 vart 22 grønlandske born sendt til Danmark for å bli danna menneske...
Ei bok eg kjem til å lese igjen sjølv om den ikkje blir utvald...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også lest denne, og er nok en av de bøkene som har berørt meg mest emosjonelt både i år og tidligere lesing. Anbefales på det sterkeste.
Blir gjerne med å lese den på nytt

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

VibekeCathrine PedersenTheaNils Egil LieelmeIngeborgBjørn SturødKirsten LundLilleviGro Anita MyrvangJarmo LarsenHarald KVannflaskeEgil StangelandDemeterStig TChristofferBente NogvaMarianne  SkageTone SundlandBeathe SolbergVanja SolemdalalpakkaEirik RøkkumBjørg  FrøysaaEmil ChristiansenTine SundalLailaJulie StensethMarianne MGrete AastorpJakob SæthrePirelliToveRoger MartinsenSol SkipnesAnniken RøilBård StøreBur1Elisabeth Svee