Rett etter at Toni Morrison mottok Nobelprisen i litteratur ble Toni Morrison spurt om hvordan hun så på forholdet mellom forfatter og leser, og hun svarer:

«Bøkene jeg skriver er gaver fra meg til enhver som vil lese.»

Bøkene til Toni Morrison er i sannhet en gave, og Sangen om Salomon er ikke et unntak her.
Dette er en stor roman som er anerkjent som en av forrige århundrets beste og viktigste amerikanske romaner. Også Barak Obama og Oprah Winfrey har Sangen om Salomon blant sine favoritter. Det er forståelig for dette er kunst, og det er en roman som påvirker, får en til å reflektere.

Romanen Sangen om Salomon forteller om livet til Macon Dead jr., som har kallenavnet ”Mjælkemannen”. Han vokser opp i Michigan, tiden er 1931 og utover. Gjennom romanen forsøker Mjælkemann å finne tilbake til sine røtter i Sørstatene. Som de fleste av Morrisons romaner er hovedtemaene rase og slaveri, familie og røtter. Dagbladet kalte henne for Amerikas svarte samvittighet i et minneord etter hennes død i 2019, og det synes jeg passer. Hun var en klok dame, og en fremragende forteller. Sangen om Salomon er en magisk-realistisk fortellingen med bibelske referanser. Romanen sier noe om hva det vil si å bli værende og hva det vil si å flykte. Morrison viser at barneoppdragelse og økonomisk avhengighet er et hinder for frihet når det gjelder kvinner, og hvordan svarte kvinner er dobbelt undertrykt – både av hvite og av menn uansett farge.

Jeg koser meg nå mens jeg leser Sangen om Salomon. I begynnelsen var jeg litt irritert på oversetterens valg av hedmarksdialekten som skal tilsvare sørstatsdialekten i USA, men dette glemte jeg etter hvert. Hun er en forteller uten like.

“You wanna fly, you got to give up the shit that weighs you down.”
― Toni Morrison, Song of Solomon

“It's a bad word, 'belong.' Especially when you put it with somebody you love ... You can't own a human being.”
― Toni Morrison, Song of Solomon

“You can't own a human being. You can't lose what you don't own. ........................................... He can't value you more than you value yourself.”
― Toni Morrison, Song of Solomon

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt Tøsdal