Neste kategori:
Eldre verdenslitteratur (unntatt Norden, utgitt før 1976)

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(kommer en ny valgtråd etter forslagsfristens utløp) men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Jeg forslår at vi bruker noen ekstra dager denne gangen til på å komme med forslag til neste runde da kanskje ikke alle har nådd å komme seg hjem fra påsketur enda og fått tid til å logge seg inn på bokelskere :)

Forslagsfrist:
Onsdag 14. april, kl. 12:00

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Flere forslag til Lesesirkel 2021?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg foreslår at vi leser noe fra Afrika denne gangen, det er ikke så ofte. Den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o sin debutroman Ikke gråt, barnet mitt fra 1964 kunne være noe? Den er nylig utgitt på norsk, og skulle være lett tilgjengelig. Forfatteren har utgitt mange bøker, og blir nevnt som Nobelprisaktuell.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En styrke ved denne boka er at oversetteren, Reidulf Molvær, selv har bodd i Kenya og kjenner flere av de regionale språkene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bra forslag, har lenge hatt lyst å lese noe av Ngugi wa Thiong'o

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei. Jeg har ingen forslag enn så lenge, men jeg er ny på forumet og kunne gjerne tenke meg å være med på felleslesingen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Velkommen
Da forstår jeg det slik at du ønsker å være med i lesesirkelen vår?
Det er kun medlemmene som kan foreslå og velge bøker. Alle kan delta i diskusjonene etterpå.
Kom gjerne med forslag til valg av bøker. Denne gangen utgitt før 1976.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk. Og ja gjerne 😊

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Lesesirkelen har ennå tilgode å lese noe av Ivan Turgenjev (1818-83). som skriver godt om menn og kvinner, fedre og sønner, borgerlige og revolusjonære, uten å være så dramatisk som Dostovjevskij eller så innestengt som Tsjekov. Mitt forslag er derfor Turgenjevs Røk fra 1867. Handlingen er lagt til et russisk eksilmiljø i Baden-Baden. Den røde tråden er en kjærlighetshistorie der hovedpersonen Litvinov trekkes mellom to kvinner, forloveden Tatjana og ungdomskjæresten Irina, to helt forskjellige personligheter. Romanen har en overraskende slutt. Den er samtidig en satire over politiske holdninger i den russiske overklassen.

Røk finnes i flere utgaver på norsk. Den nyeste er Erling Sandes oversettelse utgitt av Solum 1998 på 220 sider. Ellers finnes oversettelser av Thomas Christensen (Aschehoug 1948) og Einar Skoglund (Samlerens bokklubb 1970-tallet).

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg vil foreslå John Steinbecks Til en ukjent gud. Grunnen er ganske enkel den at jeg har den på leselisten nå. Leste den for ca. 50 år siden og husker den gjorde dypt inntrykk. Synes Steinbeck er en fantastisk forfatter. Den utkom i 1933 og ser den selges i pocket nå til en grei pris.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er fascinert av romanformen til Nedreaas, særlig Trylleglasset – er det en novellesamling eller er det en roman? Så jeg har lyst til å foreslå Georges Perec og Livet bruksanvisning som jeg har blitt tipset om at skal være skrevet i samme stil.

Men jeg har jo også fått mange anbefalinger fra dere om tysk litteratur, og så arvet jeg nylig Thomas Manns Trolldomsfjellet. Men jeg våger ikke å begi meg opp på det fjellet på egenhånd, tror en sånn koloss (over 700 sider!) krever gode turkamerater som kan bidra til å holde humøret oppe, så da foreslår jeg (noe fryktsomt) den som felleslesning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da forstår jeg det slik at ditt forslag er Trollfjellet

Trollfjellet står oppført både i "Århundrets bibliotek", "Verdensbiblioteket" og 1001 bøker jeg bør lese før jeg dør.

Livets bruksanvisning er ikke innenfor Eldre Verdenslitteratur da den ble utgitt i 1978.

Enig med min forståelse?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en flaks at jeg bommet på årstallet, da kan jeg foreslå Livet bruksanvisning i neste runde, og Trolldomsfjellet nå. Så får jeg i pose og sekk, hehe.

Takk for at du passer på at alt går riktig for seg. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei! Har leita litt i bokhylla for å finne eit godt forslag, og hadde først tenkt å foreslå «Hva nå, lille mann»- ein god roman som fortener å bli lesen i lesesirkel.
Men...medan eg leita kom eg over Midaqqsmuget av Naguib Mahfouz- første gong utgitt i 1947.
Forfattaren fekk Nobelprisen i litteratur i 1988.
Romanen skildrar det fargerike miljøet i ei gate i Kairo. Menneska han lar oss møte er alt frå stolte, vakre Hamida, Salim som er direktør for eit større agentur til Zayta som livnærer seg av å gjere fattigfolk til dyktige tiggarar mm. Boka er full av humor og ironi- eit fargerikt mangfald.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg foreslår Salamanderkrigen, av Karel Čapek.

Salamanderkrigen blir gjerne tolket som en roman om kommunismen eller fascismens fremvekst i Europa. Romanen blir også tolket som en beskrivelse på eldre europeisk historie, spesielt knyttet til europeisk kolonialisering fra 1500-tallet.

Boka forteller på en allegorisk måte hvilke forferdelige hendelser som sto framfor Europa. I romanen finner man mange henvisninger til historiske hendelser som vi i dag tenker tilbake på med avsky. Romanen regnes som en av de mest originale dystopier i litteraturhistorien.

Boka finnes i salg som pocket, man kan lese den gratis på Nasjonalbiblioteket og låne den på biblioteket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne er en del av "Århundrets Bibliotek" og i 1001-bøker-du-bør-lese-før-du-dør

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg gått tilbake og sett på bøker jeg har hatt lyst til å lese tidligere, men ikke har nådd å lese. Hva med en grøsser? I fjor hadde jeg planer om å lese "Frankenstein, men kom ikke lenger enn til å få kjøpt boken, så da blir dette mitt forslag 😃

Frankenstein er den britiske forfatteren Mary Shelleys debutroman som ble utgitt anonymt i 1818. Boka handler om en vitenskapsmann, doktor Victor Frankenstein, som forsøker å skape et nytt og bedre menneske, men isteden skaper et monster. Denne boken er også utgitt på nynorsk nylig gjennom Skald forlag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det blir en resirkulering av forslag fra min side denne gang. Men forslaget aktualiseres av en ny nynorsk oversettelse av en av det forrige århundres viktigste og sterkeste romaner: Virgina WoolfsTil fyret.

Jeg har lest denne flere ganger før, men dette er en av bøkene som kan leses igjen og igjen. Og den vil egne seg godt for diskusjoner i lesesirkelen.

Den kom ut i 1927. Den ytre handlingen er familien Ramsey og venner som er samlet på sommerhuset sitt, og planlegger en tur ut til fyret. Det er ikke plottet som drar handlingen fremover, men tankestrømmene og forholdet mellom personene.

Romanen er lett å få tak i, både i den nye oversettelsen, i pocket i bokmålsoversettelsen eller på Storytel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kult 👍
Hva skal jeg da foreslå når tuhamre velger mitt forslag nr 1 og du mitt forslag nr 2?
Dette må da bli bra 👏
Går i tenkeboks 😃

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg foreslår en liten romantisk flukt fra vår virkelighet med korona, karantene og alskens smitteverntiltak. Jane Eyre bringer oss mer enn hundre år bakover i tid. Der blir vi også minnet på at den gang hadde mange det enda vanskeligere enn hva vi har, bare på en ganske annen måte. Boka finnes i handelen i pocketutgave. Jeg regner også med at de fleste bibliotekene har den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så kjekt. Jeg hadde tenkt å foreslå den nå 👍 har akkurat funnet fra Jane Eyre 👏

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienMarianne  SkageKarina HillestadKristine LouiseLars MæhlumSverre HoemAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesHarald KRune U. FurbergNinaMads Leonard Holvikingar hTralteKirsten LundsveinMarit HåverstadFrode Øglænd  MalminEvaRandiAHilde H HelsethPiippokattaBente NogvaTone Maria JonassenHilde Merete GjessingLisbeth Marie UvaagBeathe Solberganniken sandvikEllen E. MartolTonje-Elisabeth StørkersenBjørg RistvedtStig TFriskusenElin SkjerengIngunn SLailaEivind  VaksvikTrygve JakobsenEmil ChristiansenMarianneN