Humoristisk om oppvekst under apartheid.

Utrolig nok har Trevor Noah skrevet en svært morsom og engasjerende bok om barndoms- og ungdsomstiden sin i Sør-Afrika. Med svart mor og hvit far utgjorde han en «forbrytelse» mot apartheidlovene som gjaldt på 1980-tallet. Selv om Mandela overtok som president i 1994, viser Noah hvordan samfunnssystemet opprettet under det gamle regimet satte varige spor. Mye av boka handler om hvordan moren og han selv klarer å bryte med gjeldende regler og sosiale forventninger for å stake ut sine egne, selvstendige liv. Den unge Trevor identifiserer seg som svart, men omtaler seg også som kameleonen som glir inn overalt. Trass i vanskelighetene de to møter rundt hvert hjørne, er det vittig og grunnleggende optimistisk fortalt.

Befolkningen i Sør-Afrika er splittet økonomisk og etnisk. Det legger Noah ikke skjul på, men overraskende nok legger han enda større vekt på språk, kanskje fordi språk har stor betydning for mellommenneskelig forståelse. Selv om engelsk utgjør et slags nasjonalt fellesspråk, er det likevel tre andre språk som er mer utbredt: zulu, xhosa og afrikaans blant de 11 offisielle språkene. Noah mestrer flere av dem og gir en rekke eksempler på hvordan språkferdighetene hjalp ham i vanskelige situasjoner. Men når han inviterer en jente på ball som bare snakker pedi, blir det bare en skikkelig misère.

Boka slutter med et dystert kapittel om hvordan moren ble skutt og nesten drept av sin eksmann Abel. Familievold er et utbredt problem som Noah har engasjert seg sterkt i etter han etablerte seg i USA 2011. I Amerika er han kjent som standup-komiker og programleder på TV. Denne briljante, til tider rørende boka bør oversettes til norsk!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

alpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MHarald KLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob Sæthre