Kategori:
Nyere nordisk litteratur (utgitt etter 1975)
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå bok.
Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.
Forslagsfrist:
Søndag 18. oktober, kl. 18.00
Viser 14 svar.
Søndag 18. oktober 2020, kl. 18.03
Forslagsrunden er avsluttet.
Åtte bøker er nominert.
Valgtråd blir snart tilgjengelig.
Mitt forslag denne runden Et liv forbi av Helga Flatland. Jeg likte godt triologien Bli hvis du kan og det frister å lese mer av henne. Var innom både Renberg og Knausgård før valget falt på Flatland, kanskje mest fordi jeg er litt mett av litteratur av og om menn.
Det ser ut til at det er en viss stemning for finsk litteratur denne gangen. Da tillater jeg meg å forslå enda en finsk bok, nemlig Skår av Tommy Kinnunen. Den er ganske tynn, mindre enn 300 sider og er inndelt i tre kapitler som omhandler hver av tre søsken. Her er det uforglemmmelige menneskeskjebner, samt et innblikk i Finlands dramatiske historie på 1900-tallet. Boka finnes også som lydbok.
Lenke til Skår av Tommi Kinnunen
Mitt forslag denne gangen er:
Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo.
Jeg har en god del av Wassmos bøker i hylla (bl.a bøkene om Tora og bøkene om Dina), men det har ikke blitt til at jeg har lest noe av henne. Det eneste er halvparten av Dinas bok (Norges nasjonallitteratur).
Under Hamsundagene for noen år siden ble Wassmo bokbadet av Nils Magne Knutsen (prof. emeritus og Hamsun-kjenner). Der snakket de bl.a. om Disse øyeblikk.
Kanskje en felleslesing av denne romanen (som visstnok er ganske selvbiografisk) gir mersmak.
Jeg hadde lyst å nominere en relativt ny bok og en forfatter som jeg ikke kjenner fra tidligere, så jeg har googlet «bedste danske roman». Det finnes nå en del oppsummeringer av litteratur de første tiårene i det 21. århundre, og danske prisvinnende romaner preges av heimstaddiktning, kultursammenstøt, historiske romaner, slektkrøniker og selvbiografiske verker (referanse). I følge Informationen preges de to første tiårene også av mer eksperimentell litteratur, scienfiction elementer og politisk litteratur (artikkel). For egen kjøl kan jeg også nevne at det er mange triologier som trekkes frem - og at det stort sett er nordisk råd vinnerne og noen veldig få forfattere som er oversatt til norsk. Nå tror jeg vel at vi er i stand til å lese danske romaner på originalspråket, men det kan være mer komplisert å få tak i.
Med denne lille omveien har jeg derfor valgt å gå til den trygge nordisk råd-listen, og nominerer vinneren fra 2019: Jonas Eika Etter sola / Efter solen. Dette er en novellesamling som har flere av trekkene til den danske 21-århundre litteraturen: eksperimentell, politisk og med elementer fra scienfiction. «Svimlende, forførende og leken lesning i grense mellom virkelighet og fantasi» heter det i omtalen. Han forener gåten og det politiske i følge Informationens anmelder.
Bokelsker Päivi hjalp meg å ta beslutningen, takk til deg Päivi!
Et slektsdrama, en stilren fortellestemme og en fascinerende bok med mange lag. Humor i elendigheten lover også godt. Boken har fått mange gode omtaler og høye terningkast.
Mitt forslag er altså Der det finst fuglar av Maren Uthaug.
Jeg tillater meg å sitere hele Päivis omtale:
«Solid stilren fortellerstemme gjennom hele boka. Det er viss humor i stilen som gjør at boka har litt lettere tone i ellers ganske dyster fortelling av menneskeskjebner fra 1920-tallet til over krigen i trøndelagskysten. Flytting til drømmenes Amerika, krigen i bakgrunnen, tydelige klasseskiller i bygdesamfunnet mellom fattige og rike, alt denne samfunnsbeskrivelsen er en realistisk bakteppe til disse karakterer som drives av sterke følelser og naturens instinkter, ved havet og på et ensomt fyr. Treffende beskrives denne romanen som "nordisk noir" i omtalen bak boka. En fascinerende bok med mange lag i fortellingen, men også underholdende.»
Denne trekkes også frem som en av de beste romanene i utgivelsesåret i Danmark. For oss norske er det jo også morsomt med en dansk roman fra Norge. Har hørt mye bra om den.
Dette er jo litt morsomt, men det er ikke første gang (så vidt jeg husker) Marit og jeg har foreslått samme forfatter! Mitt opprinnelige forslag var Kjell Westös Den svovelgule himmelen, en bok som har fått svært gode omtaler. Westö skriver godt; har god innsikt i sitt stoff og fører en fin penn. En forfatter vel verdt å lese og diskutere. Jeg har med stor begeistring lest hans «Svik» og «Der vi engang gikk». Jeg leser mer enn gjerne mer av ham.
Men siden denne finnen allerede var foreslått, lurte jeg på om vi skulle satse på et ungt, norsk-dansk «litterært stjerneskudd» (som hun omtales), nemlig Maren Uthaug og hennes Der det finst fuglar utgitt i år, også en bok som har fått særdeles gode omtaler.
Litt tilfeldig siterer jeg Steinar Jøsok:
«Maren Uthaug: som etternavnet avslører, fører blodlinja hennar til Ørlandet på Trøndelagskysten. Slekta har tydelige fortellertradisjonar - og takk Herren for det.
Vil du kome deg litt bort fra pandemier og anna, hopp inn i denne boka og ta et opphald på Kjeungkjær fyr. (…) Som i dei fleste romanar fra rurale strøk, er prestefamilien, den største garden, og fattige folk, viktige bærebjelkar for romanens bindingsverk. Kjønnsdrift; som maktfaktor, underkastelse, fristelse, overgrep, incest og spreidning av gener også. Her stemmer nok ikkje alt i kirkeboka - for å seie det sånn. Her er også kjærligheit og hat, lengsel, gevinster og tap, fyll og fiolin. Dette er spenning på høygir. (…) Ei fantastisk bok. Det er lenge sida eg har lest meg natta gjennom.»
Ja, så var det mitt forslag da 😊
Jeg skal bestemme meg før fristen utløper!
Eg hadde vanskar med å velje framlegg til bok denne gongen....har så mange nye bøker som kanskje hadde vore noko å diskutere, men så tenkte eg at dei nyaste ikkje alltid er så lette å få på biblioteket om ein ikkje vil kjøpe...sikkert dumt tenkt, då men..
Derfor bestemte eg meg for at mitt forslag blir Skammen av Hobæk Haff. Kanskje er boka litt krevande....
Romanen skal vere brokete familiekrønike, ei usedvanlig historie som skal vere full av forunderlige personar og hendingar. Ser at den har fått mange positive omtalar...
På tide med litt finsk igjen. For flere år siden fellesleste vi Väinö Linnas Ukjent soldat, som skapte engasjerte diskusjoner her i gruppa. En seinere forfatter, Kjell Westö, har skrevet flere gode, kritikerroste og prisbelønte romaner med Finlands nyere historie som bakteppe. Mitt forslag denne gangen er derfor en av hans tidlige romaner, Faren ved å være Skrake.
Jeg kunne tenke meg å lese Roy Jacobsen. Nærmere bestemt De usynlige
som i følge anmeldelser skal være en fantastisk bok.
Jacobsen vil da ta oss med på en kulturhistorisk reise, til en fiskerfamilie på Helgelandskysten, ute mot storhavet.
Dette er den første romanen i serien om Barrøy-folket. Jeg har lest både De usynlige og de neste to bøkene (Hvitt hav og Rigels øyne). Alle tre bøkene er kjempebra. Blir gjerne med på en felleslesing av De usynlige
Nå venter jeg på bok nummer fire: Bare en mor.
Bra - har planer om å lese alle 4 jeg også. Har hørt så mye bra om dem.