Velkommen til felleslesing av Berge av Jan Kjærstad

Leseperiode:
Søndag 22. mars - søndag 12. april

UNNGÅ SPOILERE:
Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i starten av innlegget
hvor langt dere er kommet i boka (utgave?).

Lenke til hovedtråden

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 48 svar.

Fullførte romanen i dag, og også denne gongen gjer eg meg mange tankar om både språk og innhald. Eg har sagt det før, og eg seier det igjen; Kjærstad skriv godt!

Siste delen høyrer til Nicolai Berge. Eg opplever han som ein sjølvsentrert mann, ein som prøver å vere forfattar, og som er svært sjalu.
Han greier aldri å gløyme sitt livs kjærleik- Gry- og brukar fleire år på å vinne henne tilbake. Han ville verte Ap-politikar, men vende partiet ryggen då Gry slo handa av han.
På meg verkar han nesten sjuk...nesten psykopat i tankar og gjerninger.....

Synest også at eg vart betre kjend med Ine Wang gjennom dei møta ho hadde med Berge.

Romanen gir mykje tankeverksemd gjennom å skulle finne svar på hendingar og handlingar..
22 juli - og dei vonde handlingane der vert nærliggande å minnast. Vondt!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er ikke med i lesesirkelen deres, men har likevel lest Berge og fulgt med i diskusjonen her. Synes dere kommer med mange interessante kommentarer og refleksjoner. Jeg ser at flere av dere liker Peter Malm og jeg er enig i at han er en fornøyelig figur, men for meg blir han for lite troverdig. Jeg opplever ham mer som en karikatur, enn et flerdimensjonalt menneske. Til gjengjeld synes jeg Nicolai Berge er en meget flerdimensjonal og interessant romankarakter.

Peter Malm minner meg en del om hovedpersonen i Matias Faldbakkens The Hills. (Begge bøkene ble utgitt samme år, men på ulike forlag.) Og det var vel også en karakter som leserne forelsket seg i nettop på grunn av hans særegenheter.

Alt i alt likte jeg boken, og jeg er imponert over hvor godt Kjærstad balanserer verdispørsmål og samfunnskritikk oppmot spenning og lettlesthet. Er glad for at jeg leste denne boken, dette er helt klart en bok jeg kommer til å ha lenge i bakhodet, så takk til lesesirkelen deres for at jeg fikk et lite dytt i så måte.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hei
Kjekt at du vil kommentere felleslesingen vår. Hva med å bli med i lesesirkelen?
Interessant at du nevner "The Hills" av Faldbakken. Det var mitt forslag til lesesirkelen denne gangen, men det ble "Berge". Men jeg leste "The Hills" først, før jeg gikk i gang med Berge, så jeg kan godt se koblingen du gjør mellom Malm og hovedpersonen i "The Hills" - en for øvrig svært god leseropplevelse. Peter Malm er desssuten svært begeistret for en en god kelner. Han sammenligner Edgar med butleren i "The remains of the day" av Ishiguro. Han tenkte jeg også på når jeg leste "The Hills", og siden butleren ble nevnt i Berge, var koblingen mellom de 3 bøkene tydelig tilstede :) Ja, både "The reimains of the day", "The Hills" og "Berge" har vært store leseropplevelser som kommer til å leve lenge i min bevissthet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det gikk som forventet: Heller ikke denne gangen kom jeg på bølgelengde med Kjærstad. Selv om jeg må skrive under på det andre har sagt her om det elegante, lettflytende språket hans, tror jeg det nettopp er språket som butter imot for meg: Det blir for elegant. Her har vi tre ulike personer som forteller om seg sjøl og sitt forhold til forbrytelsen og ofrene:

Først Ine Wang, som ser saken med tabloide øyne og regner med en opptur yrkesmessig. Det er hennes innskytelse å bringe Berge inn i fortellingen, og det er hun som tipser politiet, etter alt å dømme. Hennes beretning synes jeg er troverdig.

Dernest gis ordet til dommeren, som jeg ikke greier å tro helt på. Tilbaketrukket nerd som helst ikke vil fram i rampelyset, men briljerer med lindress og stråhatt på promenaden, letter på hatten når han hilser (på 2000-tallet!), mimrer om sitt ekstatiske sexliv i London flere tiår tilbake og har en eneste venn, såvidt vi får rede på: En lærer med spillegalskap som fører han helt ned i rennesteinen. Peter Malm påstår å være en framifrå menneskekjenner, takket være skjønnlitteraturen.

Og så er det Berge sjøl. Jeg tror ikke på han heller. Enten lyver han for Ine, eller han lyver for seg sjøl. Sannsynligvis begge deler. Han forbauses av vitnenes bedømmelse av hans personlighet, men nekter altså å forklare seg i retten.

Det avsluttende grepet er genialt: Kommer Berge til å ta ordet? Hva vil han i så fall si? Vil retten tro på det han sier? I motsatt fall: Hvilken konklusjon vil retten komme til hvis Berge holder seg taus?

Som så ofte før avslutter jeg altså med spørsmålstegn. Vi lesere får hver for oss bruke fantasien og velge hvor punktum skal settes. Når det gjelder terningkast, var jeg lenge innstilt på 3, men høyner til 4, hovedsakelig på grunn av den åpne slutten. Takk for samlesinga!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har også blitt ferdig med Berge etterhvert. Peter Malm og Nicolai Berge falt mer i smak enn Ine Wang. Jeg følte at det var mye Jan Kjærstad i Peter Malm; musikken, maten, litteraturen, dette estetiske og pedantiske som ligger over skikkelsen og omgivelsene han beveger seg i.

Jeg har så lyst til å lese alle romanene Nicolai Berge får ideer til i boken og er overbevist om at han er uskyldig. Det betyr vel at jeg må lese flere bøker at Kjærstad..Jeg har merket deler av teksten om Berge, men sliter med BookBites på iPad og finner ikke tilbake til passasjene uten å bla én og én side.

Jeg forstår boken som en kommentar til 22. juli-tragedien og hvordan pressen, rettsapparatet, politikere og vi - folket, forholdt oss til hendelsene og etterspillet. Selv nå under Korona-krisen ser vi mange av de samme mekanismene. Avisene hauser opp ting for å selge og få klikk. Politikerne forsøker å vinne velgere. Folket vil være de flinkeste i verden og iallfall bedre enn svenskene. Kanskje må det være sånn at det alltid finnes et vi og et dem - og at vi er best!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du har kanskje oppdaget det siden vi leste Berge, men du kan søke i boka på Bookbites. Skriv opp en frase eller et litt uvanlig ord og du vil kunne finne tilbake igjen. Jeg var litt skeptisk til Bookbites helt i begynnelsen, men jeg er mer positiv nå. Utvalget er relativt godt, du får det du ønsker å lese eller høre der og da, (nyere bøker er gjerne utlånt, men du kan reservere) og ikke minst det er gratis. Anbefales for de som gjerne leser på lesebrett eller iPad.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg får også lyst til å lese flere bøker av Kjærstad :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Då har eg også fullført teksten om Peter Malm!
Synest Kjærstad skildrar glimrande både personen og hans «særegenheter»...og ikkje minst
får han fram det konservative gjennom språket.
Malm er ein rutinert, kulturivert person, ein mann som trivst åleine, ein mann som likar best at dagane er som dei brukar å vere.

Svært kjekt å lese om hans interesse for litteratur! Ganske mange av bøkene han har er mellom mine favorittar.

Reint språkleg er dette godt. Og eg opplever at historia har nokre likskapar med 22. juli...får også svake assosiasjonar til den tilstanden vi er i no. Rart å oppleve boka så annleis enn eg gjorde første gongen eg las den...:-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veldig enig med deg! Synes alt ble vesentlig bedre i del 2 av boka om Peter Malm. Vet ikke om det er fordi jeg er mer inne i handlingen, eller om jeg bare liker personen Malm bedre enn Ina Wang. Synes det er masse interessante referanser til litteraturen, og jeg klarer å leve meg mye mer inn i handlingen nå, og ser for meg hvordan han ser ut. Delen om Ina Wang synes jeg var tidvis kjedelig. Nå er jeg veldig spent på siste del, om Berge! Blir dessverre ikke ferdig i dag, men er nok i mål om et par dager.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Går litt trått for min del, men ble ferdig med delen om Ina Wang i går, og skal starte på delen om Peter Malm nå. Som det ble påpekt tidligere her inne, synes også jeg det er litt "tungt" å lese ei bok med så få kapitler og lite med avsnitt. Leser vesentlig raskere når det er korte kapittel. Nå føler jeg at jeg må ha godt med tid for å lese, og det gjør også noe med motivasjonen å ikke kunne fullføre et kapittel på en leseøkt. Når det er sagt, så synes jeg det tok seg opp veldig på slutten i historien til Ina Wang, så jeg håper dette gjør at det går litt raskere videre :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ikkje så lett å samle tankane i desse tidene, men håper du blir med vidare!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skal prøve på det :) Glad for at jeg ble med på denne felleslesingen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er blitt pekt på at romanen Berge er en form for parallell til 22. juli. Jeg har problemer med å se likhetene her, bortsett naturligvis fra at begge omhandler forbrytelser av grusomste art og at begge gjelder angrep på ett og samme politiske parti. Virkelighetens massakre var ideologisk basert, hadde et klart politisk motiv. Hva som gjaldt for den fiktive forbrytelsen, får vi aldri sikkert vite. Derimot forstår jeg godt at Kjærstad måtte legge sin hendelse lengre bakover i tid. Hadde han latt handlingen foregå etter 2011, ville det nasjonale sjokket umulig blitt like stort.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan se begge deler. Romanen er ikke en tydelig parallell til 22. juli, men Kjærstad har jo noen referanser som peker mot tragedien som fant sted den 22.juli, AP, rosene, landets uskyld som ble brutt, at det utenkelige kunne skje i vårt fredelige land, reaksjonene i pressen, at det kunne være terror, tanken om at det kunne ha vært muslimer som måtte ha gjort dette før en etnisk norsk mann ble arrestert, osv.

Noen annet er om disse referansene hadde vært så tydelige viss forlaget ikk hadde tatt dette med på coveret på boka - Fra vaskeseddelen: "Åpner opp 22.juli i spenstig roman" (Aftenposten)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja visst! Det var fint at du trakk fram dette, for nå ser jeg faktisk en ny side ved boka. Er det ikke et misforhold mellom drapsofrene og all den nasjonale hyllesten? Dette gjelder særlig for beskrivelsen av de to viktigste personene, Arve og Gry. Visst er de "store" i form av sin makt og sin posisjon, men den medmennekelige siden deres, slik den kommer fram her, fortjener neppe en slik ovasjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, det er misforholdet er der, og sikkert et viktig poeng også. Hvordan oppnår man makt? ikke alltid fordi man er så stor en personlighet kanskje :)
Kan det være en del av motivet for drapene?

Kjærstad bruker motsetninger som et sterke virkemiddel. Så du hva jeg skrev lenger nede om vitneutsagnene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er glad for å vere i gang, glad for at eg no er klar for å å starte på Peter Malm....Ine Wang er nesten glad for dei grufulle drapa i Nordmarka...ho kjenner at det kan gi henne det kicket ho hadde bruk for som journalist og forfattar.
Kjærstad brukar språket godt, og han greier å flette inn ein passe dose spenning...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spent på hva du synes om Peter Malm da :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det later til at det for tida er liten interesse for denne boka. Litt underlig, tenker jeg, for innholdet her har da en viss likhet med dagens situasjon. I begge tilfellene dreier det seg om en katastrofe som plutselig er blitt kastet over oss. Men naturligvis, bokas katastrofe er langt mindre omfattende enn den vi blir tutet ørene fulle med i dag. En annen slags likhet er lovprisningen av det norske hyttelivet som blir dratt fram som det eneste frie, ubesudlede, men som altså ikke er det (eller ikke får lov til å være det) i noen av situasjonene.

Det boka først og fremst handler om er beskrivelsene av de tre hovedpersonene. På hver sin måte er de ganske sære og ensomme personer. Ine Wang er en relativt ung journalist som allerede føler seg utbrent. Men så kommer nyheten om drapene i Nordmarka og skaper en slags «den enes død, den andres brød»-effekt hos henne. Nå vil boka hun er i ferd med å avslutte, virkelig komme til sin rett. Høye salgstall og stor berømmelse venter henne. I denne sammenhengen synes jeg det er litt underlig at hun plutselig er rede til å ofre alt dette for en seksuell omgang med Nicolai Berge. Men naturligvis, denne episoden er kanskje nødvendig for å skape fortgang i bokas handling. Jeg leser i innleggene at Ine er en lite interessant person. Her er jeg ikke enig. Hun engasjerer absolutt meg selv om jeg finner henne lite sympatisk, rett og slett egoistisk (men det har kanskje også med yrket hennes å gjøre). De to mannlige hovedpersonene virker til forveksling ganske like. Begge er ytterst sære, kler seg gammeldags og tilstreber å ha helt andre interesser enn folk flest. Er det nettopp denne artslikheten som får dommeren Peter Malm til å skifte mening om tiltalte?

Boka slutter med et stort spørsmålstegn. Hva skjer videre? Blir Nicolai dømt skyldig eller ikke? Kommer han til slutt til å ta ordet og gi sin versjon? Tror vi lesere på hans forklaring om uteliggeren i skogen som druknet seg? Ja, hva mener dere andre lesere?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg for min del koser meg veldig med boken og er svært glad for at du foreslo denne. Jeg har hatt den en stund i hyllen, og nå var det endelig tid for å ta den fram. Jeg kom ikke så raskt i gang med å lese likevel, blant annet på grunn av den store omveltningen med å gå fra undervisning i klasserommet til å bli digital lærer med hjemmeundervisning pga korona, men nå er jeg godt i gang, men mangler å lese siste del om Nicolai Berge.

Det er første gang jeg leser noe av Kjærstad, men det blir nok ikke siste gang. Jeg synes han skriver på glimrende vis. Jeg liker denne typer bøker med indre spenning, med tankereferat og refleksjon. Han har mange gode intertekstuelle referanser, og det er fornøyelig å lese mellom linjene her - at han setter søkelyset både på media, på politikerne, på rettssystemet, på folkeopinionen osv. Hittil synes jeg at romanen er både lærerik og tankevekkende. Jeg synes det er gøy, når jeg for eksempel kan google for å finne ut steder og referanser i boken, som kan relateres til virkeligheten. Jo, der finnes et blankvann i Nordmarka og en Engebret Café, han siterer fra Forkynneren, og nevner flere litterære verk (blant annet "To kill a Mockingbird av Harper Lee).

Jeg synes dette var en av de riktig gode leseroppleveser så langt :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant alt du peker på her. Håper at du også har noen kommentarer til alle spørsmålene mine når du har avsluttet boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes forresten det er ytterst interessant å lese om vitneavhørene. Her kommenterer Berge at folk han aldri hadde trodd ville mene noe som helst om ham, folk han aldri hadde snakket med, kunne legge ut om hans personlighet (at han hadde et messiaskompleks, var narsissist, at han var en skakkjørt ung mann og mye mer). Der er interessant for viss disse personene kun kjente ham fra avstand eller fra media, kommer de med en forhåndsdømming ut i fra egne behov for å si noe eller fra medias håndtering av saken - og ikke nødvendigvis som bevisførsel.. Jeg tar da ikke stilling til om B. er skyldig eller ikke, men det er tydelig at Kjærstad vil vise noe her. Hva tenker du/dere?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå klarer jeg ikke helt å skjønne hva du mener. Jeg har bladd gjennom kapitlet om Peter Malm på nytt. Egentlig står det lite her om selve rettsforhandlingene, påfallende lite. Noen få vitner er blitt nevnt (gamle skolekamerater). Den selvopptatte dommeren forteller nesten bare om seg selv. Likevel, på tross av det Malm får høre under rettssaken og på tross av innflytelsen fra den flinke aktoren og anstrengelsen til den mindre flinke forsvareren, ser det ut til at sympatien hans går mer og mer i retning av tiltalte. Nå skal jeg lese om igjen kapitlet om Berge. Kanskje er det noe om rettssaken der som jeg har oversett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har jeg vært utydelig om hva jeg referer til her? Vitneavhørene står i kapitelet om Berge :)
(s.302 innbundet utgave)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, men er det ikke alltid slik ved alvorlige forbrytelser. Ofrene får ensidig hyllest, mens forbryteren møter en mur av forbannelse, også før dommen har falt. En slags selektiv hukommelse trer i kraft hos de som har møtt de involverte. De få indisiene som foreligger i denne saken, peker vel alle mot Berge. Det som jeg synes er rart, er at Berge ikke prøver å si noe til eget forsvar, at han ikke gir sin versjon av det som foregikk, så sant det da er riktig det han forteller i siste kapittel ( for maken til sammentreff.........)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vanskelig for oss å forstå at ikke Berge sier noe, men tausheten åpner for ulike tolkninger. Slutten er totalt åpen, vi vet ikke hvilken retning dette tar, tar han ordet (ref. siste setning), forteller han om Enok, påtar han seg skylden, er han skyldig likevel - Kjærstad gir hint underveis som kan gi tanker om det, samtidig som vi føler at han er en forhåndsdømt mann. er Berge en pålitelig forteller? Her må vi lese mellom linjene og finne svaret i alt det meningsløse i oss selv :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, nettopp. Det er jo akkurat dette som gjør boka så interessant. Vi må selv lage svarene. Derfor synes jeg det er så rart at ikke flere vil være med på diskusjonene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Må bare slutte meg til det ingar h skriver. Det er snart tre år siden jeg leste denne romanen, som jeg likte godt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det har gått for lang tid siden jeg leste boka, slik at jeg føler meg ikke kompetent til å være med å diskutere den. Men husker at jeg likte boka, blant annet den åpne avslutningen. Jeg vil tro at den er tilsikta? "Fasiten" finnes ikke, de forskjellige "svarene" hver enkelt leser finner kan være like riktige?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, synd at ikke flere ble med denne gangen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvordan går det, folkens? Hvordan går det med lesingen av Berge?
Så langt synes jeg "Berge" er gode greier. Har kun lest om Ine Wang, så er ikke kommet så veldig langt, men vi har jo tid enda. Jeg har aldri lest Jan Kjærstad før, han er en ny forfatter for meg. Jeg synes at han skriver godt. Han har en måte å uttrykke seg på som jeg liker. Her er rom for refleksjon. Ser fram til at samtalene om Berge kommer i gang her inne :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heia! Beklageligvis har leselysta mi gått rett i dørken pga det som skjer rundt oss...I dag har endelig greidd å opne ei bok, ei svært lettlest krimbok. Må sjå om eg kan få lyst til å fordjupe meg i bøker igjen. Og «Berge» ligg framleis på bordet...

Vil ynskje alle ei God påske! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En lettlest krim kan være vel så bra - hva har du valgt deg ut da?
Jeg har valgt meg ut Kerstin Ekman sin "Hendelser ved vann" som påskekrim i år :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Salt Lane av William Shaw vart den som fekk meg tilbake til å lese. Boka er som sagt lettlest, og har ein passe dose spenning...har brukt ein god time på den no i ettermiddag.
Kjøpte den svært billig på bokhandelen.
Viktig at vi bruker nokre kroner til å kjøpe litt i desse tider - mange butikkar får store økonomiske problem - likar ikkje!

Ekman er kanskje også ei bok det er verdt å bruke tid på? Har lese litt av henne før.

Så må eg få ønske både deg og alle andre her inne ei God påske! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

William Shaw sine bøker likte jeg også svært godt både "The birdwatcher (fuglekikkeren) og Salt Lane er god krim etter min smak :). Har skaffet meg Deadland også (bok 3).

God påske til deg og dine også

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser sjelden krim, men nå har John Le Carré’s En fri agent fanget min interesse. Språket er en ren nytelse, så elegant, handlingen medrivende. Passer utmerket nå når det er så mye som stjeler oppmerksomheten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kan være mange årsaker til at det har vært liten aktivitet i lesesirkelen i disse tider. Ut fra de få innleggene som har kommet, får jeg inntrykk av at jeg ikke har gått glipp av så mye ved å stå over denne runden. Nå er jo ikke leseperioden omme, men har dere noen kommentarer på Kjærstads roman «Berge»?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som jeg har prøvd å si ved noen anledninger tidligere, så mener jeg det har noe med antall aktive lesere og antall bøker/type bøker som foreslås å gjøre. Lesesirkelen er nå i ferd med å bli en liten gruppe lesere, og bøkene som foreslås frister tydeligvis ikke mange. Akkurat nå er det 4 aktive lesere (?). Det er ingenting, ut i fra hvor mange som bruker sidene her, og som liker å lese bøker. Dessverre. Jeg personlig finnner sjeldnere og sjeldnere bøker eller bokforslag som jeg har lyst å være med å lese. De bøkene jeg foreslår, når ikke opp, så nå har jeg sluttet å foreslå. Jeg antar dette gjelder for flere.

Koronaviruset kan sikkert ha satt en demper på leselysten, men det jeg beskriver er en langsiktig trend.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har merket samme tendens som deg og kan ikke gi noe godt svar. De første årene jeg var med her, hadde vi mange og lange diskusjoner om bøker og forfattere. Etter hvert som medlemstallet økte, og også nettstedet ble lagt om, endret Bokelskere.no karakter. For å sette det på spissen, vi er blitt et sted der vi registrer bøkene våre, og kommer med noen uttalelser om dem. Og enkelte meningsutvekslinger. Denne tendensen setter sitt preg også på lesesirkelen.
Det er vel en smakssak hva folk ønsker dette nettstedet skal være.

Jeg håper du finner noe av interesse i lesesirkelen, Laila og blir med videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei

Det er en tykk bok :)
Jeg er ikke kommet så veldig langt og må nok ta påsken til hjelp. Satser på å komme tilbake med meninger når jeg har kommet litt lenger ut i boken :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men må tilføye at jeg liker veldig godt det jeg har lest til nå :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så, idag kom Berge i posten. Og det har skjedd (igjen) det som kan skje når en bestiller på nett, og ikke blar i boka i en bokhandel. Min utgave er oversatt til engelsk. Det blir for utfordrende. Hører gjerne lydbøker på engelsk, men det er tung å lese.
Ergo ble det e-bok på bibliotekets BookBites denne gang.
Heldigvis er jeg ikke enig med dere som syns den første delen blir tung uten avsnitt. Liker tankestrømsformen hvor scener og betraktninger flyter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uff, dette går trått. Utganspunktet for historien er spennende, språket er godt, men du verden så kjedelig dette er. Jeg er på side 68 av 448 på lesebrett/bookbites og det blir mer og mer skumlesing. Ine Wang karakteren engasjerer meg svært lite. Håper det tar seg opp!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er også godt i gang med Ine Wang og gjesper ofte. Det blir forhåpentlig klarere etter hvert hva som er hensikten med de langdryge beskrivelsene av ambisjoner, håp, mismot og andre følelser. Med den anseelse Kjærstad har som forfatter, regner jeg med at han har en plan for oppbygginga av dette dramaet. Jeg er for øvrig ganske enig med Hilda i at det hadde gjort seg med litt flere avsnitt. Men det er kanskje også en del av planen at dette skal være tett og kompakt? Vi får vel streve oss videre ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Heia! Boka er leita fram, og eg har lese nokre få sider...Medan eg las reflekterte eg over at Kjærstad skriv godt, men kunne gjerne vere litt rausare med avsnitt?
Etter ei kort stund la eg bort boka- alt som skjer rundt meg her gjer at eg ikkje greier å samle tankane om innhaldet.

Håper at situasjonen betrar seg slik at både denne og andre bøker gir meg meir.
Likte boka sist eg las den ....og det er ikkje lenge sidan :-)
(...eg har tenkt åhalde fram...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt at du har tenkt å halde fram.
Ikkje så lett å konsentrere seg alltid. Eg kjem nok til å bruke tid på boka.
I dag har eg hatt fjernundervisning sidan eg sto opp.
Ikkje alltid like lett å vera motivert på kveldstid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klar for å begynne å lese Berge?
jeg fikk kjøpt en bruktbok i fjor og er klar for å begynne i morgen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa