Som det fremgår av det jeg skriver nedenfor, som egentlig er en omtale av "Koke bjørn" av Mikael Niemi, synes jeg at den har mange fellestrekk med "Gutten". Derfor tenkte jeg at dette kunne være en måte å gjøre "Gutten"-tilhengere oppmerksomme på "Koke bjørn", - som jeg altså også synes er en utrolig bra bok!

Denne boken med det rare navnet er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge! For dem som har lest «Gutten»-trilogien av Jón Kalman Stefánsson, kan jeg si at den minner litt om den. Også her er vi i nordområdene, denne gangen i Nord-Sverige, men heldigvis hovedsakelig om sommeren, - personlig syntes jeg nok det til tider ble litt for mye snøstorm i Stefánssons bøker fra Island. Og også her er handlingen lagt til 1800-tallet, med en hovedperson som er en ung gutt alene i verden. Begge hovedpersonene er fattige, tenksomme gutter som har oppdaget magien i skrevne ord og bøker. I begge bøkene er det nære skildringer av naturen, men her har vi gleden av at handlingen er lagt til sommerhalvåret, hvor vi for eksempel kommer ekstra nær gress og blomster gjennom prosten Læstadius' nitide studier av disse, - noe som faktisk også gjøres i detektivøyemed. For dette er også en kriminalroman,- i begynnelsen i et rolig tempo, men med stigende spenning mot slutten! Men det var ikke kriminalhistorien som fikk meg til å nyte å lese denne boken, - det var språket med de sanselige og nære skildringene, Jussis tanker og opplevelse av verden, samt miljøskildringene. Dette er en «Favorittbok»!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald KLisbeth Kingsrud KvistenChristinaTheaErlend Rødal VikhagenLars MæhlumJulie StensethMari Nordø LommelunMartineBjørn BakkenIngunn SOlav Østebø OlsenTonesen81Morten JensenHilde H  HelsethHeleneVibekeEileen BørresenLeseaaseLilleviIdamoirasusannaTrygve JakobsenHauk1Torill Elisabeth RevheimAnniken RøilmgeErlendHanne MidtsundKristiningar hsveinArmalAkima MontgomeryJBAndreas BokleserSolgunnSimen "Boktimmy" IngemundsenIngeborg