Kategori:
Eldre verdenslitteratur
(unntatt Norden, utgitt før 1976)

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist:
Søndag 2. februar, kl. 18.00

Lenke til valgtråden

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Mandag 3. februar 2020

Har laget diskusjonstråd for valg av Ev10

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Søndag 2. februar, kl. 18

Da er fristen for å foreslå bok gått ut.

Jeg lager valgtråd i morgen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg foreslår Drep ikke en sangfugl ("To kill a mockingbird") av Harper Lee. Dette er en bok jeg lenge har hatt lyst til å lese. Boka kom ut i 1960. Den kom på norsk i 1962. Romanen vant Pulitzerprisen for skjønnlitteratur i 1961.

Boka regnes som en av klassikerne i amerikansk litteratur, og Harper Lee fikk Presidentens frihetsmedalje i 2007 for sitt bidrag til litteraturen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En av de beste romanene jeg har lest. Leser den gjerne på nytt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Leste du den på norsk eller engelsk? Jeg er litt usikker på hva jeg skal velge når jeg skal lese den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste den på norsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste den på norsk som ung. Jeg har kjøpt den på engelsk for å lese den i år

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Onsdag 29. januar 2020

Hever tråden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for at jeg får være med videre! Under eldre verdenslitteratur foreslår jeg: Hans Falladas bok Lille mann - hva nå? Den kom ut i 1932 og handlingen er lagt til Tyskland i mellomkrigstiden med arbeidsledighet og enormt stigende inflasjon.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt forslag er Det synger i gresset av Doris Lessing.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mitt forslag er Intet nytt fra Vestfronten av Erich Maria Remarque. Denne verdensberømte klassikeren ble første gang utgitt i Tyskland i 1929.

Jeg ble først kjent med forfatteren i fjor høst, da en vennlig sjel hadde lagt igjen hans Tre kamerater i vår ferieleilighet. Boken gikk rett til hjertet på meg. For en evne til å fortelle om menneskers vanskelige liv med dybde, humor og varme. En sekser på terningen og rett inn på min eksklusive favorittliste. Remarque skal jeg lese mer av.

I begrunnelsen for «Intet nytt fra Vestfronten» tillater jeg meg å sakse fra Bjørg L (takk Bjørg :-))

«Remarque får fram krigens grusomhet og meningsløshet på en veldig troverdig og antakelig realistisk måte. Det gjør også sterkt inntrykk hvordan Paul reflekterer rundt fremtidsutsiktene for de overlevende som ble sendt i krigen før de rakk å etablere familie eller å få et yrke. De som var eldre hadde etablert et liv de kunne komme tilbake til, og de yngre som slapp å tjenestegjøre ville glemme krigen og skyve ham og hans jevnaldrende til side. Hvilket liv ville de da få etterpå?»

Det er tre av disse mennene vi møter i «Tre kamerater».

Og videre fra Bjørg:
«I bokas etterord skriver Haagen Ringnes at boka ikke begrenser seg til å si noe om første verdenskrig, men sier noe om krigens vesen. Beskrivelsene i denne artikkelen i Aftenposten fra en norsk sanitetsoffiser i FN-tjeneste i Bosnia, har mange likhetstrekk med episoder i Remarques bok, synes jeg. Rammene er forskjellige, men krigens grusomhet er den samme.»

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Remarque er absolutt verd å lese - både Tre kamerater og Intet nytt fra Vestfronten er veldig gode bøker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg foreslår Hjertet er en ensom jeger av Carson McCullers. Forfatterens debutroman, som jeg og mange flere her allerede har lest, men jeg har lyst til å lese den om igjen med synspunkter fra medlesere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er så mye å ta av, så det er ikke så enkelt å velge. Likevel sysler jeg med tanken om å foreslå en roman jeg har lest tidligere. Jeg har lest om igjen bøker jeg har lest tidligere nå i år, og det kan slå begge veier: det kan være et positivt gjensyn som åpner boken for nye perspektiver eller det kan være en skuffelse. Når bøker er blitt klassikere er vel risikoen likevel lavere, og da jeg leste følgende om boken så ble jeg trygg på mitt forslag:

Det er en roman som, når du har lest den en gang, sitter den i hodet for alltid. Det er også en roman man kan ta opp når som helst og lese om igjen, og som endrer seg i forhold til hvor man selv står i livet. (litteraturviter Annka Ryall, sitert etter bokelsker Rosa99)

Mitt forslag er Virginia Woolf To the Lighthouse, den finnes i to norske oversettelser Dei drog til fyret og Til fyret.

Jeg leste denne som student på 90-tallet, og den står for meg som en fantastisk bok.

Boken er delt i tre deler: den første handler om en sommerdag der familien med venner på besøk på sommerstedet snakker om å dra til et fyr de ser i det fjerne, den andre delen heter tiden går og beskriver de ti årene mellom del en og tre, mens siste del er de igjen tilbake på sommerstedet. Faren er død og de kommer endelig til fyret.

I likhet med Woolfs andre romaner er det ikke den ytre handlingen som er viktig, men individenes tankestrømmer. Her undersøkes verdier, kjønnsroller, skapertrang og endelighet/uendelighet. Et mesterverk jeg tror det vil være fint å lese sammen med andre i ulike aldre og livssituasjoner.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Eg har telt litt på knappane på kva for ei bok eg skulle velje som mitt forslag. Det vart litt elle-melle, men enda opp med ei bok eg har lese før, og som eg godt kan tenke meg å lese igjen, nemlig Den gode jord av Pearl S Buck.
Boka gjorde inntrykk på meg då eg las den for 5 år sidan....
Håper på fleire gode bøker å velje mellom!

PS Boka fekk Nobelpris i litteratur, og er filmatisert...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hei

Jeg har funnet fram Anna Karenin av Leo Tolstoi (ulike varianter: Lev Tolstoj, Tolstoy)
og har planer om å lese den, så da kan jeg jo foreslå at vi leser den i lag som en Ev10 bok.

Jeg har 1938-utgaven hjemme, så jeg måtte legge den inn selv, derfor er der ikke så mye info om boken på linken enda, men her er den

Jeg har den i to bind. Del 1 og Del 2.
Anna Karenin er utgitt i flere utgaver, også kalt Anna Karenina, men der står kun Anna Karenin i mine bøker. Dette er et mesterverk i litteraturhistorien, som står oppført både i
Verdensbiblioteket og som en 1001 bok (1001 bøker du må lese før du dør).

Jeg ser at Anna Karenina blir omtalt som " the world's greatest novel" - la oss håpe det er det :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det er flere av disse klassikerne som påstås å være den beste boka i historien. Jeg holder (enda) på med "Brødrene Karamasov" av Dostojevskij, og den er også omtalt som "the world's greatest novel". Jeg kan for så vidt være enig i at det ("Brødrene Karamasov") er en god bok. Meget god, faktisk.

Jeg har ikke lest noe av Tolstoj, men jeg har "Krig og fred" på lista mi en eller annen plass :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Der er heldigvis mange klassikere å velge mellom :)
Vi blir ikke ferdige på en stund.

Blir spennende å se hva som blir foreslått denne gangen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliHilde H HelsethTanteMamieBente NogvaalpakkaBeathe SolbergKirsten LundSigrid Blytt TøsdalKjell F TislevollWenche VargasIngunn ØvrebøSverreJane Foss HaugenChristofferGro-Anita RoenMathiasMorten JensenPiippokattaKine Selbekk OttersenRune U. FurberggretemorJulie StensethPär J ThorssonAnniken RøilElisabeth SveeIngunnJTom-Erik FallaTorill Revheimingar hAnne Berit GrønbechToveLabbelineDemeterBjørn SturødHallgrim BarlaupsveinKristine LouiseBokToreBookiacPirelli