Året er 1857. Audrey Hart reiser fra London til øya Skye, som ligger utenfor Skotland, for å søke jobb som assistent for en kvinnelig folklorist. Hun har reist hjemmefra uten å si hvor hun skal til sin far og stemor, fordi hun var sikker på at de ville stoppet henne hvis hun hadde fortalt hva hun skulle. Det er ikke bare jobbmuligheten som drar henne til Skye, det var der hennes egen mor døde for flere år siden, og Audrey har aldri fått faren til å fortelle hva som egentlig skjedde. Ved å reise ut dit selv, håper hun å finne svar.

Det er en lang reise, og da hun endelig er framme, får hun jobben med å samle inn sagn og historier fra lokalbefolkningen på prøve, men det viser seg å være vanskelig å få de lokale historiefortellerne i tale. De er ikke vennlig innstilte til en fremmed som Audrey.

En dag finner hun en ung jente død i strandkanten. Folkene i bygda er overbevist om at det er overnaturlige krefter som står bak og siden det var Audrey som fant liket, åpner de seg endelig litt og lar henne ta del i den lokale historiefortellingen.

Denne boka er både en historisk roman, og en bok med elementer fra krim og gotiske romaner. Man får også innblikk i lokale skikker og livet på den tiden handlingen foregår.

Et sentralt tema er "Highland clearances", perioden da husmennene ble drevet bort fra husene og gårdene sine av godseierne fordi de skulle bruke landet mer effektivt. Mange ble tvunget til å emigrere til Amerika eller Australia, men ikke alle hadde muligheten til det og de ble ofte syke og døde i ytterste fattigdom. En annen ting som belyses, er de begrensede mulighetene kvinner hadde i denne perioden. Hvis man ikke ville, eller fant noen å gifte seg med, var det ikke mye man kunne tillate seg å gjøre. I tillegg får man innblikk i den lokale folketroen om underjordiske og andre vesener.

Språket er en nytelse, landskap og miljøbeskrivelsene er rike på atmosfære og landskapet er mørkt, vilt og karrig. Den passer perfekt å lese i denne mørke årstiden. Jeg koste meg skikkelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Alice NordliAnne Lise JohannessenSigrid Blytt TøsdalThereseIdaGladleserTorill Elisabeth RevheimLise MuntheEmil ChristiansenDolly DuckHanne MidtsundTom-Erik FallaBabynemiEgil StangelandOda BharBjørg Marit TinholtAnniken RøilMarit HåverstadHarald KLilith NagelMonaBLLinnVersionMarianneHegeEgil KristiansenKarin BergTove Obrestad WøienNina M. Haugan FinnsonGrete AastorpRufsetufsaLibraritas vBritt ElinElinBesvarteperPerSpelemannEli HagelundBjørg  FrøysaaRandiCathrine PedersenAstrid Terese Bjorland Skjeggerud