Gleden med skjeden er en meget informativ bok om det vi kvinner har mellom beina. Boka starter med en systematisk gjennomgang av den kvinnelige anatomien, og tar videre for seg alt mulig, fra hva som skjer i kroppen når man har sex, via underlivstrøbbel, til forskjellen mellom genetisk og fysisk kjønn.

Visste du for eksempel at selv om et foster får den genetiske koden XY, så forblir fosteret fysisk kvinne helt til det mottar en testosteron-dusj i starten av svangerskapet? Og at dersom denne dusjen ikke kommer på nøyaktig det riktige tidspunktet, så blir barnet født som fysisk kvinne med med mannlige gener? Spennende og oppklarende.

Jeg opplevde boka som lettlest, og de fleste delene av den underholdende. Det kan vi like! Dette er en bok man også kan gå tilbake til senere, og bruke som et personlig oppslagsverk.

Nå har forfatterne kommet ut med Jenteboka: en tilsvarende info-bok for yngre jenter. Veldig bra! Men det fikk meg til å tenke: En naturlig neste oppfølger burde tatt for seg underlivets endringer etter fruktbar alder. Gleden med skjeden er midt i blinken for kvinner mellom 20 og 40, og selv om eldre kvinner ganske sikkert vil finne en del ny kunnskap av å lese den, så er det mye i boka som blir mindre relevant for de som nærmer seg overgangsalderen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 2 svar.

"O, motekor"?:
Så kan en altså aldri bli ordentlig Mann om en ikke
var heldig med de hormonelle 'værforhold' på et spedt
embryonisk stadium? i et skummelt lotteri, ettersom
miljø og mat faktisk skal være solid infisert med
mainly feminiserende hormon-hermende industrigifter..

hvilket bio-teknokratisk preludium til å peke ut til
politisk nødriktighet at fra smårolling-alder må alle
formanes til dypt å kontemplere ut om en føler for å
være halvgutt eller jente, for all riktighets skyld..
Eller er denne informasjonen motefrisert en anelse?
(prosentvis påvist forekomst ..=?) "oppklarende?"

Nytter det å få gitt ut bok uten å måtte servere noen
bestilte tidsriktigheter? Spør gjerne Nina, og vær
ikke B-skjeden (for de rammedes skyld) (ærbødigst)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Politisk korrekt, ja. Likevel ser det ut til å være vitenskapelig belegg for dette. Eller, hva tror du?

Kanskje denne linken kan gi deg litt svar: https://forskning.no/menneskekroppen/alle-menn-har-vaert-kvinner/654549

Se videoen der inne. Min tolkning: De første 5-6 ukene av et svangerskap er det kun x-kromosomet som er aktivt. Ved et tidspunkt aktiveres y-kromosomet hos foster med xy-anlegg. Dersom dette ikke skjer slik det skal, så blir barnet født som fysisk kvinne.

Jeg syntes dette var spennende fordi det forklarer en (av flere) årsaker til at noen blir født som transkjønnet. Det finnes mange årsaker til, og varianter av, mennesker som er cis- eller transkjønnede. (Fysisk, psykologisk, genetisk, kulturelt...). Men dette forklarer noen av de tilfellene. Eller?

Ydmyk hilsen kvinne med null fagkunnskap på området.

Ps: Applaus fra meg til deg for ordspillet på beskjeden. :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

VibekeTheaTherese HolmHarald KKirsten LundmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMarenJarmo LarsenGrete AastorpLinda RastenAnniken RøilritaolineAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81Eva