Hiroko Tanaka er 21 år. Året er 1945 og vi befinner oss i Nagasaki. På tross av krigens dysterhet og at en helt ny bombe har blitt sluppet over Hiroshima et par dager før, planlegger Hiroko og tyskeren Konrad Weiss å gifte seg. Men så skjer det fatale. En ny atombombe slippes over Nagasaki, og absolutt alt som noen gang har betydd noe for Hiroko, raderes med ett bort. Konrad dør, byen hun elsker ødelegges, all familie og venner er borte, livet hennes … ingenting er tilbake. Selv er Hiroko merket for livet. Silkekimonoen med fuglemønster på ryggen, som hun hadde på seg i det øyeblikket bomben eksploderte, har brent seg fast i huden hennes. Og man er dessuten usikker på om stråleofrene etter bomben i det hele tatt kan føde normale barn …

Et par år senere er Hiroko i Dehli. Hun oppsøker Konrads søster og hennes mann; Elisabeth og James. Lite skulle hun da ane hvilken vending livet hennes skulle ta, og at hun skulle ende opp med å gifte seg med Sajjad Ashraf, James´ indiske tjener. Skjønt rett etter kastes de britiske koloniherrene ut av India, landet deles i to og Hirokos indiske ektemann er plutselig blitt pakistansk.

Gjennom flere generasjoner følger vi familiene Weiss og Ashraf, fra kontinent til kontinent. Samtidig fortelles historien om tilspissingen mellom Vesten og den muslimske verden - ikke minst om amerikanernes økende paranoia etter 11. september 2001 og hvilke konsekvenser dette får for enkeltskjebner. Så sterk er nemlig paranoiaen at man fjerner en rekke ”elementer” i samfunnet …. ”sånn for sikkerhets skyld” … Og muslimer fra Afghanistan har ingen sjanser i dette landet. Vanlige rettssikkerhetsgarantier gjelder ganske enkelt ikke for disse menneskene. Ble de igjen i USA, risikerte de å bli arrestert. Flyktet de, var det et bevis på deres skyld. Parallellene til hekseprosessene for flere hundre år siden er nærliggende. Hvis heksene druknet og dermed døde, var de uskyldige. Ellers ble de brent. De hadde mao. ikke en sjanse. Guantanamo og orange kjeledresser venter for dem som blir tatt ...

Jeg er ganske enkelt imponert over den pakistanske forfatteren Kamila Shamsies evne til å turnere den ene kulturen etter den andre i boka! Alle historiens fasetter er fortalt med en meget stor troverdighet, enten det dreier seg om britisk koloniherredømme, den typisk japanske folkesjelen, forholdene i India og Pakistan etter selvstendigheten og delingen i 1947, unggutters lefling med fundamentalistiske krefter i Afghanistans brennende ørken, den typiske New Yorkers folkesjel, amerikanernes paranoia etter 11. september 2001 og virkningen av dette på lovlige og ulovlige innvandrere fra Afghanistan. Og ikke en gang faller forfatteren for fristelsen til å gli over i det klisjefylte! I tillegg til at boka er meget godt skrevet, er dette en skikkelig pageturner. Jeg hadde store vanskeligheter med å legge den fra meg underveis.

Kamila Shamsie har skrevet flere bøker som hun har mottatt mange priser for, men ”Brente skygger” er den første som er oversatt til norsk. Jeg gleder meg veldig til flere av bøkene hennes blir oversatt!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Bra anmeldelse! Denne skal jeg lese!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig! En fantastisk bok! Meget godt skrevet - en bok jeg hadde så vanskelig for å legge fra meg og avslutte, at jeg like godt leste den om igjen - nå på norsk. Noen bøker ønsker man rett og slett ikke å bli ferdig med, fordi man lever seg så inderlig inn i bokens univers og atmosfære. Du har ellers skrevet en meget bra anmeldelse - det er ingen ting å legge til. Helt klart en favorittbok, om historie, kultur, kjærlighet og identiteskrise i en stadig mer kompleks verden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er sikker på at jeg kommer til å like denne. Den står på lista over bøker jeg skal lese! Men den lista begynner etterhvert å bli faretruende lang!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest en del av den nå, og den lover veldig bra.... Synes det er flott å lese om andre kulturer. Jo mere kunnskap en har, jo mindre redde og usikre blir en for å møte fremmede kulturer. Flott å lese om ulike kulturer som møtes og de problemer en kan møte da. (Jeg lurer foresten på hva personen med handjern helt i starten har gjort? 11.september? Bare gjettning og tankespinn...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Les videre og se! Du får svar til slutt! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Middagen i går ble laga i hurten og sturten - mens jeg leste slutten på boka. Hærlighet for ei bok, og hærlighet for en SLUTT..... Denne var helt topp. Anbefales på det beste. Utrulig masse bra om kulturkollisjoner, om vennskap/samhørighet og veldig fine menneskeskildringer. Masse historisk fakta får vi. Denne boka kommer til å sitte i mitt hode! Ja, endelig kom svaret på hvem mannen med handjern var. Jeg fikk en mistanke ca midt i boka, og mistanken stemte faktisk. Men det ble jo på et helt annerledes grunnlag enn det jeg hadde tenkt. Helt utrolig. Jeg tenker at her kan det være rom for en oppfølgende roman....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser at jeg må føye denne til på en allerede lang liste over bøker jeg lese :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spennende å høre etter hvert hva du og Hilde I. kommer til å synes om boka! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne må jeg løpe ut og kjøpe! Tydeligvis en bok som ikke bare omhandler høyaktuelle emner, men som du beskriver - en bok som spenner vidt og som belyser ulike mikrohistorier på en troverdig og god måte. Jeg har lest mye fakta om nevnte emner - nå gleder jeg meg virkelig til å lese - hva det virker som, en historie om det samme med en annen vinkling. Ja, gleder meg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, heldige du som har denne boka ulest foran deg! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka er jo utsolgt alle steder! Og utlånt på bibliotekene! Denne MÅ være bra! Prøver nye bokhandlere i dag... Noen ganger bare må man ha en bok med en gang!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Stein KippersundAnn Helen ETrude JensenBjørg L.Torill RevheimGodemineHarald KTone SundlandBente NogvaMarianne MKristine LouiseAgnete M. HafskjoldAnn-ElinalpakkaBeathe SolbergKari ElisabethTonesen81RonnyTor Arne DahlKirsten LundPiippokattaCathrine PedersenEivind  VaksvikÅsmund ÅdnøyBirkaBerit B LieLabbelineJohn LarsenHeidi Nicoline ErtnæsLailaTone HLene AndresenAnne-Stine Ruud HusevågMarit MogstadHilde H HelsethTove Obrestad WøienIngeborgRufsetufsaLiv-Torill AustgulenSynnøve H Hoel